Už ste si u nás prečítali o superpotravine s názvom jablko, bez ktorého si taktiež nevieme predstaviť jesenné obdobie. Aké prekvapenia skrýva tekvica?

Posilňujte imunitu

Dužina tekvice, s jej charakteristickou oranžovou farbou, signalizuje vysoký obsah beta-karoténu. Keď konzumujete tekvicu, vaše telo premení beta-karotén na vitamín A. Ten je kľúčovým pomocníkom pre silný imunitný systém a posilňuje imunitnú odpoveď tela v boji proti vírusom a baktériám.

Okrem toho tekvica obsahuje aj vitamín C a tiež vitamín E, ktorý je známy svojimi antioxidačnými vlastnosťami. Tieto vitamíny pracujú spoločne s vitamínom A na posilnení imunitných funkcií a chránia telo pred škodlivými voľnými radikálmi. Prinášajú aj množstvo benefitov pre váš zrak.

Pomocník do diéty

Napriek tomu, že je tekvica plná živín, má naozaj nízky obsah kalórií. Obsahuje približne len 25 kalórií na 100 gramov a z 94% je tvorená vodou. To znamená, že tekvica je skvelým pomocníkom do diéty. Okrem toho je tekvica dobrým zdrojom vlákniny, ktorá môže pomôcť zmierniť váš apetít.

Rekordérka v ťažkej váhe

Nakoľko tekvica nepatrí medzi náročné rastliny na pestovanie, teší sa v našich záhradách veľkej obľube. Existuju desiatky druhov, od najbežnejšej Hokkaido tekvice až po odrody, ktoré dorastajú na stovky kilogramov. Tento rok vytvoril učiteľ záhradníctva v Minnesote nový svetový rekord v pestovaní najťažšej tekvice počas 50. ročníka majstrovstiev sveta Pumpkin Weigh-Off v Kalifornii. Bacuľatá tekvica dorástla do váhy 1247 kg.

Populárne tekvicové latté


Jedným z najobľúbenejších jesenných nápojov, ktorý si každý rok získava stále väčšiu popularitu, je tekvicové latté. Táto lahodná zmes tekvicového pyré, aromatických korenín a horúceho mlieka je symbolom voňavej pohody a bohatej chuti.

Na prípravu tekvicového latté pre dve osoby budete potrebovať:

  • 2 poháre mlieka
  • 3 lyžice tekvicového pyré
  • 1 lyžica trstinového cukru (alebo podľa chuti)
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • ½ lyžičky tekvicového korenia (zmes škorice, zázvoru, muškátového orieška a nového korenia)
  • ½ pohára kávy (2x malé espresso)

Postup:

Tekvicové latté je ideálne pripravovať s tekvicovým pyré, ktoré môžete zakúpiť alebo pripraviť doma. Ak sa rozhodnete pre vlastné pyré, začnite tým, že očistíte a nakrájate tekvicu na menšie kúsky a upečte v rúre na 180°C asi 50 minút. Po upečení tekvicu rozmixujete v mixéri a následne použite potrebné množstvo do latté. Zvyšok môžete využiť na prípravu ďalších jedál, ako napríklad tekvicovú polievku, nátierku alebo ju pridať do rizota.

Tekvicové pyré a tekvicové korenie dajte do hrnca a nechajte ich spolu prehriať, kým nezačnú koreniny rozvoniavať. Potom pridajte mlieko a vanilkový extrakt. Tento základ tekvicového latté zohrejte, ale dávajte pozor, aby sa mlieko neprevarilo.

Nakoniec pridajte kávu a trstinový cukor podľa svojich preferencií. Ak nie ste milovníkom kávy alebo chcete nápoj podávať svojim ratolestiam, rovnako chutná je aj verzia len s mliekom. Nakoniec môžete latté ozdobiť šľahačkou a posypať škoricou alebo ešte troškou tekvicového korenia pre dokonalý jesenný zážitok.

Ak sa vám Pumpkin spice latté nechce robiť doma, u nás v Bory Mall ho pre vás radi pripravia v kaviarni Starbucks.

Tekvica je naozaj výnimočnou zeleninou, ktorá ma množstvo skrytých benefitov. Asi každý z nás ocení jej všestranné využitie v kuchyni. Varenie, pečenie, sladké aj slané pokrmy. Ako ju pripravíte je už na vás.