Objavte čaro maslovej tekvice: Sladké receptové inšpirácie

maslova tekvica recept1.png
Blog Domácnosť Jedlo Rodina Zdravie

Keď sa povie tekvica, väčšina z nás si okamžite spomenie na obľúbenú hokkaido, ktorá sa stala jesennou klasikou v mnohých kuchyniach. Avšak svet tekvíc ponúka omnoho viac a jednou z často prehliadaných, no veľmi chutných odrôd, je maslová tekvica. Jej jemná, sladkastá chuť a krémová konzistencia ju predurčujú na použitie v rôznych jedlách, od sladkých dezertov až po hlavné chody. Prinášame vám tri originálne recepty, ktoré vám pomôžu navodiť jesennú atmosféru.

Tekvicové crinkles (praskané sušienky)

Crinkles, známe ako praskané sušienky, sú obľúbeným dezertom, najčastejšie pripravovaným z čokolády. Ale čo takto vyskúšať ich v úplne novej podobe, kde hlavnú úlohu zohráva maslová tekvica?

Ingrediencie:

  • 200 g maslovej tekvice (upečenej a rozmixovanej na pyré)

  • 200 g hladkej múky

  • 100 g trstinového cukru

  • 50 g práškového cukru

  • 1 vajce

  • 100 g masla

  • 1 ČL vanilkového extraktu

  • 1 ČL škorice

  • 1 ČL kypriaceho prášku

  • štipka soli

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C a ošúpanú tekvicu upečte, pokiaľ nezmäkne. Potom ju rozmixujte na hladké pyré.

  2. V miske zmiešajte maslo s cukrom do jemnej krémovej konzistencie. Pridajte vajce, vanilkový extrakt a tekvicové pyré.

  3. V druhej miske zmiešajte múku, škoricu, kypriaci prášok a soľ. Postupne pridávajte suché ingrediencie do tekvicovej zmesi.

  4. Vypracujte cesto, z ktorého tvarujte guľôčky veľkosti orecha. Tie obalíte v práškovom cukre a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie.

  5. Pečte približne 10-12 minút, kým sušienky nezískajú prasknutý vzhľad. Nechajte ich vychladnúť a vychutnávajte si ich jemnú maslovú štruktúru.

Tento dezert je jemný, sladký a prekvapivo ľahký. Maslová tekvica dodáva crinkles krémovosť a škorica príjemne doladí jesennú atmosféru.

Tekvicové lievance 

Tekvicové lievance sú výbornou voľbou na sladké jesenné raňajky. Maslová tekvica dodá lievancom jemnú sladkosť a krásnu zlatistú farbu. Tieto lievance sú nadýchané a plné hrejivých chutí, ktoré sa dokonale hodia k javorovému sirupu alebo medu.

Ingrediencie:

  • 200 g maslovej tekvice (upečenej a rozmixovanej na pyré)

  • 200 g hladkej múky

  • 1 ČL prášku do pečiva

  • 1/2 ČL sódy bikarbóny

  • 1 ČL škorice

  • 1/2 ČL muškátového orieška

  • štipka soli

  • 2 vajcia

  • 250 ml mlieka

  • 2 PL trstinového cukru

  • 1 ČL vanilkového extraktu

  • 2 PL roztopeného masla (plus maslo na opekanie)

Postup:

  1. Upečte maslovú tekvicu (nakrájanú na kocky) pri 180 °C, kým nezmäkne, a potom ju rozmixujte na pyré.

  2. V miske zmiešajte suché ingrediencie – múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, muškátový oriešok a štipku soli.

  3. V druhej miske rozšľahajte vajcia, pridajte tekvicové pyré, mlieko, cukor, vanilkový extrakt a roztopené maslo. Dôkladne premiešajte.

  4. Postupne pridávajte suché ingrediencie do tekvicovej zmesi a miešajte, kým nevznikne hladké cesto.

  5. Na rozohriatej panvici s trochou masla opečte lievance z oboch strán dozlatista, približne 2-3 minúty z každej strany.

  6. Podávajte s javorovým sirupom, medom alebo ovocím podľa chuti.

Tieto tekvicové lievance sú dokonalou kombináciou sladkosti a jemných korenín, ideálne pre jesenné ráno.

Tekvicový cheesecake s karamelovou polevou

Maslová tekvica je skvelým základom pre dezerty, pretože jej jemná sladkosť a krémová konzistencia perfektne dopĺňajú ostatné chute, ako je karamel či tvaroh. 

Ingrediencie na korpus:

  • 200 g sušienok (napr. maslové alebo grahamové)

  • 100 g roztopeného masla

Ingrediencie na plnku:

  • 400 g krémového syra (mascarpone alebo tvaroh)

  • 200 g upečenej a rozmixovanej maslovej tekvice (tekvicové pyré)

  • 150 g cukru

  • 3 vajcia

  • 1 ČL vanilkového extraktu

  • 1 ČL mletej škorice

  • 1/2 ČL muškátového orieška

  • 1/2 ČL zázvoru

Ingrediencie na karamelovú polevu:

  • 200 g cukru

  • 100 g masla

  • 120 ml smotany na šľahanie

Postup:

  1. Príprava korpusu:

    • Predhrejte rúru na 180 °C.

    • Sušienky rozdrvte na jemno a zmiešajte s roztopeným maslom. Zmes natlačte na dno tortovej formy a dajte piecť na 10 minút, aby korpus spevnel. Potom ho nechajte vychladnúť.

  2. Príprava plnky:

    • V miske zmiešajte krémový syr s cukrom, škoricou, muškátovým orieškom a zázvorom, až kým nebude zmes hladká. Postupne pridávajte vajcia jedno po druhom, zakaždým dobre premiešajte.

    • Pridajte tekvicové pyré a vanilkový extrakt a všetko dôkladne premiešajte, kým nebude konzistencia krémová a rovnomerná.

    • Plnku nalejte na vychladnutý korpus a pečte pri 160 °C približne 50-60 minút. Cheesecake by mal byť pevný, ale stred môže byť ešte trochu mäkký. Nechajte ho v rúre postupne vychladnúť, aby nepopraskal.

  3. Príprava karamelovej polevy:

    • Cukor roztopte na strednom ohni, až kým nezačne zlatnúť a premení sa na karamel. Pridajte maslo a miešajte, kým sa nespojí s cukrom.

    • Pomaly prilievajte smotanu, pričom neprestávajte miešať. Nechajte zmes variť 2-3 minúty, kým poleva trochu nezhustne.

    • Karamel nechajte mierne vychladnúť a potom ho nalejte na vrch vychladnutého cheesecaku.

  4. Dokončenie:

    • Cheesecake dajte aspoň na niekoľko hodín do chladničky, ideálne cez noc, aby sa všetky chute prepojili a koláč stuhol.

    • Pred podávaním ho môžete ozdobiť šľahačkou alebo nasekanými orechmi pre extra textúru.

Vďaka týmto receptom môžete objaviť nový spôsob, ako využiť túto úžasnú jesennú surovinu a dodať svojej kuchyni nádych kreativity a chutí. Nezabudnite, že všetky ingrediencie potrebné na jesenné pečenie nájdete aj u nás v Bory Mall. Prajeme dobrú chuť!

Autor: Michaela Valčuhová

Zdieľajte článok:

Facebook Kopírovať link

Môže vás zaujímať

bory mall ako schudnut na bicykli1.png
Blog Rodina Zábava Zdravie

Schudnite na bicykli. Držte sa týchto zásad a kilá pôjdu dole!

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
Kvety na balkon_Bory Mall.jpg
Blog Domácnosť Rodina Zdravie

Ako vybrať rastliny na balkón? Kvety a bylinky na slnko aj do tieňa

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
Bory Mall montessori.png
Blog Domácnosť Rodina Zdravie

Montessori výchova je vhodná pre každé dieťa, ale nie pre každého rodiča. Čo to vlastne je a ako začať?

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
Titulnafotka_10_5_2023_v2.jpg
Blog Zdravie

Poznáte deep oiling? Vyskúšajte novodobý trend na rýchly rast vlasov

PREČÍTAŤ ČLÁNOK
macka v byte bory mall2.png
Blog Domácnosť Rodina Zdravie

Mačka v byte: Ako jej zabezpečiť šťastný a aktívny život

PREČÍTAŤ ČLÁNOK