Každý materiál má svoje potreby

Pri čistení topánok je dôležité vziať do úvahy ich materiál a špecifické potreby.

Dodržiavanie správnej starostlivosti vám pomôže udržať vaše obľúbené kúsky v optimálnom stave a zabezpečiť, aby vám slúžili dlho a dobre.

Ako čistiť kožené topánky

Kožené topánky vyžadujú špeciálnu starostlivosť, aby si zachovali svoj vzhľad a trvanlivosť. Pri čistení kožených topánok sa odporúča použiť jemnú kefku alebo handričku na odstránenie prachu a špiny. Pre hlbšie čistenie použite kvalitný čistič na kožu, ktorý nezničí povrchovú úpravu materiálu. Po čistení nezabudnite topánky vždy hydratovať pomocou oleja alebo balzamu, aby koža nezačala vysychať a praskať.

Ako čistiť textilné topánky

Textilné topánky sú zvyčajne citlivejšie na čistenie, pretože špinu a fľaky z nich len tak ľahko neutrieme. Prvým krokom je odstránenie hrubých nečistôt pomocou kefky. Potom môžete topánky vyprať v práčke na jemnom programe

Pri praní vyberte z topánok šnúrky a nepoužívajte aviváž. Ak si na práčku netrúfate, môžete použiť vlhkú handričku, hubku alebo jemnú kefku a čistiaci prostriedok na textil. Nezabudnite topánky aj impregnovať, ušetríte si tak veľa času s čistením.

Ako sa starať o gumené a syntetické topánky

Syntetické topánky sú často odolné voči vlhkosti a menej náročné na čistenie. Pre ich udržanie v čistote stačí použiť vlhkú handričku alebo jemný mydlový roztok na odstránenie povrchových nečistôt. Vyvarujte sa použitiu príliš agresívnych chemikálií, aby ste predišli poškodeniu povrchu topánok.

Náš tip je tzv. magická hubka alebo hubka na nečistoty, ktorá si len s pomocou vody poradí so špinou aj na bielych teniskách.

pranie tenisiek v pracke

Ako roztiahnuť topánky

Všetci sme už zažili situáciu, keď sme si kúpili nové topánky, no potom zistili, že sú tesné alebo nepríjemné na nosenie. Našťastie existujú rôzne spôsoby, ako roztiahnuť topánky a zabezpečiť si pohodlie.

Ako roztiahnuť kožené topánky

Kožené topánky sú často tvrdé a môžu byť nepohodlné, najmä na začiatku. Na roztiahnutie kožených topánok môžete vyskúšať niekoľko metód. Jednou z najúčinnejších je použitie rozťahovačov topánok, ktoré možno nastaviť na požadovanú veľkosť a umiestniť do topánok cez noc.

Ďalšou možnosťou je použitie teplej vody a octu alebo alkoholu: navlhčite vnútro topánok teplou vodou zmiešanou s octom alebo s alkoholom, potom si ich na chvíľu obujte, ideálne s hrubými ponožkami a nechajte vyschnúť.

Riešenie, ktoré by vám taktiež malo pomôcť, je nahrievanie. Vyskúšajte si dať hrubé ponožky a jemne nahrievať topánky fénom. Vďaka teplu sa obuv roztiahne.

Dezinfikovanie obuvi

Každý deň prichádzame vonku do kontaktu s rôznymi mikróbmi a baktériami, ktoré môžu skončiť na našich topánkach. Preto je dôležité venovať pozornosť dezinfekcii topánok, a to nielen z hygienického hľadiska, ale aj kvôli prevencii nepríjemných zápachov a zabráneniu šírenia plesní.

Dezinfekčný sprej

Najjednoduchší spôsob, ako dezinfikovať akýkoľvek typ topánok, je použiť dezinfekčný sprej, ktorý kúpite v každej drogérii. Nahradiť ho môžete aj silným alkoholom.

Odstraňovanie zápachu topánok

Ak sú vaše topánky čisté, ale majú zápach, môžete použiť jednoduchý trik s jedlou sódou. Stačí posypať vnútornú časť topánok, nechať pôsobiť aspoň hodinu a potom vysypať alebo povysávať prášok von.

ako sa starat o topankyPredajňa Aldo

Keď už viete, ako sa o svoju obuv správne starať, je čas dopriať si aj nové módne kúsky do vašej zbierky topánok. V novootvorenej predajni Aldo si vyberiete zo širokej škály štýlových a kvalitných topánok a kabeliek.