Čo je to kapsulový šatník?

Kapsulový šatník spočíva v tom, že si vytvoríte kolekciu oblečenia, ktorá je nielen štýlová, ale aj funkčná a všestranná. Ide o kvalitné základné kúsky, ktoré majú zväčša neutrálne farby, dajú sa ľahko kombinovať a vytvárať z nich rôzne outfity pre rôzne príležitosti. Všetky kúsky sú jednoduché a ladia k sebe. Preto sa už viac nestane, že si nebudete mať čo obliecť. Stačí vziať napríklad hociktorý top, nohavice a sako a štýlový outfit je na svete.

Kapsulový šatník vám ušetrí čas a energiu. Keď máte v šatníku len to, čo naozaj nosíte, výber outfitu je rýchly a bezbolestný.

Na čo sa pri skladaní zamerať?

Podľa stylistky Marcely je najdôležitejšie, aby sa šatník odvíjal od nášho životného štýlu. Trochu iné kúsky v ňom bude mať manažérka, iné zasa študentka alebo žena na materskej. Treba pri ňom zohľadniť aj oblasti a príležitosti, kam sa budeme najčastejšie obliekať. Chcete vylepšiť svoje outfity do práce, na voľný čas či na večierky? Nezabúdajme aj na sezónnosť, aby sme mali čo na seba po celý rok.

„A potom už len použiť kreativitu, fantáziu a urobiť aj z mála kúskov veľa možností. Často sa základ ku kapsulovému šatníku skrýva už v skrini (v aktuálnom šatníku) a netreba ho hneď nakupovať a budovať úplne od znova,“ dodáva stylistka

Čo by mohol šatník obsahovať?

  • 3-5 blúzok/topov
    To, či budú prevažovať tričká alebo blúzky, záleží od povolania a životného štýlu.
  • Sako alebo kardigán
    Nie každý potrebuje sako, no tieto dva kúsky sú perfektné na čarovanie s vrstvením.
  • Nohavice, sukňa (alebo dvojo nohavíc, ak nemáte radi sukne)
  • Univerzálny kabát/bunda v neutrálnej farbe, ktorá vám pristane a bude sa hodiť ku všetkému
  • Šaty
    Vďačný kúsok v šatníku ženy - je jednoduché ich skombinovať.
  • Topánky a kabelka
    Mali by byť v neutrálnych farbách a štýlom ladiť ku zvyšku oblečenia.

Samozrejme, je dôležité aj prispôsobovať šatník ročnému obdobiu. Na zimu pridať svetre, v lete zasa šortky a tielko. Pri budovaní kapsulového šatníka nezabúdajte na váš osobitý štýl a na to, v čom sa cítite dobre.

Predajňa Calliope

K dokonalým outfitom krok za krokom

Už vieme, aké kúsky štandardne kapsulový šatník obsahuje. Ako si, ale zo svojej bežnej skrine plnej oblečenia vykúzlite ten svoj?

  • Inventarizácia
    Prejdite si svoj šatník a vytrieďte všetko, čo nenosíte alebo v čom sa necítite dobre.
  • Identifikácia základných kúskov
    Zistite, aké sú vaše základné kúsky, ktoré nosíte najčastejšie. Môžu to byť dobré rifle, kvalitná biela košeľa alebo pohodlné topánky.
  • Kombinovanie
    Skúste vytvoriť rôzne outfity z vybraných kúskov. Ak zistíte, že vám niečo chýba, to je kúsok, ktorý by ste mali pridať do svojho šatníka.
  • Kvalita nad kvantitou
    Pri výbere nových kúskov dbajte na kvalitu materiálov a spracovania. Radšej si kúpte jeden dobrý kúsok, než tri lacné, ktoré sa rýchlo opotrebujú.

Kedy kúsky meniť?

Oblečenie by sme mali vyradiť a zmeniť, keď na ňom zbadáme opotrebenie alebo nám už nerobia radosť. Tomu sa dá vyhnúť, tým, že investujeme do kvalitných kúskov, ktoré vydržia. „Podstata kapsulového šatníka je práve v tom, že je zložený z kvalitných, ľahko, kombinovateľných vecí prevažne v neutrálnych farbách. No ja osobne sa pri klientoch nebojím zapájať aj iné farby podľa ich farebného typu. Tak je aj kapsulový šatník pestrý a nenudí tých, ktorí majú radi farby a nevedia si bez nich predstaviť život,“ vysvetlila Marcela. 

Chyby, ktorým sa vyvarujte

Šatník môže narobiť viac škody ako osohu, ak je zostavený z kúskov, ktoré sa medzi sebou ťažko kombinujú. Dávajte si pozor na nekompatibilné vzory a farby. Podľa stylistky je častou chybou to, že vás váš šatník nevystihuje. Ak máte radi farby a kapsulový šatník si zostavíte z čierno bielej, nebude vám veľmi robiť radosť. Myslime tiež na to, že každému farebnému typu lichotí trošku iný súbor farieb.

A čo trendy?

Keď zapájame trendy, je dôležité myslieť na dve základné veci. Či vám daný trend pristane -  balónové rukávy nemusia dobre sedieť na postavu so širšími ramenami a volány sotva ocení niekto, kto preferuje klasický alebo minimalistický štýl.

Kľúčové je aj to, či tento trend budete nosiť aj o 3-5 rokov. Ak je odpoveď nie, hľadajte ďalej. „Kupovať si oblečenie len na jednu sezónu, nepovažujem za správne ani efektívne. Žijeme v dobe, kedy už nemôžeme ignorovať aj ekologický aspekt obliekania,“ zdôrazňuje stylistka Marcela Jurigová.

Zažite to u nás

Ak vás unavuje neustále rozmýšľanie nad tým, čo si obliecť, alebo máte pocit, že vaša skriňa je plná oblečenia, ktoré nikdy nenosíte, dajte šancu kapsulovému šatníku. Už túto sobotu sa v Bory Mall uskutoční Deň krásy, kde vám priamo stylistka Marcela Jurigová poradí, ako si vyskladať ten pravý šatník pre vás a ako nakombinovať ideálny outfit. Inšpirujte sa trendmi v líčení a kozmetike, ale aj tipmi na štýlové účesy a strihy vlasov. Čaká na vás diagnostika pleti, či celého tela. Tešíme sa na vás!