Po štyroch rokoch od výbuchu sopky na ostrove Isla Nublar žijú dinosaury medzi nami. Vytvárajú nový ekosystém, v ktorom sa roly predátorov radikálne pomenili. Objavuje sa však nové prehistorické nebezpečenstvo ohrozujúce život ako taký. Starí aj noví hrdinovia sa stretávajú, aby zabezpečili prežitie všetkých druhov na planéte. Neprekazia im to však prekážky v podobe hrôzostrašných dinosaurov?

09jurassic1-videosixteenbynine3000.jpg Zdroj: Cinemax

Jurský park je jeden z mojich najobľúbenejších filmov. Keďže som mal tri roky v dobe jeho najväčšej slávy, nebolo pre mňa možné vidieť ho v kine. Zameškané som však dobehol v staršom veku a stal sa overenou stálicou na zozname obľúbených filmov. To isté sa však nedalo povedať o jeho pokračovaniach. Aj keď mám pre Stratený svet určitú slabosť a nadšenie, objektívne musím uznať, že oproti originálu ide o kvalitatívny krok dole. Pri treťom diele táto trajektória pokračovala rovnakým smerom.

Pri prvom Jurskom svete bolo úžasné vidieť fungujúci zábavný park s dinosaurami, aj keď mi bolo jasné, že jeho životnosť nebude veľmi dlhá. Zánik ríše mohol nadviazať a rozviť hlbšie témy a následky existencie prehistorických jašterov v našej dobe, no zase sme skončili iba pri naháňačke predátora a jeho koristi.

Jurassic-World-Dominion.jpg Zdroj: Cinemax

Ak mám pravdu povedať, nijako inak to nedopadlo ani pri záverečnej epizóde tejto jurskej ságy. Z filmu je cítiť veľký potenciál povýšiť celú dinosauriu mytológiu na vyššiu úroveň a porozprávať sofistikovaný príbeh o dopadoch existencie dinosaurov spolu s ľudstvom na celom svete. Dej filmu však len jemne poškriabe spomínaný potenciál a koniec koncov sa venuje iba ďalšej zlyhanej verzii parku, z ktorej musia naši ostrieľaní protagonisti nájsť cestu von pomedzi krvilačné šupinaté alebo operené príšery. Vinu kladiem scenáru filmu.

Aj keď môže znieť, že nehodnotím posledný filmový prírastok veľmi pozitívne, stále som si záverečnú jazdu parkom užil. Filmoví tvorcovia priniesli na svet veľmi dobre vyzerajúcu snímku plnú úžasných vizuálnych efektov, akcie, dobrodružstva a v prvom rade dinosaurov. Aj keď slúžia len ako atrakcie pre divákov a nebezpečné prekážky pre našich hrdinov.

jurassic-world-dominion-baby-blue.jpg Zdroj: Cinemax

Keď sme pri hrdinoch, hlavné herecké obsadenie filmu je veľmi sympatické, šarmantné a vydarené. Popri nových tvárach Jurského sveta sa tentokrát blysla aj „svätá“ trojica z pôvodného Jurského parku a išlo o veľmi pozitívny stret dvoch jurských generácií. Chémia medzi jednotlivými postavami fungovala a herecké výkony v rámci možností vôbec nezaháľali.

jursky-svet-nadvlada-prinasa-d-274404-6996423.jpg Zdroj: Cinemax

Ak nemáte príliš veľké očakávania a máte radi zvýšený adrenalín z nebezpečnej starodávnej fauny, rozhodne si film Jurský svet: Nadvláda užijete. Herecké obsadenie vám veľmi efektívne pomôže zabudnúť na diery v príbehu a následne si užijete krásnu jurskú show na striebornom plátne. A tie najlepšie plátna, samozrejme, nájdete v kine CINEMAX v Bory Mall. Ak však chcete vytrieskať absolútne maximum zo svojho kino zážitku, zastavte sa na premietanie IMAX a už nikdy nebudete chcieť ísť nikam inam. Príďte! Na rozdiel od tých prerastených jašteríc nehryzieme.