Tentokrát sa roly Jokera chopil talentovaný Joaquin Phoenix pod taktovkou režiséra Todda Phillipsa. Jeho najnovší počin bol očakávaný s veľkou netrpezlivosťou. Phillipsova filmografia totiž doteraz pozostávala primárne z komediálnych snímok, v popredí s trilógiou Vo štvorici po opici. Joker však ešte pred svojim riadnym uvedením do kín začal žať úspech na medzinárodných festivaloch. V Benátkach získal Zlatého leva, jedno z najvýznamnejších ocenení, aké môže byť filmu udelené.



Joker nám prináša samostatný príbeh a zrod ikonického darebáka a Batmanovho úhlavného nepriateľa. Arthur Fleck je muž postihnutý rôznymi životnými nezdarmi. Po odvrhnutí na perifériu spoločnosti a siahnutí na špinavé dno vlastnej existencie sa Arthur vracia ako “vyšinutý” klaun s krutým úsmevom a patologickým smiechom, aby vyvolal revolúciu medzi tými, čo sa mu postavili chrbtom.
 
Patrilo by sa upozorniť, že Joker ani zďaleka nepatrí medzi klasické pestrofarebné a zábavné komiksové filmy. Ide o temnú drámu skombinovanú s psychologickým thrillerom o jedincovi skúšanom dekadentnou spoločnosťou. Snímka sa zaoberá skúmaním a rozborom psychiky Arthura Flecka, ktorého jeden nešťastný deň delí od šialenstva a absolútneho úpadku.

joker-03.jpg

Pri tomto filme netreba šetriť chválou. Joker je majstrovsky odvedenou prácou po všetkých stránkach. Režisér Todd Phillips preukázal svoje kvality a môže sa popýšiť snímkou, ktorá mu zabezpečí nielen atraktívne pracovné ponuky v najbližšej budúcnosti, ale zapíše ho medzi významných režisérov dnešnej doby.

Čo by bol však majster tesár bez svojho pracovného materiálu. V tomto prípade sa mu dostal pod ruky jeden z najkvalitnejších materiálov Hollywoodu. Herec Joaquin Phoenix už v minulosti mnohokrát ukázal svoje odhodlanie a zápal pri úlohách zverených do jeho opatery. Nebolo tomu inak ani tentokrát. Maximálne využil potenciál svojho talentu a herecký výkon dohnal na úroveň hraničiacu s dokonalosťou.
Netreba opomenúť ani ďalšie výkony sekundujúce Joaquinovi. Tie nedostali toľko prominentného času ako ústredná postava, no kvalitou nijako nezaostávali.

joker-04.jpg

Silným elementom a chrbticou celého filmu je scenár zaoberajúci sa rozkladom spoločnosti a konkrétnym labilným indivíduom vrhnutým do stredu chaosu a rastúceho nepokoja. V určitých momentoch som prežíval strach z deja odohrávajúceho sa na plátne predo mnou, keďže mi pripomínal situácie prebiehajúce v našom svete a slúžil ako vztýčený ukazovák upozorňujúci nás pred vlastným úpadkom v dnešných časoch. Nie sme ďaleko od reality, v ktorej nás vďaka vytrácajúcej sa mravnosti a slušnosti medzi ľuďmi delí jeden nešťastný deň od skutočných „Jokerov“ v našich radoch.
 
Veľkým oporným bodom a významnou súčasťou filmu bola aj hudba sprevádzajúca tragédiu alebo ako by sám Arthur povedal komédiu jeho života. Islandská hudobníčka a skladateľka Hildur Guðnadóttir využila svoje skúsenosti a talent čelistky, aby vytvorila mrazivý a zdrvujúci soundtrack k skľúčenému osudu protagonistu.
 
Mojim vrelým odporúčaním je navštíviť kino IMAX v CINEMAX v Bory Mall, aby ste mohli prežiť intenzívny zážitok a zostup do temnoty a šialenstva mysle jedného z obávaných darebákov stajne DC. Nech dokonalý zvuk a obraz tejto sály poslúži ako médium na zamyslenie sa nad dnešným svetom a nie ako inšpirácia ašpirovať k titulnej postave.