Či už ste vo vzťahu alebo oslavujete Valentína s priateľmi, existuje jeden vzťah, ktorý má každý. Mnohí tvrdia, že je to ten najdôležitejší: vzťah so sebou samým. A Valentín je ideálnou príležitosťou, ako tento vzťah osláviť.

Prečo je dôležité dbať na vlastné potreby a pohodu?

Sebaláska a starostlivosť o seba samého či samú nie sú len o jednorazových aktivitách. Sú o každodennom rozhodnutí dbať na svoje potreby, stanovovať si zdravé hranice a učiť sa byť so sebou samým. Ak sústredíte svoju energiu aj do seba, ostatné každodenné výzvy s rodinou, deťmi a domácnosťou zvládnete s oveľa väčšou pohodou a pokojom

Doprajte si čas

V dnešnej uponáhľanej dobe sa môže zdať takmer nemožné nájsť si čas len pre seba. Paradoxne, práve v týchto chvíľach je to to, čo naozaj potrebujeme. Či už je to pár minút ticha pri rannej šálke kávy, večerné čítanie pred spaním, alebo len pokojná prechádzka. Tieto činnosti môžu mať obrovský vplyv na našu duševnú pohodu a celkový pocit šťastia. 

Berte tento čas vážne

Začnite tým, že si v kalendári vyhradíte čas len pre seba. Môže to byť len pol hodiny denne, ale dôležité je, aby ste tento čas považovali za nevyhnutný - rovnako ako každé iné stretnutie alebo úlohu. Počas tohto času sa môžete venovať aktivitám, ktoré vás napĺňajú.

Môžete si napríklad popri bežnom týždennom nákupe vyhradiť čas na prechádzku po obchodoch. Pozorovanie výkladov a ľudí okolo vás môže byť príjemným spôsobom, ako stráviť čas sami so sebou. Alebo si nájdite tichý kútik v jednej z kaviarní, objednajte si svoj obľúbený nápoj a venujte sa čítaniu knihy či písaniu denníka.

Vezmite sa na rande 

Naplánujte si rande. Áno, rande pre jednu osobu. Každý má inú predstavu o ideálne strávenom rande, dôležité je však nájsť si na to čas a pripraviť sa. Radi si pozriete dobrý film? Príďte do Cinemax, kde si môžete dopriať výnimočný zážitok vo VIP sále.

Po kine je ideálny čas zájsť si na dobré jedlo, napríklad do reštaurácie Kubu alebo pre milovníkov Ázie do Edo-kin. Uvidíte, že po pár hodinách strávených sami so sebou, budete nabití energiou.

Aj v plnej domácnosti môže byť kúsok pokoja 

Nechce sa vám nikam chodiť? Pohodu si môžete spraviť aj v domácnosti plnej detí a chaosu. Nájdite si polhodinku, uvarte si čaj alebo kávu a na pleť si nasaďte výživnú masku z drogérie dm. Už po pár minútach bude vaša nálada na nepoznanie.

Kedy vieme, že je zle? 

Keďže zdravá miera sebalásky má množstvo pozitív, pravdepodobne tušíte, že nedostatok sebalásky môže byť na škodu. Ak u seba pocítite tieto príznaky, určite sa zamyslite nad tým, či netreba niečo zmeniť:

  • Perfekcionizmus a strach zo zlyhania
  • Vyhýbanie sa starostlivosti o seba 
  • Tolerovanie toxických vzťahov
  • Problém povedať niekomu „nie“
  • Prehnané porovnávanie sa s ostatnými
  • Neustála sebakritika
  • Prílišné vyhľadávanie pochvaly od okolia
  • Pocity nedostatočnosti alebo nízkeho sebavedomia

 Dbať na vlastné potreby a pohodu by malo byť súčasťou nášho každodenného života, nie len niečo, čo si doprajeme, keď nám náhodou ostane čas. Sebaláska a starostlivosť o seba znamenajú každodenné rozhodnutie venovať pozornosť tomu, čo naozaj potrebujeme a čo nám prináša radosť.