Vytvoriť dizajn, ktorý osloví zákazníkov nie je jednodňová záležitosť. Za štýlovým oblečením sú dlhé hodiny práce. Ako dlho trvá vytvoriť jeden dizajn a aký je proces tvorby?

Sortiment pánskeho oblečenia zahŕňa širokú škálu tovarov. Každý druh si vyžaduje iný pohľad tvorby, čo sa týka kvality použitých materiálov, farebnosti a strihu, pri jeho tvorbe presnú predstavu finálneho výsledku. Na kolekcii pracujeme približne pol roka pred sezónou. Chceme byť čo najviac flexibilní vo výrobe a prispôsobovať kolekcie aj dopytu od zákazníkov.

Aké sú najčastejšie výzvy, ktorým musíte čeliť pri tvorbe návrhov?

Pri tvorbe v prvom rade dávame dôraz na kvalitu výrobku, jeho funkčnosť a praktickosť. A snažíme sa, aby bola kolekcia na danú sezónu variabilná a navzájom kombinovateľná. Výzvou teda je dodržať všetky atribúty a ešte sa trafiť do vkusu našich zákazníkov.

Alain Delon

Svet módy pripomína živý organizmus, ktorý sa neustále mení. Vnímate výraznú zmenu módnych trendov v priebehu rokov?

Postupne v pánskom sortimente zaznamenávame väčšiu škálu farebnosti, takže môžeme do kolekcie zaraďovať aj výraznejšie, živšie kúsky, čo bol v minulosti problém. Je to dobrý posun, hlavne pri celkovom dotvorení imidžu muža.

Ako udržujete krok s trendmi a zároveň zabezpečujete originalitu vašich dizajnov?

Módne trendy sa menia v každej nadchádzajúcej sezóne. Dvakrát ročne sa zúčastňujeme medzinárodných textilných a odevných veľtrhov v Paríži, Florencii a v Berlíne, kde svetové značky predstavujú nové materiály, strihy, farby a rôzne inovatívne prvky v móde. Inšpirujeme sa teda na týchto veľtrhoch, ale aj všade okolo seba.

Kreatívny riaditeľ značky Alain Delon, Ján Smatana

Udržateľnosť v módnom priemysle je čoraz aktuálnejšou témou, ktorá zaujíma ľudí. Myslí na environmentálnu zodpovednosť aj značka Alain Delon?

Samozrejme, už pri výbere materiálu dbáme na to, aby boli látky, z ktorých šijeme jednak kvalitné, no aj čo najmenej zaťažovali životné prostredie. Dlhoročne spolupracujeme s lokálnymi európskymi dodávateľmi materiálov, ktorí berú ohľad na životné prostredie. Certifikácie, ktoré tieto materiály majú, zaručujú, že nie sú škodlivé pre ľudí ani životné prostredie. Väčšinu našich vecí vyrábame na Slovensku, aby sme vedeli zaručiť kvalitu, za ktorou si stojíme.

Voľnosť obliekania je v dnešnej dobe hlavným trendom, ktorý preferuje mladšia generácia. Ako vnímate tento trend vy?

Súčasný trend voľnočasového oblečenia sme premietli už aj do našej ponuky, čím oslovujeme aj mladšiu generáciu. Okrem oblekov, košieľ, nohavíc a sák, u nás zákazníci nájdu aj oblečenie na voľný čas – teplákové súpravy, športovú obuv, pulóvre, bavlnené polokošele alebo plavky. Ponuku oblečenia do práce sa snažíme “zvoľniť“ a urobiť ju pre zákazníkov viac pohodlnú.

Alain Delon

Obľubujete aj vy tepláky a pohodlné mikiny alebo vás stretneme výhradne v elegantnom štýle?

Samozrejme, tak ako ostatní muži majú radi pohodlné, voľnočasové oblečenie, aj ja rád nosím mikiny, tepláky a športovú obuv, hlavne počas víkendov a voľna. Rád chodím napríklad na prechádzky v prírode.

V uliciach dnes bežne vidíme mix rôznych štýlov, farieb a materiálov od výmyslu sveta. Myslíte si, že Slovensko je štýlové a má vkus?

Každý si vyberá podľa toho, či chodí do práce, v akom odvetví pracuje, či študuje alebo je na dôchodku. Pri výbere oblečenia sme ovplyvnení aj príležitosťou, na ktorú si hľadáme oblečenie, vekom a finančnými možnosťami. V príležitostiach ešte badám rezervy, obzvlášť počas kultúrnych podujatí, kam sa dokážu ľudia obliecť naozaj nevhodne. Chýba nám akási úcta k umeniu. Postupne ale aj na Slovensku vidíme zmenu, a môžem konštatovať, že väčšina obyvateľstva sa v rámci svojich možností oblieka vkusne.

Aké sú aktuálne trendy pre rok 2023 v oblasti pánskej módy?

Základom módy je štýl v spojení s praktickosťou. Ak rozmýšľate, čo si do šatníka kúpiť, aby ste aj tento rok nosili oblečenie podľa trendov, neváhajte si zadovážiť tieto kúsky.

Alain Delon

Trendy vrstvy

Vrstvenie sa nám spája väčšinu času s chladnými zimnými mesiacmi, kedy nás vrstvy oblečenia chránia pred mrazom a nepriaznivým počasím. V skutočnosti sa vrstvenia nemusíte báť ani počas jarného a letného obdobia. Košele z príjemného materiálu a ľahký sveter alebo pulóver na chladnejší letný večer? Dokonalá kombinácia, ktorá bude trendy v roku 2023.

Uvoľnená móda

Zapravené košele už dávno nie sú povinnosťou. Značka Alain Delon prináša do svojho portfólia ľahké košele, ktoré sú kratšie a určené na nosenie bez zapravovania. Košele z bavlny alebo ľanu prinášajú pohodlie aj počas teplejších dní, kedy stále chcete vyzerať elegantne. Vzorované alebo jednofarebné? Voľbu nechávame na vás. 

Štýlové a elegantné kravaty

Zakomponujte kravatu do rôznych štýlov a popustite uzdu kreativite. Pánska kravata už dávno nie je súčasťou výhradne oblekov. Muži aj ženy ich dnes využívajú aj pri viac pohodlných kombináciách odevov. V roku 2023 s nimi zaručene nič nepokazíte. Siahnuť môžete aj po zaujímavých a výraznejších farbách.

Vzory a farby 

Káro, prúžky, kvety a ďalšie iné vzory – všetko sa ráta. Košele, nohavice, topánky alebo doplnky zvoľte v odvážnejších vzoroch a farbách, vďaka ktorým vyčarujete skutočne zaujímavý outfit. Nezabúdajte na voľbu správneho trendy opasku. Nič nepokazíte koženou klasikou a pre odvážnejších kreatívcov sú v roku 2023 trendy pletené opasky. Siahnite po modrej, béžovej alebo malinovej.

Širokú ponuku módnych štýlov pre pánov aj dámy nájdete v Bory Mall. V predajni Alain Delon nenájdete len eleganciu, ale aj pohodlné a trendy kúsky.

Tešíme sa na vašu návštevu.