Počet áut na našich cestách narastá každý rok a s ním aj počet dopravných nehôd. Podľa policajných štatistík patrí medzi najčastejšie príčiny aj znížená spôsobilosť vodiča viesť vozidlo. V mnohých prípadoch zohráva úlohu práve zhoršujúci sa zrak. Šoférovanie totiž kladie na naše oči vysoké nároky bez ohľadu na to, aký dlhý čas trávime za volantom.

Zrak ako orol

Pravidelné prehliadky zraku zanedbáva mnoho z nás. Veľakrát je to i z nevedomosti. Hovoríme si: „Veď vidím ako orol!" No v skutočnosti to môže byť ďaleko od pravdy. Zrak sa mení a vyvíja celý život a pri jeho postupnom zhoršovaní si vôbec nemusíme uvedomiť, že vidíme čoraz slabšie.

Dôkazom je aj minuloročný projekt zameraný na osvetu týkajúcu sa nutnosti korekcie zraku pre motoristov, ktorý prebehol v Českej republike. V rámci projektu sa meral zrak vodičom na území Českej a Slovenskej republiky. Väčšina vodičov zapojených do testovania bolo presvedčených, že vidí dobre. V skutočnosti však nemalo zrak alebo korekciu v poriadku až 75% vodičov, a až 8% vodičov malo taký zlý zrak, že by vôbec nemali sadať za volant!

Pre vyššiu bezpečnosť

Vyšetrenie zraku a jeho korekcia je však len prvým krokom. Druhým je správny výber okuliarových šošoviek. Nie všetky totiž dokážu reagovať na rozmanité situácie ako sú zhoršené svetelné podmienky v daždi, za šera alebo vo noci. Nepríjemné býva aj oslnenie protiidúcimi vozidlami s modernými LED svetlometmi. Svetoznáma spoločnosť Zeiss preto vyvinula špeciálne okuliarové šošovky pre vodičov DriveSafe, ktoré riešia všetky tieto problémy a robia šoférovanie pohodlnejším a bezpečenejším. Vyskúšať si ich môžete napríklad v Zeiss Vision Center v Bory Mall.




Dobrá zraková ostrosť zlepšuje a zrýchľuje odhad vzdialenosti a skracuje reakčnú dobu. Má preto priamy vplyv na vašu bezpečnosť, ako i bezpečnosť vašich spolucestujúcich. Neriskujte preto zbytočne a príďte si dať skontrolovať svoj zrak k očnému špecialistovi v Zeiss Vision Center v Bory Mall, kde vám okrem poradenstva a predaja šošoviek vedia aj vystaviť potvrdenie na vodičský preukaz.

Zdroj: Zeiss Vision Center, Mgr. Veronika Holovičová