Zdravotné benefity jediného jablka denne 

Jablká nie sú len chutnou a rýchlo desiatou. Stačí jediné jablko denne a jeho skvelé účinky sa podpíšu na vašom tele takmer ihneď. Obsahujú totiž vitamíny a zložky, ktoré na nás pôsobia ako liek na choroby takmer každého druhu. Jedno stredne veľké jablko obsahuje toľko vitamínu C ako celý zväzok reďkoviek. Bohatý obsah céčka podporí fungovanie vašej imunity a ochráni vás pred chrípkou aj nachladnutím. Vitamín C však dokáže omnoho viac. Látky v jablkách dezinfikujú ústa a ich šťavnatý obsah urýchľuje tvorbu slín. Žutie precvičuje žuvacie svaly a zároveň posilňuje ďasná.  

Zdroj: Starý Otec

V neposlednom rade je dokázané, že jablká majú schopnosť pôsobiť preventívne aj proti jednej z najzákernejších chorôb na svete: rakovine. Aj napriek všetkým spomínaným benefitom jablká v jedálničkoch väčšiny z nás chýbajú. Sú obdivuhodnou potravinou, ktorá dokáže chutnou a omnoho zdravšou cestou doplniť potrebné príjmy vitamínov než umelo vyrábané doplnky výživy. Naservírujte sebe aj svojim najmenším každý deň pár šťavnatých mesiačikov jabĺčka, aby ste sa ochránili pred chorobami, ktoré na vás číhajú na každom kroku.  

Pravá ruka pri chudnutí 

Pri zelenine platí jedno základné pravidlo. Najväčším zdrojom všetkých vitamínov býva najčastejšie práve šupka. Jablko nie je žiadnou výnimkou. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá pomáha pri tráviacich ťažkostiach aj problémoch so zápchou. Ak vás trápia bolesti žalúdka, zjedzte kúsok jablka a zažeňte problémy.  

Jablko je už oddávna považované za dobrého pomocníka pri chudnutí práve vďaka nízkemu obsahu tuku. Práve šupka obsahuje vysoký obsah stráviteľnej vlákniny, ktorá je dôležitá pri chudnutí. V žalúdku vytvorí gélovú konzistenciu a cítime sa byť najedení omnoho dlhší čas.  

Chutné recepty plné vitamínov 

Nestíhate jabĺčka jesť surové a radi by ste vyskúšali niečo iné ako klasické jablkové pyté? Ponúkame vám pár rýchlych a jednoduchých receptov, ktorých základnými ingredienciami sú vitamíny. Zaručene si na nich pochutnáte natoľko, že sa jablká stanú prirodzenou súčasťou vášho jedálnička. Vďaka prevádzke Starý Otec v Bory Mall si môžete dopriať čerstvú nádielku domácich jabĺk celoročne. Navštívte nás a inšpirujte sa originálnymi receptami na džem, polievku či chutný snack k filmu.
Domáci jablkový džem 

Džemy a lekváre nesmú chýbať v žiadnej kuchyni. Oživia chlebík s maslom, osladia buchty aj koláče.  A počkajte, až ochutnáte tento domáci jablkový džem 

Očistite a nakrájajte na malé kúsky 2 kg jabĺk. Vložte ich do hrnca, pridajte malé množstvo vody a nechajte dusiť približne 20 minút. Následne pomocou mixéra jabĺčka rozmixujte. Do pyré pridajte 500 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, šťavu a kôru z 1 citróna. Zmes premiešajte a povarte ešte aspoň 5 minút. Džem prelejte do zaváraninových pohárov a sterilizujte približne 25 minút pri teplote 80 stupňov.  

Kuracie prsia plnené jablkami 

Ak ste fanúšikom sladko-slanej kombinácie, tento recept bude niečo pre vás. Jablko pečené s mäsom navyše spôsobí, že bude nielen chutnejšie, ale omnoho šťavnatejšie!  

Kuracie prsia prekrojte a vyklepte, následne osoľte a okoreňte. Jedno jabĺčko najemno nastrúhajte a uložte na kuracie prsia. Pridajte hrozienka a brusnice, koľko vám chutí. Mäso zviňte a zopnite grilovacou ihlou. Rolku potom stačí posypať grilovacím korením a prudko opiecť na masle. Keď bude mäso zatiahnuté, polejte ho hydinovým vývarom a 100 ml jablkovej šťavy. Druhé jablko pokrájajte na kocky a spoločne všetko poduste na jednej panvici približne 20 minút. Tieto dokonalé sladké závitky servírujte s ryžou alebo zemiakmi.  

Sladká jablková polievka 

Polievky sú skvelým jedlom! Zahrejú telo, dodajú mu živiny a verte či nie, ale sú dobrým začiatkom do nového dňa. Vedeli ste, že si môžete dopriať polievku aj z ovocia? Vyskúšajte túto jablkovú. 

Ošúpte a nakrájajte 6 kusov jabĺk. V hrnci si medzičasom rozpáľte maslo a následne doň pridajte nakrájané jablká, 2 lyžice cukru a spolu duste približne 5 minút. Potom ovocie zalejte litrom vody a 250 ml jablkového muštu. Všetko zakryte a nechajte variť na miernom ohni asi 20 minút. Keď ovocie zmäkne, rozmixujte ho na krémovú polievku a dochuťte citrónovou šťavou, škoricou a muškátovým orieškom. Sladkú jablkovú polievku servírujte s plátkami jabĺk, smotanou a jemným škoricovým posypom. 

Sušené jablká  

Sušené ovocie je aktuálne veľkým trendom. Vydrží dlhšie a môžete si ho vziať so sebou na každý z výletov. Vyrobte si doma sušené jablká úplne sami! My vám poradíme, ako na to. 

Očistené jablká zbavené jadierok ponorte na 1 – 3 minúty do vody s trochou kyseliny citrónovej, aby nezhnedli. Následne ich osušte a rovnomerne poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Sušiť ich môžete v rúre nastavenej na 50 stupňov niekoľko hodín alebo prirodzene, na radiátore či slnku, rozložené na sitku. Skvelou investíciou je aj sušička ovocia, napríklad z PREVÁDZKA, s ktorou to zvládnete ešte rýchlejšie. 

A napokon, viete, ako zistíte, že sú jablká hotové? Vyskúšajte ich pružnosť. Ak ju stratia, sú vysušené správne. Skladujte ich v dobre uzatvárateľnej nádobe na chladnom a tmavom mieste. Správne uložené vydržia až do ďalšej sezóny. 

Zdroj: Eta

Plná dávka vitamínov vás nemusí stáť vôbec nič. Stačí siahnuť do záhrady, odtrhnúť si pár čerstvých jabĺk alebo si ich niekoľko nakúpiť v našej prevádzke Starý Otec v Bory Mall. Jablká sú prírodným zdrojom vitamínov a ich konzumácia pomôže vášmu telu. Zakomponujte ich do svojej stravy a zdravie sa vám poďakuje.