Myslieť na budúcnosť planéty či ďalších Vianoc?

Na prvú sa môže zdať, že kúpou živého stromčeka pripravujeme každoročne prírodu o státisíce stromčekov, zatiaľ čo ten umelý vydrží celé desiatky rokov. V skutočnosti sa stromčeky pestujú presne na tento účel v lesných škôlkach. Po výrube sa nasadia nové a príroda sa preto neustále obnovuje.

Živý stromček je však aj celkovo ekologickejšou alternatívou. Zatiaľ, čo sa umelé stromčeky vyrábajú v továrňach, živé počas svojej „výroby” pohlcujú oxid uhličitý. A napokon je tu obdobie, keď stromček doslúži. Kým umelý skončí na skládke, živý môžete narúbať na menšie kusy a použiť do kompostu alebo si ním prikúriť v krbe. Dnešným trendom sú aj stromčeky v kvetináči, ktoré si po Vianociach nájdu svoje miesto v záhrade. Presádzanie však bude vyžadovať šikovnosť aj šťastie. Príliš veľký teplotný rozdiel vie totiž stromčeku poriadne uškodiť.

shutterstock_1731113686.jpg

shutterstock_760840093.jpg

Otestujte si sviežosť živého stromčeka

Ak vo svojom vysnívanom domove bývate už dlho, veríme, že vianočný stromček má u vás už svoje zaužívané čestné miesto. Ak ste v novom, pred kúpou sa rozhodnite, kde bude stromček stáť a koľko miesta naň máte. Podľa toho budete vedieť povedať predajcovi akú výšku aj šírku si môžete dovoliť vziať, a tiež, či potrebujete, aby bol z každej strany súmerný.

A súmernosť nie je to jediné, čo od stromčeka všetci očakávame. Mal by byť krásne zelený a rozvoniavať Vianocami. Ak chcete zistiť, či je stromček čerstvý a zdravý, zistíte to jednoduchou sériou testov. Vezmite si medzi prsty konárik približne 15 – 20 centimetrov od špičky a potiahnite k sebe. Ak si udržalo ihličie svoje miesto, stromček je v poriadku. Ak, naopak, nie, čoskoro vyschne. Na ihličí si môžete overiť aj čosi iné. Ak sa po stlačení pekne ohýba do písmena U, je v poriadku, ak sa rýchlo zlomí, stromček pravdepodobne premrzol.

IMG_1051.jpg

shutterstock_1855271659.jpg

Živý stromček potrebuje dýchať aj piť


Je možné, že si svoj vianočný stromček donesiete domov už v nejakom časovom predstihu. Ak ho ešte neplánujete osadiť a vyzdobiť, v žiadnom prípade ho nenechávajte vo vzduchotesnej fólii. Uložte ho len v sieťke na chladnom a tienistom mieste do vedra s dostatkom vody. Predtým však odrežte rovným rezom z kmeňa približne dva centimetre, ak tak nespravili predtým, ako ste si ho odviezli. Dávajte pozor, aby ste stromček nepripravili o kôru, môžete totiž narušiť jeho schopnosť absorbovať vodu.

Keď nadišiel pre stromček jeho čas, umiestnite ho do jednej z chladnejších miestností v dome, aby sa aklimatizoval. Potom z kmeňa opäť odrežte malý kúsok a osaďte ho do stojana, ktorý mu poskytne dostatočnú závlahu na celé vianočné obdobie. Stromček dokáže vypiť aj 4 litre vody denne, preto nezabúdajte na pravidelné dolievanie.

Krásne a veselé

Trendy sa vracajú späť. To je veta, ktorá sa skloňuje takmer v každom dizajnérskom odvetví. Aj v prípade vianočných výzdob sa odporúča navštíviť starkých a odniesť si pár tradičných a vzácnych kúskov. Postačí ich len doplniť niekoľkými modernými ozdobami a dielo je na svete. Ak nie ste veľmi na retro, siahnite po jednofarebných sklenených guliach alebo veľkých umelých kvetoch. Už pár rokov sú totiž v obľube tzv. luxusné stromčeky. Sú preplnené najrôznejšími ozdobami, no zároveň dokonale zladené. Najdôležitejšie je, aby boli farby v harmónii. Zvoľte si dve, maximálne tri a s nimi pracujte. Tak dosiahnete krásny výsledok. In sú všetky farby, najviac však zlatá, medená a samozrejme, biela.

Na stromčeku tento rok nesmie chýbať množstvo svetielok. U nás v Bory Mall nájdete vo vianočnom stánku Krásne Vianoce okrem nádherných vianočných ozdôb aj dvojmetrové reťaze s približne 700 LED žiarovkami. Nielen, že vám bude stromček krásne svietiť, vďaka ligotavým ozdobám získa neobyčajné čaro.

fotoblog_2.png

Príďte sa k nám pripraviť na Vianoce a skrášliť svoj domov. Vychutnajte si prípravu aj rodinnú atmosféru, však tieto krásne sviatky máme len raz za rok.