Po udalostiach Spider-Man: Bez domova sú dvere do mnohovesmíru otvorené dokorán. S paralelnými svetmi neprichádzajú len nové možnosti, ale aj hrôzostrašnejšie nebezpečenstvá. Dokážu Strange, Wong a Wanda ochrániť vlastnú realitu od temnoty alternatívnych svetov? Či sú to práve tieto svety, čo by sa mali obávať?

doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-02.jpg Zdroj: Cinemax

Odpoveďou na otázku z titulku tohto článku je áno a nie zároveň. Nie je to Doctor Strange, kto priniesol so sebou šialenstvo, ale zato Sam Raimi áno. V našich končinách ho môžeme primárne poznať ako režiséra pri Spider-Man trilógii s Tobey Maguireom a vďaka hororovej sérii Evil Dead. Raimi sa vyznačuje jedinečným štýlom svojich filmov a rozhodne je to cítiť aj pri pokračovaní o arogantnom Marvel čarodejníkovi. Niekedy až do takej miery, že štýl výrazne prevažuje nad ostatnými atribútmi filmu. Neobťažovalo ma to, ale nemusí to byť každému po chuti.

doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-04.jpg Zdroj: Cinemax

Raimi nepriniesol do najnovšej marvelovky iba svoj štýl, ale aj veľkú dávku hororových elementov, s ktorými má dostatok skúseností, a ku ktorým prechováva nevýslovnú obľubu. Doctora Strangea v mnohovesmíre šialenstva môžeme tak považovať za prvý hororový Marvel film, respektíve za snímku, ktorá sa k tomu najviac priblížila. Preto by som rád vystríhal rodičov, ktorí sa potenciálne chystajú na výlet do kina s ratolesťami, aby to radšej poriadne zvážili. Z istých scén môžu byť deťúrence jemne traumatizované.

Čo sa týka príbehu filmu, išlo podľa mňa o dostatočne silný scenáristický počin. Takmer všetky postavy mali podstatnú úlohu a zmysel v schéme celkového deja. Najviac si ma však určite získala dejová linka Wandy Maximoff, ktorá sa síce do bodu na začiatku filmu dostala priveľmi rýchlo, ale mala silný emocionálny základ z predchádzajúcich „epizód“ tohto grandiózneho seriálu. Je však dôležité podotknúť, že pre plnohodnotné docenenie a porozumenie vývoja jej postavy je podľa môjho názoru nutné vidieť WandaVision, televíznu minisériu od Disney+.

doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-01.jpg Zdroj: Cinemax

Mnohí skalní fanúšikovia sa určite tešia na tzv. cameos, ktoré predstavujú krátku prítomnosť významnej postavy stvárnenej známym hercom vo filme, a ktoré sa už stávajú neoddeliteľnou súčasťou marveloviek. Majú sa rozhodne na čo tešiť, no pri snímke s „mnohovesmírom šialenstva“ v názve som očakával trošku viac. Takisto ich využitie bolo extrémne jednoúčelové a nevýznamné.

doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-03.jpg Zdroj: Cinemax

Vizuálne a hudobne však išlo samozrejme o prvotriedny zážitok, čo sa pri marvelovkách našťastie stáva už absolútnym štandardom. Za každým filmom je vidieť tvrdú prácu tisícok talentovaných ľudí. S čistým svedomím môžem tento film odporučiť každému divákovi, ktorý obľubuje veľkolepé fantazijné filmy s inteligentným dejom na emocionálne silnom základe prepracovaných postáv.

Určite ide o snímku, ktorú najviac oceníte na čo najväčšom plátne s najkvalitnejším zvukom. Tým pádom by som rád všetkých nasmeroval do najlepšieho kina na Slovensku, a to do CINEMAX v Bory Mall, kde nájdete jedinú IMAX sálu v našej krajine. Užite si prvotriedny filmový zážitok z tohto a mnoho ďalších svetov s Doctorom Strangeom v mnohovesmíre šialenstva.