Filmový vesmír Marvelu je jednou z najúspešnejších sérií v histórii filmu a novodobým priekopníkom konceptu zdieľaného rozprávania príbehov z rovnakého sveta. Thor: Láska a hrom je ďalšou epizódou z tohto veľkolepého seriálu. Ide o štvrtý diel zo série filmov Thor a druhú časť pod režisérskou taktovkou čoraz populárnejšieho Taika Waititiho. Ten podľa mnohých kritikov tretím dielom s podtitulom „Ragnarok“ revitalizoval príbehy o severskom bohovi hromu a taktiež samotnú postavu. Posunul Thora na novú úroveň aj v najnovšom pokračovaní?

thor-laska-a-hrom-02.jpg Zdroj: Cinemax

Thor sa ocitá v novej životnej fáze, keď sa snaží nájsť a pochopiť svoje miesto a poslanie v expandujúcom vesmíre. Jeho púť k sebapoznaniu však prerušia sériové vraždy bohov po celom vesmíre. Thor musí čeliť novému hrozivému nepriateľovi, no aj svojej ex, Jane Fosterovej, ktorá sa oháňa nielen dobre známym kladivom, ale aj novými superschopnosťami. Spolu s Korgom a Valkyrie sa vydávajú na dobrodružstvo naprieč hviezdami, aby zastavili Gorra, zabijaka bohov.

thor-laska-a-hrom-04.jpg Zdroj: Cinemax

Ihneď po premietaní tejto snímky mi bolo jasné, že rozdelí fanúšikov primárne na dve skupiny. Na tých, čo budú Thor: Láska a hrom milovať, a tých, ktorí budú zhrození, sklamaní a nahnevaní. Taika Waititi totiž Thora rozhodne posunul na novú úroveň. Nie však takú, ktorá poteší každého diváka.

V prvom rade musíme akceptovať fakt, že ide o bláznivú komédiu skrz-naskrz. Ak sa vám nepozdával komediálny štýl tretieho dielu, odporúčam preskočiť jeho pokračovanie. Taika sa preslávil hlavne kvôli špecifickému štýlu humoru a komédie. V Láske a hrome absolútne upustil uzdy a uletel si do maximálnych komických výšin, čo sa koniec koncov stalo kameňom úrazu medzi mnohými kritikmi a fanúšikmi. Táto snímka v istých momentoch hraničí s humorom filmov ako Horúce strely či Bláznivá strela.

thor-laska-a-hrom-03.jpg Zdroj: Cinemax

Osobne si ma štvrtý Thor získal aj napriek extrémnej náloži humoru. Drvivá väčšina vtipov ma niekoľkokrát hlasno rozosmiala, čo sa v takejto miere v kine už veľmi dlho nestalo. Ide o veľmi dobre napísaný film so zaujímavým príbehom. Rozumiem však opozičnému táboru. Na úkor humoru strácali pátos dramatické scény, a tým pádom stratili na vážnosti isté situácie, pri ktorých by mal divák prežívať pocity ohrozenia a strachu o obľúbené postavy.

Obsadenie filmu opäť raz draftovalo hercov z najvyššej ligy Hollywoodu a okrem starých známych tvárí tím obohatili prvotriedni Christian Bale a Russell Crowe. Chémia medzi Hemsworthom a Portman bola doslova elektrizujúca a na plátne im to skutočne svedčalo. Excelovala, samozrejme, aj Tessa Thompson, aj keď jej úloha tentokrát nebola taká signifikantná.

thor-laska-a-hrom-05.jpg Zdroj: Cinemax

Celý film sprevádzali áčkové vizuálne efekty a veľmi sa mi v tejto snímke páčila hra s farbami. Nezaháľal ani hudobný sprievod a tak ako pri Ragnaroku bola efektívne využitá pieseň od Led Zeppelin, tentokrát dostali priestor Guns N’ Roses. Ak sa chcete dobre zasmiať a užiť si večne sa rozširujúcu mytológiu sveta Marvelu, odporúčam vám navštíviť najbližšie kino a premietanie Thor: Láska a hrom. Nedokážem predpovedať, do ktorého tábora divákov sa zaradíte, no najlepšie je to zistiť na vlastnej koži. A ak chcete mať husiu kožu, navštívte kinosálu IMAX v CINEMAX Bory Mall, kde zažijete maximálny filmový zážitok v najlepšej kinosále na Slovensku.