Najprísnejšia White tie etiketa

Dress kód white tie, známy tiež ako večerný frak, je považovaný za najformálnejšiu úroveň spoločenského oblečenia. Tradične vyhradený pre veľmi formálne a významné spoločenské udalosti, ako sú štátne večere, formálne bály a niektoré výnimočné svadby.

Čo na seba?

Pre dámy sú vhodné dlhé večerné šaty, ktoré sú elegantné a určite nie príliš vyzývavé. K šatám sa hodia decentné, ale výrazné šperky a doplnky.

Pre pánov je kľúčovým prvkom čierny frak s dlhými chvostami na zadnej strane, doplnený bielou vestou a bielou motýlikovou kravatou, ktoré dodávajú outfitu eleganciu. K tomu patria čierne formálne nohavice, biela košeľa s vysokým golierom, manžetové gombíky a čierne lakované topánky.

Predajňa Sedryk Le Blanc

Miernejší Black tie

Vedľa white tie existuje aj mierne voľnejší, ale stále elegantný black tie. Tento štýl je najbežnejší formálny dress kód, často vyžadovaný na rôznych spoločenských udalostiach, ako sú večerné podujatia, operné predstavenia a niektoré svadby.

Čo na seba?

Aj keď je tento štýl menej formálny a prísny, stále si vyžaduje určitú úroveň formality a elegancie.

Pre dámy je black tie príležitosťou na nosenie elegantných večerných šiat, ktoré môžu byť buď dlhé, alebo v prípade menej formálnych udalostí aj kratšie. K šatám sa hodia decentné šperky, vhodná kabelka a elegantné topánky.

Pre pánov je charakteristickým prvkom smoking, ktorý zahŕňa čierne sako, nohavice a čierneho motýlika. K tomu patrí biela košeľa s pevným golierom a čierne lakované topánky. Podľa stupňa formality spoločenskej udalosti môžu páni zvoliť aj odvážnejšiu verziu s kravatou.Predajňa Mystic Day

Na aktuálne módne trendy sme sa opýtali Miriam Staškovej z novej prevádzky Mystic Day. „Vo farbách u nás panuje tento rok jednoznačne čierna, ale je doplnená tyrkysovou, ružovou, tmavomodrou a druhou malou čiernou, ktorou je sýta červená farba. Strihy vyzdvihujú ženskú siluetu a sú doplnené vysokým rozparkom. Materiály sú padavé a priliehajúce s trblietkami, ktoré im dodávajú celkový večerný luxusný vzhľad.“ 

Pokiaľ zháňate tie pravé outfity a doplnky, u nás v Bory Mall nájdu dámy krásne a elegantné šaty napríklad v spomínom Mystic Day alebo vo Woman´s. Doplnky napríklad kúpite v Lotsi či v kiosku Princezná. Páni nakúpia kvalitné obleky, ktoré spĺňajú požiadavky na formálne udalosti napríklad v predajniach Sedryk Le Blanc a Alain Delon.

Ako doplnok k vášmu outfitu nájdete široký výber topánok v Humanic či CCC, kde si môžete vybrať z rôznych štýlov a farieb, aby ste dokonale doplnili váš vzhľad.

Predajňa CCC

Vyvarujte sa chybám

Všeobecne platí, že večerné udalosti sú zvyčajne formálnejšie, zatiaľ čo pre denné udalosti sú pravidlá trošku voľnejšie. Lokalita udalosti môže tiež ovplyvniť výber oblečenia.

Jednou z najčastejších chýb je nesprávny výber formálneho stupňa oblečenia. Vždy sa uistite, že vaše oblečenie zodpovedá požiadavkám udalosti. Dôležité je aj to, aby outfit dobre sedel. Príliš veľké alebo malé oblečenie môže pôsobiť neupraveným dojmom.

„Vyhnúť by ste sa mali šatám z internetu zo stránok, ktoré nepoznáte, “ dodáva Miriam Stašková z Mystic Day

Častým neželaným doplnkom formálnych outfitov sú v dnešnej dobe najmä pri dámach smart hodinky. Aj keď sú určite praktické, ak sa chystáte na spoločenskú udalosť, radšej ich nechajte doma. Budú pôsobiť rušivo a odporovať elegancii večera.

Dôležité je pamätať aj na to, že na spoločenských udalostiach by mal byť telefón v tichom režime a používaný len v prípade skutočnej potreby.

Veríme, že si plesovú sezónu užijete v plnej kráse a elegancii a každá spoločenská udalosť bude nezabudnuteľným zážitkom.