Od posledného vyčíňania hrôzostrašného klauna ubehlo 27 rokov. Losers’ Club rozpustil svoje rady a jeho členovia odišli hľadať šťastie mimo prekliate mestečko Derry. Postupom pribúdajúcich rokov od traumatických udalostí z minulosti, našich dospelých hrdinov opustili nielen spomienky, ale aj niekdajšie kamarátstva. Nastal však čas, aby klub odvážnych núl opäť spojil sily a naplnil sľub daný jeden druhému, zastaviť po krvi prahnúceho Pennywise-a raz a navždy.

to-kapitola-2-06.jpg

Hneď na začiatku môjho subjektívneho hodnotenia sa musím priznať, že patrím medzi laických divákov hororových filmov. Nikdy som nebol fanúšikom snímok, snažiacich sa každou druhou scénou vydesiť publikum príšerami útočiacimi z tmy kútov izby alebo odrazov v zrkadle. Pre vlastné pohodlie som sa rozhodol vyhýbať zbytočným šokom, a tým pádom na môj hororový prehľad sadal prach. Tento regál sa však snažím za posledné obdobie udržať čistý a To je ideálnou prachovkou.

TO Kapitola 2 je pokračovaním úspešného prvého dielu z roku 2017. Režisér Andy Muschietti nemohol v tomto prípade staviť len na populárnu nostalgiu osemdesiatych rokov minulého storočia, a zároveň sa musel pokúsiť zachovať čaro prvej časti. Tentokrát však s dospelými protagonistami v modernej dobe nášho tisícročia. Je druhý pokus rovnako vydarený ako prvý?



Rozhodne áno! Kľúčovým elementom bolo určite obsadenie dospelých verzií detských hrdinov. Režisér kastingu sa však môže spokojne pobúchať po chrbte. Ansámbel hereckých hviezd bol jedným z najsilnejších aspektov filmu. Chémia medzi jednotlivými účinkujúcimi fungovala prirodzene, bez väčšieho zakopnutia. Najviac zrejme vytŕčal Bill Hader ako Ritchie, či už vďaka jeho skvelému výkonu, alebo aj charakteru jeho postavy, ktorá bola zabávačom skupiny a všeobecným tlčhubom. Za kratší koniec však neťahali ani James McAvoy, Jessica Chastain či Bill Skarsgård ako Pennywise.
 
Minutáž snímky sa blíži skoro k trom hodinám, čo môže odstrašiť menej trpezlivých divákov, no v mojom prípade som si tento čas ani neuvedomoval. Aj keď tempo filmu nie je najrýchlejšie, na plátne sa konštantne striedajú pokojnejšie zábavné scény s tými napätejšími, čo dodáva celej snímke balans.

Príbeh a štruktúra pokračovania TO je relatívne predvídateľná. Človeka nešokujú zrovna významné odhalenia. Dej však stále dokáže udržať pozornosť diváka a dostatočne ho zaujať a zabaviť. Práve zábavný element bol príjemný prekvapením. Humor hral pri tejto hororovej snímke väčšiu rolu ako by mohol človek očakávať a drvivá väčšina vtipov padla na úrodnú pôdu.

to-kapitola-2-03.jpg

 
Technickej stránke filmu nedokážem nič vytknúť. Vizuálne efekty boli na vysokej úrovni, rovnako aj hudba a výprava. Štúdio Warner Bros zrejme nemalo problém investovať o pár dolárov naviac, hlavne po úspechu prvej časti.

TO Kapitola 2 si zachovalo čaro hrôzostrašnej rozprávky a určite poteší bežného diváka a fanúšika spracovaní kníh od Stephena Kinga. Obecenstvo si užije dostatočne desivých pár minút s tancujúcim klaunom, no prekvapivo precvičí aj svoju bránicu so sympatickými členmi Losers’ Club.
 
A ak máš cestu okolo bratislavského nákupného centra Bory Mall, rozhodne sa zastav navštíviť najlepšie kino CINEMAX na Slovensku. Vypýtaj lístky do sály IMAX s gigantickým plátnom a dokonalým ozvučením. Prenes sa tak do tajomných ulíc mestečka Derry a nechaj sa vydesiť démonickým Pennywiseom!