Ako môžeme prostredníctvom zdravých životných návykov udržať naše srdce v dobrej kondícii? Presvedčte sa, že starostlivosť o srdce nemusí byť náročná a že malé zmeny v našom každodennom živote môžu mať veľký vplyv na naše zdravie.

Prečo sa o srdce musíme starať?

Srdce je jedným z najdôležitejších orgánov v našom tele, ktorého zdravie má priamy vplyv na celkovú kvalitu a dĺžku nášho života. Ak je zdravé, krv efektívne cirkuluje po tele, čo zabezpečuje dostatočný prísun kyslíka a živín do všetkých orgánov. Na druhej strane, problémy so srdcom môžu viesť k vážnym zdravotným komplikáciám. Srdcový infarkt, mŕtvica a iné srdcové ochorenia sú jednými z hlavných príčin úmrtí na celom svete.

Praktické tipy pre srdiečko

Srdcové choroby sú často spôsobené nezdravým životným štýlom. Nezdravá strava, nedostatok fyzickej aktivity, fajčenie a nadmerný stres. To všetko môže viesť k vysokému krvnému tlaku, zvýšenému cholesterolu a obezite, čo sú hlavné rizikové faktory pre vznik srdcových ochorení. Vyhýbať by ste sa mali aj priveľmi slaným jedlám s vysokým obsahom sodíka.

Kŕmte ho zdravou stravou

Čo mu teda najviac ulahodí?

  • Omega 3 mastné kyseliny - ryby, orechy a semienka
  • Vláknina -  ovocie, zelenina a celozrnné produkty, ktoré pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu v krvi
  • Zdravé tuky - olivový olej, avokádo

Udržujte sa v pohybe

Pravidelná fyzická aktivita je ďalším kľúčom k zdravému srdcu. Cvičenie, ako je rýchla chôdza, beh, plávanie alebo jazda na bicykli výrazne zlepšujú srdcovú funkciu a znižujú riziko srdcových ochorení.  Vyskúšajte rôzne formy cvičenia. Od jógy až po intenzívnejšie kardio tréningy, ktoré môžete praktizovať v pohodlí vášho domova alebo vo fitku.  Golem Club v Bory Mall ponúka nielen moderné fitness zariadenia, ale aj plavecký bazén, kde môžete posilniť svoje srdce a kondičku.

Ak je pre vás občas ťažké namotivovať sa k pohybu, vyskúšajte oživiť svoj športový šatník alebo výbavu pomôcok na cvičenie štýlovými kúskami z predajne Sportisimo, Under Armour či Sports Direct.

Nepodceňujte prevenciu

Prevencia srdcových chorôb zahŕňa okrem zdravej stravy a pohybu aj pravidelné zdravotné kontroly. Tieto kontroly vám môžu pomôcť včas identifikovať a riešiť potenciálne rizikové faktory, ako sú vysoký krvný tlak alebo vysoký cholesterol. Nezabudnite tiež na dôležitosť dostatočného odpočinku a zvládania stresu, ktoré sú rovnako dôležité pre udržanie zdravého srdca.

Starostlivosť o srdcové zdravie je nesmierne dôležitá a zahŕňa viacero aspektov. Preto netreba podceňovať aj malé a postupné zmeny. Nech už to znamená zmenu stravovacích návykov, zvýšenie fyzickej aktivity alebo pravidelné zdravotné kontroly, každý krok má význam. Tak neváhajte, vydajte sa na cestu za zdravým srdiečkom ♥️.