Lokálne nákupy prinášajú hneď niekoľko výhod, či už pre nás ako kupujúcich, pre domácich predajcov a dodávateľov, ale aj pre samotnú planétu. To, samozrejme, posúva aj celosvetové známe značky k lepším výkonom. Premýšľajú viac ekologicky a prichádzajú s kolekciami, ktoré sa snažia znížiť dopady na životné prostredie. O udržateľnejších kolekciách sa môžete presvedčiť u mnohých našich nájomcov. Čo však odlišuje lokálnu módu od svetovej? To si priblížime spolu s Favab, textilnou firmou, ktorá sa zameriava na výrobu a predaj textilných výrobkov z vlastnej produkcie už 30 rokov.

shutterstock_511311931.jpg

5 dôvodov, prečo si kúpiť svoj módny kúsok od lokálneho predajcu

1. Nezávislí dizajnéri ponúkajú jedinečné návrhy oblečenia

Zatiaľ čo veľkoobchodní predajcovia ponúkajú kolekcie, ktoré nájdete vo viacerých predajniach, odevy od vášho miestneho dizajnéra sú jedinečné. Ak si vyberiete šaty z miestneho butiku či od lokálnej značky odevov, nemusíte sa obávať, že sa objavíte v rovnakom oblečení ako vaši známi alebo okoloidúci na ulici, pretože váš kúsok bude pravdepodobne jedinečný.

2. Môžete sa dozvedieť viac o tom, ako sa vyrábajú vaše odevy

Odevy z veľkých obchodov sa často vyrábajú ďaleko v zahraničí. A hoci na nákupe oblečenia vyrobeného v Číne nie je nič zlé, je dôležité mať prehľad o tom, akým spôsobom bolo vaše oblečenie vyrobené a odkiaľ materiály pochádzajú. Miestny nákup vám umožní hovoriť s ľuďmi, ktorí majú k značke blízko a môžu vám poskytnúť informácie o vašich nových šatách, pretože ich možno dokonca vyrobili osobne.

3. Miestne odevy sú často udržateľnejšie

Ak je pre vás ekológia dôležitá, potom je podstatné nakupovať lokálne. Miestni dizajnéri sa často pokúšajú začleniť do výroby materiály pochádzajúce z ich okolia, vďaka čomu je lokálny nákup udržateľnou voľbou. Napríklad pár riflí vyrobený z bavlny z lokálneho dovozu je udržateľnejšou voľbou ako pár vyrobený v zámorí, kde museli bavlnu na výrobu džínsov dodávať. Ďalším dôvodom, prečo je miestne oblečenie udržateľné, je to, že Európska únia, Spojené štáty americké a Kanada majú prísne regulácie na likvidáciu odpadu, takže si môžete byť istí, že akýkoľvek odpad z výroby vašich odevov bol bezpečne zlikvidovaný.

4. Miestny odev podporuje domáce hospodárstvo

Nakupovanie na miestnom trhu znamená, že vaše peniaze naďalej podporujú ekonomický rozvoj vo vašej komunite a štáte. Keď podporujete lokálnych módnych návrhárov, podporujete aj miestne módne butiky a ich zamestnancov.

5. Lokálni výrobcovia vyrábajú vysokokvalitné odevy

Domáci výrobcovia si dávajú na svojej práci väčšinou ozaj záležať a vďaka normám kontroly kvality býva miestne oblečenie zvyčajne vysoko kvalitné.

Investovanie vašich peňazí do oblečenia vytvoreného vašou komunitou má teda niekoľko výhod pre vás aj vašich susedov. Keď budete nabudúce hľadať nové džínsy alebo nové šaty, pozrite sa, čo ponúkajú vaše miestne značky, obchody či butiky.

shutterstock_1455615557.jpg

Presvedčili sme vás?

Pozrite sa s nami, ako k lokálnej móde pristupujú vo firme Favab, ktorá tento rok oslávi už 30 rokov od svojho založenia. Pôsobí na slovenskom, českom, rakúskom a dokonca aj austrálskom trhu. Zameriava na výrobu a predaj textilných výrobkov z vlastnej produkcie. Tie sa formujú podľa ich vlastného dizajnérskeho názoru s inšpiráciou svetovými módnymi trendmi. Pri tvorbe sa snažia využívať materiály najvyššej kvality a precíznosť vypracovania je ich prioritou. Ich sortiment pokrýva oblečenie pre celú rodinu, či už ide o elegantné šaty na večernú akciu, pohodlné oblečenie na doma alebo spodnú bielizeň, ktorá zaručí maximálnu pohodu

dámska móda pre ženy favab.sk.jpg Zdroj: Favab

Chcete sa o Favab dozvedieť viac? Prečítajte si rozhovor o tejto úspešnej rodinnej firme s pani Vierou Beniakovou, majiteľkou firmy.

Ako by ste stručne charakterizovali svoju značku?

Sme tradičná rodinná firma, ktorá si zakladá na kvalite, originálnosti, perfektnom vypracovaní a spracovaní našich modelov, ktoré tvoríme podľa nášho dizajnérskeho názoru, ktorý je inšpirovaný svetovými módnymi trendmi. Okrem kvalitných materiálov si zakladáme aj na kvalitných spoluprácach, ako napríklad spolupráca s firmou Swarovski, ktorej špičkové doplnky zdobia naše produkty.

Ako vnímate lokálnosť v poňatí vašej značky a kde nachádzate inšpiráciu?

Ak to beriem z nášho uhla pohľadu, tak my sme takpovediac európska značka. Ponúkame elegantnú módu so spoločenským akcentom. Náš prienik je však aj na trh v Austrálii.

Čo sa týka farieb, inšpirácie sú všade vôkol nás. Strihové riešenia však vychádzajú zo záujmu klientov, pohodlia a kreácií pri tvorbe kolekcie.

Čo považujete za najväčší bestseller z vašej ponuky?

Pre pánov – boxerky a tielko, ktoré vďaka skvelému strihu výborne sedia. Pre dámy sú to tričká a šaty – keďže ich klientky v takom perfektnom strihovom prevedení nájdu len u nás, rady sa vracajú a následne hľadajú svojho favorita v širokej ponuke modelov.

favab dámske šaty.jpg Zdroj: Favab

Minimalizmus v šatníku je momentálne jeden z najväčších trendov. Čo by nemalo chýbať v šatníku ženy, muža či detí?

U mužov je základ kvalitná bielizeň, boxerky a tričko v bielom i čiernom prevedení, v zime, samozrejme, tielko pod košeľu. U žien sú to okrem kvalitnej bielizne napríklad malé spoločenské čierne šaty – takzvané „do voza i do koča“. Deti, tie potrebujú asi všetko, ale hlavne na hranie, teda pohodlné domáce oblečenie.

247116715_1853391088198196_1930272470061134911_n.jpg

Ako si vyberať kúsky, ktoré v šatníkoch vydržia a na čo si dať pri výbere oblečenia pozor?

Základom sú univerzálne, ľahko kombinovateľné farby, ktoré dotvoria outfit. To znamená čierne i biele tričko, rovnako sukne či nohavice a hlavne malé, spoločenské, čierne šaty na každú nečakanú príležitosť. S tými sa nič nepokazí. Byť elegantná nikdy nevyjde z módy. Pozor si treba dávať hlavne na materiál a vypracovanie. Keď sa nám už niečo veľmi páči a nedá sa odolať, aspoň nenakupovať šaty na jedno použitie, lebo to je voči našej planéte a potomkom naozaj veľmi nezodpovedné. Zároveň je to téma, na ktorú si musí dať odpoveď každý – či a ako sa bude správať voči budúcnosti modrej planéty.

Čo považujete za dôležité a na čo dávate dôraz pri výrobnom procese?

Trendové uvažovanie je veľmi dôležité, aby sme boli v kurze a zaujímaví – takpovediac najzaujímavejší. Aby sa práve u nás rozhodli zákazníci nakúpiť, aby si v duchu povedali: „Tu nájdem to, čo nikde inde nenájdem,“ a boli tak nielen „in“, ale aj osobití, jedineční – a predsa svoji!

shutterstock_2062857740.jpg

Lokálna móda je všade okolo nás, stačí jej len povedať ÁNO. Začať môžete práve so značkou Favab, ktorá má s lokálnou módou a kvalitnými materiálmi dlhoročné skúsenosti a zaručene vás nesklame.