Menej je viac

Minimalizmus vám pomôže ušetriť nemalé peniaze. Pri každom svojom rozhodnutí si dobre premyslite, čo je skutočne nevyhnutné.

Nevyberajte dovolenku príliš dlho. Dlhé rozhodovanie sa vám môže vypomstiť na jej vyššej cene. Kupujte si letenky v dostatočnom predstihu a ak sa vám vyskytne niektorá za dobrú cenu, neváhajte s kúpou. Využite obdobie mimo hlavnú sezónu, okrem dobrej ceny vás poteší aj menší počet turistov.

Je nevyhnutné, aby ste sedeli pri okne či vedľa partnera? Ceny miesteniek sa pohybujú od 4 do 10 eur na let. Ušetrite tieto peniaze a nechajte si prideliť miesto, ktoré v lietadle zostane.

MicrosoftTeams-image (14).png

V neposlednom rade cestujte naľahko. Ušetríte čas strávený na letisku aj náklady za letenku. Okrem platenej podpalubnej batožiny máte totiž možnosť vziať si príručnú batožinu, ktorá bude s vami cestovať na palube lietadla. Letecké spoločnosti ponúkajú zadarmo ku každej letenke minimálne 1 kus malej príručnej batožiny úplne zadarmo. Zbaľte sa čo najekonomickejšie a využite možnosť ušetriť. Máme pre vás 10 tipov, ako to hravo zvládnete, hoc sa chystáte na cestu aj na dva týždne. V balení vám pomôžu aj batohy a cestovné tašky z našej predajne Samsonite aLara Bags.

Pozor! Príručná batožina má svoje obmedzenia

Každá batožina, s ktorou lietate, má svoje limity. V prípade podpalubnej batožiny sa prísne dohliada na rozmery aj váhu kufra, no v prípade príručnej batožiny, obzvlášť tej zadarmo, sú letecké spoločnosti liberálnejšie. Vo väčšine nízkonákladových leteckých spoločností, ako je Ryanair či Easy Jet, nemá táto batožina hmotnostný limit, no sú aj také spoločnosti, kde sa musíte obmedziť na 8 – 12 kg. Väčší dôraz sa však kladie na rozmery. Bezplatná príručná batožina sa v prípade nízkonákladových letov zväčša ukladá pod sedadlo osoby pred vami, preto sú jej rozmery veľmi dôležité. Batohy a príručné tašky z našej predajne Samsonite tieto podmienky určite splnia. Rozmery a váhové limity bezplatnej batožiny sa v závislosti od leteckej spoločnosti rôznia. Preto odporúčame, aby ste si podmienky vopred dobre naštudovali na ich webovej stránke.

3.png Zdroj: Lara Bags

Pri balení sa do príručnej batožiny musíte brať ohľad aj na zoznam zakázaných vecí, ktoré si kvôli bezpečnosti nemôžete brať na palubu lietadla. Rýchlo však zistíte, že bežného dovolenkára sa väčšina obmedzení netýka. Určite sa predsa nechystáte prepravovať ihlice na pletenie, zbrane, mixér či golfové palice. Preto sme pre vás vybrali len tie položky, ktoré by vás mohli obmedziť. Aj v tomto prípade si však zoznam skontrolujete na stránke konkrétnej leteckej spoločnosti, môžu sa líšiť.

  • Manikúrové nožničky, ihly či holiace strojčeky sú zakázané. Jednorazové holiace strojčeky s krytom na žiletkách a pilníky na nechty sú povolené.
  • Tekutá kozmetika (patrí tu aj mejkap a tekutá špirála) sa smú prenášať len v znovu uzatvárateľnom priehľadnom obale. Z každého druhu tekutiny je povolené vziať si maximálne 100 ml, spolu 1 l tekutín. Zaobstarajte si v DM drogérii malé balenia kozmetiky alebo malé fľaštičky, do ktorých si kozmetiku prelejete.

IMG_9924.jpg

  • Deodoranty s aerosólovým rozprašovačom sú zakázané, uprednostnite tekutý či tuhý variant.
  • Žehličky na vlasy, kulmy a fény sú povolené. Rovnako fotoaparáty, tablety, notebooky a vybavenie k nim.
  • Väčšina potravín a občerstvenia je na palube povolená. Prevoz niektorých potravín však obmedzujú smernice štátov.
  • Nápojov sa týkajú rovnaké obmedzenia ako v prípade tekutej kozmetiky. Pre nápoje zakúpené v duty free zóne toto pravidlo neplatí.
  • Lieky pre osobnú spotrebu či zdravotné vybavenie sú povolené. Ak si chcete byť s prepravovaním liekov istí, požiadajte lekára o papier s predpisom ako doklad na letisku.
  • Cigarety, e-cigarety a jednorazové zapaľovače sú povolené, zápalky nie.
  • Väčšina športového vybavenia, s výnimkou kolieskových korčúľ je zakázaná.

10 tipov, ako sa zbaliť do bezplatnej príručnej batožiny

Namiesto kufra si zaobstarajte ruksak. Nielen, že je ľahší, ale vďaka tenkým materiálom a ohybnosti viete využiť priestor na maximum. Najideálnejšie sú batohy hranatých tvarov, ktoré vás na rozdiel od zaoblených nepripravujú o povolené centimetre na batožinu. Na výber máte tiež rad cestovných tašiek, no batoh je na nosenie batožiny komfortnejší. Z množstva variantov si môžete vybrať v predajni Lara Bags.

2.png

  1. Nehádajte, čo si oblečiete, pripravte si vopred outfity. Pozrite si predpovede počasia a vyskladajte si outfity, ktoré si v jednotlivé dni oblečiete. Predídete baleniu oblečenia, ktoré na dovolenke nevyužijete. Pri skladaní outfitov kombinujte čo možno najmenšie množstvo oblečenia. Pripravte si k jednej sukni či džínsom dva topy a hneď máte vo svojom prenosnom šatníku outfit na dva dni.

  2. Navrstvite na seba najhrubšie a najobjemnejšie kusy oblečenia. Mikiny, bunda, rifle či turistické topánky zaberajú v batožine vždy veľa priestoru. Oblečte si ich na seba. Stačí prejsť kontrolou a v lietadle si môžete všetko nadbytočné opäť vyzliecť.

  3. Všetky kusy oblečenia zrolujte a stiahnite gumičkou. Vďaka tomuto jednoduchému tipu ušetríte množstvom priestoru. Malými rolkami oblečenia jednoduchšie vyplníte každé voľné miesto v batohu. A ak je to možné, vkladajte veci do seba. Beriete si klobúk, kabelku alebo ďalší pár topánok? Vyplňte ich oblečením alebo káblami.

MicrosoftTeams-image (13).png

  1. Necestujte s knihami a notebookom. Zaberajú množstvo priestoru a pri nabitom programe sa len ťažko dostanete k filmu alebo stránkam obľúbenej knihy. Naplánujte si, čo budete na dovolenke robiť, a podľa toho sa rozhodujte aj pri hobby batožine.

  2. Všetky tekutiny prelejte do malých fľaštičiek a vložte do znovu uzatvárateľných obalov. Toto obmedzenie letiskových spoločností vám skvelo pomôže ušetriť priestor v batožine. V predajni DM drogéria nájdete fľaštičky s príslušným objemom, do ktorých stačí všetky tekutiny preliať. A čo lieky? Neberte celé krabičky. Vystrihnite tabletky po jednej a nasypte ich do malého vrecúška.

IMG_9936.jpg

  1. Kozmetiku si zaobstarajte až na dovolenke. Tak ako si môžete kúpiť malú verziu sprchovacieho gélu, šampónu alebo krému na opaľovanie na Slovensku, tak si môžete všetko spomínané zabezpečiť na mieste príletu. Cestovné balenia kozmetiky aj tak pravdepodobne počas dovolenky miniete.

  2. Využite služby svojho hotela. Mnohé z nich majú totiž v ponuke práčovne, čo vám umožňuje použité veci využiť opätovne. Navyše, každý hotel ponúka hosťom uteráky, fény a základnú kozmetiku. Neberte si veci, ktoré nájdete v hoteli.

  3. Začnite s balením topánok, pokračujte oblečením a zakončite elektronikou a kozmetikou. Táto postupnosť vám ušetrí čas strávený na kontrole batožiny. Notebooky, tablety a obal s tekutinami sa totiž pred kontrolou vyberá a ukladá na pás samostatne.

  4. Nezabudnite si vziať plátenú tašku na špinavé prádlo. Toto pravidlo je dôležité obzvlášť, keď sa budete počas dovolenky presúvať z miesta na miesto. Taška vám pomôže oddeliť špinavé prádlo od čistého. Oblečenie môže v batožine tiež rýchlo zatuchnúť, preto si zbaľte aj obrúsok do sušičky, ktorý prevonia celý batoh.

  5. Najdôležitejším pravidlom pri balení sa do bezplatnej príručnej batožiny je plánovanie. Dobre si premyslite svoj program a rozhodnite sa, čo potrebujete a čo nie. Neexistuje žiaden zaručený zoznam, s ktorým sa zvládnete zbaliť ľavou-zadnou. Vy najlepšie viete, čo sa chystáte na svojich cestách absolvovať. Aj keď je málo viac, myslite na to, aby vám nič na dovolenke nechýbalo.