Čo treba zvážiť?

Ak plánujete vytvoriť svoj vlastný zelený raj, no zároveň váhate, aké rastliny by boli najvhodnejšie pre váš vonkajší priestor, treba zvážiť niekoľko faktorov

Aký je rozmer vášho balkóna? Koľko slnečného svetla naň dopadá? Aké množstvo úsilia chcete investovať do údržby vašich rastlín? Ak sa chcete zorientovať v tom, ktoré rastlinky budú ideálne do vašich podmienok, prečítajte si naše tipy.

Kvety na slnečný balkón

Výber vhodných rastlín veľmi záleží od toho, či sa im páči priame slnko a horúčava. Množstvo rastlín preferuje slnečné a teplé prostredie. Nezabúdajte však na pravidelné zalievanie a výživu rastliniek. Ktoré budú teda vhodné?

Kapucínka záhradná (Tropaeolum)

Pohľadná a nenáročná rastlina kvitne od júna do októbra a poteší vás kvetmi v žltých, oranžových a červených odtieňoch. Dokonca sú jej kvety a listy jedlé a liečivé.

Aksamietnica (Tagetes)

Rastlina kvitne až do prvých mrazov a nájdete ju v rôznych odrodách, od nízkych po vysoké. Vyznačuje sa nie veľmi príjemnou vôňou, za to vás však poteší bohatými kvetmi v žltých, červených, alebo aj hnedo-oranžových odtieňoch.

Petúnia (Petunia)

U nás typický a populárny kvet, ktorý má dlhé obdobie kvitnutia. Vyznačuje sa bohatou nádielkou kvetov a na výber máte široké množstvo farieb.

Železník (Verbena)

Nenáročná rastlina, ktorá obľubuje slnečné a suché miesta. Má dlhé obdobie kvitnutia, takže vás bude tešiť počas celej sezóny.

Olovník (Plumbago)

Taktiež nenáročná letnička kvitne belasými a modrými drobnými kvietkami. Na pestovanie jej postačí slnečné miesto a ochrana pred vetrom.

Bylinky na slnko

Ak chcete na svojom slnečnom balkóne pestovať okrem farebných kvietkov aj bylinky, sústreďte sa na druhy, ktorým tieto podmienky budú vyhovovať. Na ktoré bylinky sa zamerať?

  • Rozmarín
  • Tymián
  • Oregano
  • Bazalka
  • Mäta

Kvety na balkón v tieni

To, že na váš balkón nesvieti slnko celý deň, neznamená, že nemôžete mať krásny zelený raj plný kvitnúcich rastlín. Naopak, existuje mnoho kvetov, ktoré sú schopné prosperovať aj v menej osvetlených prostrediach a dodávajú vášmu balkónu pôvab a život.

Begónia (Begonia)

Táto rastlinka obľubuje polotieň, takže bude ideálnou voľbou na balkón bez priameho slnka. Jej stonky a kvety sú krehké, dajte si teda pozor, aby nebola na priamom vetre. Kvitne v rôznych farebných odtieňoch. Od bielej cez ružovú a fialovú až po červenú.

Netýkavka (Impatiens)

Netýkavke sa bude v tieni a polotieni dariť. Má dužinaté stonky a kvitne od jari do jesene. Nájdete ju v naozaj širokej škále farieb. Táto rastlinka má rada väčšie množstvo vody, preto pre ňu bude ideálny samozavlažovací kvetináč.

Koleus (Coleus)

Koleus, známy aj ako okrasná žihľava, je skvelou voľbou, ak hľadáte naozaj nenáročnú balkónovú rastlinu. Poteší vás pestrofarebnými listami. Ľahko sa pestuje a rozmnožuje, potrebuje však dostatok vlahy.

Fuksia (Fuchsia)

Táto trvalka je nenáročná a kvitne veselými zvončekovými kvetmi rôznych farieb. Máte na výber z rôznych odrôd – vzpriamené aj visiace. Dbajte na jej pravidelnú závlahu.

Bylinky do tieňa

Existuje veľa druhov byliniek, ktoré zvládajú ako slnečné, tak aj tienisté stanovištia. Ak hľadáte tie, ktorým sa bude dariť na vašom balkóne v polotieni a tieni, skúste napríklad tieto:

  • Petržlen
  • Mäta
  • Medovka
  • Kôpor
  • Pažítka

Festival záhrad

Chystáte sa ozeleniť váš balkón alebo zveľadiť svoju záhradu? Nezabudnite sa zastaviť na Festivale záhrad v Bory Mall, ktorý sa bude konať od 12. do 14. apríla. Nájdete tu nielen široký výber rastlín a prírodných produktov, ale aj cenné rady a inšpiráciu od odborníkov.

Okrem toho vám predstavíme najnovšie trendy v záhradnej svadbe. Nezmeškajte šancu navštíviť výstavu svadobných kytíc a poradiť sa so svadobnou agentkou.