Ples alebo zábava?

Pokiaľ idete na ples, ktorý je oficiálne spoločenskou udalosťou, vhodný dresscode bude uvedený na pozvánke. Formálny ples má množstvo pravidiel obliekania a správania sa. Etiketa sa výrazne odlišuje na formálnych udalostiach a na menších plesoch.

Ples prípitok



Ako sa správne obliecť na ples podľa etikety?

Uvedené názvy na plesovej pozvánke vám prezradia, aké konkrétne kúsky oblečenia sa od vás očakávajú. Pri vysoko formálnych udalostiach sa na dodržiavanie dresscode prísne dbá.

White Tie

Dresscode najformálnejšieho charakteru sa uvádza zvyčajne pri udalostiach, pri ktorých je vhodné oblečenie skutočne dôležité. Jedná sa o bály, oficiálne plesy alebo gala večery, kde si na vzhľade musíte dať záležať. Uvádzaný býva aj názov ultra formal.

Ženy zvolia dlhú večernú róbu, ktorá bude poukazovať na honosnosť a eleganciu. Nezabúda sa na luxusné lodičky a doplnky. Za nevhodné sa považujú odhalené plecia a hlbšie výstrihy.

Muži volia frak, bielu košeľu, biely motýlik a bielu vestu. Samozrejmosťou sú čierne elegantné topánky. K fraku sa v tomto prípade nehodia náramkové hodinky.

Ples, zapínanie gombíka na obleku



Black Tie

Ples, opera alebo slávnostná večera – black tie je najlepší spôsob, ako pôsobiť sofistikovane a elegantne. Ženy opäť zvolia dlhú večernú róbu, avšak zakrývanie pliec nie je požadované. Eleganciu podčiarknu jemné šperky, listová kabelka a vhodné lodičky.

Muži sa na udalosti s black tie dresscode obliekajú do smokingu. Základom je biela košeľa v kombinácii s čiernym motýlikom. Outfit sa doplní čiernymi lakovanými topánkami.

Black Tie optional

V prípade black tie optional si páni môžu vybrať medzi smokingom alebo oblekom. Voľbou čierneho obleku, bielej košele a čiernej kravaty zaručene nič nepokazíte. Ženy volia dostatočne elegantné kratšie koktejlky.

Oblek s kravatou na ples

Aké sú najčastejšie chyby pri dresscode na plesoch? 

Na pozvánke nemusí byť dresscode nutne uvádzaný, pokiaľ nejde o vysoko formálnu udalosť. Určite však stále platí, že vhodným oblečením vyžarujete eleganciu a vkus. Prinášame vám niekoľko bodov, ktorým sa určite vyhnite, ak chcete na plese vyzerať skvele.

Ženy

  • Veľké/príliš úzke šaty – Vyberte si šaty, v ktorých sa budete cítiť pohodlne a podčiarknu vašu krásu. Je dôležité, aby ste si vedeli užiť večer bez zbytočných komplikácii so šatami.
  • Nesprávna kabelka – Listové kabelky sú najvhodnejšia voľba. Zoberte si so sebou len to najnevyhnutnejšie.
  • Ramienka z podprsenky – Vyskúšajte podprsenku bez ramienok, ktorá vám poskytne pohodlie. Zároveň nebudete mať problém s upravovaním ramienok.
  • Lodičky s otvorenou špičkou – Na spoločenské udalosti si zvoľte lodičky s uzavretou špičkou.
  • Príliš veľa šperkov – V jednoduchosti je krása. Určite doplňte svoj outfit jemnými šperkami. Netreba však zabúdať, že menej je niekedy viac.
  • Dámy s hodinkami – Náramkové hodinky si môžu dovoliť pri formálnych udalostiach len muži. Dokonca pri white tie dresscode majú len hodinky s retiazkou.

Muži

  • Nesprávna veľkosť fraku/smokingu/obleku – Nesprávne zvolená veľkosť oblečenia je zjavná na prvý pohľad a nepôsobí vkusne. Doprajte si pri výbere čas, prípadne si nechajte ušiť na mieru.
  • Farebné kombinácie – Formálne udalosti si vyžadujú eleganciu. Svetlé obleky si odložte na denné nosenie. Viacfarebné košele sú taktiež nevhodné. Základ predstavuje biela košeľa.
  • Krátky rukáv – Pod sako krátky rukáv nepatrí. Na plesy a iné oficiálne akcie vždy zvoľte bielu košeľu s dlhým rukávom.
  • Biele tričko/tielko pod košeľou – Voľba bieleho trička/tielka pod košeľu nepôsobí vhodne. Skvelé riešenie predstavuje tričko alebo tielko v telovej farbe, ktoré vám poskytne pohodlie počas celého večera.

Aké farby a štýly sú in na ples v roku 2023?

Máte už svoj plesový outfit premyslený alebo ešte len zvažujete štýl a kombinácie? Prečítajte si niekoľko tipov, čo si obliecť, aby ste tento rok mohli zažiariť. V Bory Mall nájdete všetko potrebné na plesovú sezónu pod jednou strechou.

Predajňa Michell Fashion


Plesové šaty

Výber šiat nie je jednoduchá záležitosť. Keď sedí strih, nepozdáva sa farba, prípadne naopak. Farebným trendom roku 2023 je Viva Magenta, ktorá prináša karmínovo červený odtieň. Trendové sú tento rok aj odtiene levanduľovej, ružovej alebo jemne modrej. Inšpiráciu hľadajte v prírodných odtieňoch, ktoré vám určite pristanú. Určite zaujmete v dlhých strihoch šiat, ktoré zdôraznia dôležitosť udalosti. Navštívte predajne Michell FashionReserved alebo Mohito, kde si zo širokej ponuky určite vyberiete.

Predajňa Michell Fashion


Elegantné šperky na ples

Máte radšej výraznejšie kúsky alebo si potrpíte na minimalizmus? Vhodne zvolené šperky dokážu veľmi príjemne podčiarknuť celý váš výsledný vzhľad. V predajniach SwarovskiJolleoGold Point alebo Sofia nájdete rôzne štýly doplnkov.

Predajňa Swarovski


Plesové listové kabelky

Viete, aké kabelky sa hodia k šatám? Na ples si dámy volia výhradne listové kabelky, ktoré pôsobia vkusne a elegantne. Farebne záleží na šatách a lodičkách. Listovú kabelku si môžete prísť vybrať do Lara Bags, prípadne CCC. 

Predajňa Lara Bags


Dokonalé lodičky na ples

V lodičkách budete chodiť a tancovať celý večer, preto odporúčame si ich najskôr dôkladne odskúšať a rozchodiť. Dokonalý výber nájdete v CCC, Deichmannprípadne Humanic. Určite ich farbu prispôsobte výberu šiat alebo kabelky, aby ste pôsobili naozaj elegantne.

Predajňa CCC


Pánske obleky a košele

Biela košeľa je základ, ktorý využije každý muž počas plesovej sezóny. Nezabúdajte na výber správnej veľkosti pri košeli, ale aj pri obleku. V predajniach Sedryk BlankAlain DelonOzetaKošele alebo Michell Fashion si môžete prísť vyskúšať aj iné farebné štýly, pokiaľ nejdete na formálny ples, kde sa hodí výhradne čierna.

Predajňa Michell Fashion


Kravaty, motýliky a doplnky na ples

Aj muži musia myslieť na detaily. Čierny motýlik je klasika, ktorou zaručene nič nepokazíte. Pre odvážnejších ponúka predajňa Sedryk Le Blanc rôzne farebné štýly motýlikov a kravát.

Predajňa Sedryk Le Blanc


Pánske topánky na ples

Pokiaľ nechcete skončiť s bolesťami chodidiel v strede najväčšej zábavy, určite navštívte predajne CCCHumanic alebo Deichmann, kde myslia na eleganciu a pohodlie aj pre pánov.

Predajňa Humanic


Užite si plesovú sezónu naplno!

Nemusíte behať po celom meste, aby ste našli šaty, topánky, obleky aj doplnky. U nás v Bory Mall nájdete všetko. Zahájte misiu ples spoločne a majte nákupy vybavené za jedno poobedie.

Tešíme sa na vašu návštevu v Bory Mall.