Pondelok

RÝCHLE VAJÍČKOVÉ MUFFINY
 
Vajíčka majú vysoký obsah bielkovín, ktoré deti nie len zasýtia na dlhší čas, ale zohrávajú aj dôležitú úlohu pre rast a vývoj. Úžasné na týchto muffinách je nie len to, že sú rýchlo hotové, ale že do nich môžete dať čokoľvek, čo máte práve v chladničke a budú zakaždým iné.

d3a62d4962e0fca15495dbdbf36052a2.jpg Zdroj: www.itesco.cz
 
Na 8 kúskov budeme potrebovať:
 
6 vajíčok
60 ml mlieka podľa vlastného výberu
1 KL soli
1 papriku
25 g čerstvého špenátu
30 g strúhaného tvrdého syru
 
Postup:
 
Formu na muffiny vystelieme košíčkami alebo vymastíme olejom a dáme si zohriať rúru na 190°C. V miske vymiešame vajíčka s mliekom a soľou. Papriku si nakrájame na malé kocky a pokiaľ nemáme baby špenát, tak aj ten pokrájame na menšie kúsky. Do vajíčkovej zmesi vsypeme papriku, špenát a syr a premiešame. Muffinové košíčky naplníme do ¾ a dáme piecť na 20-25 minút.
 
 
Utorok

PONOCUJÚCA OVSENÁ KAŠA
 
Ovsené vločky sú bohatým zdrojom vlákniny, vďaka čomu nielen zasýtia na dlhý čas, ale aj prospievajú tráveniu a znižujú chuť na sladké. Túto kašu si tiež môžete prispôsobiť podľa toho, na čo máte chuť, alebo čo máte práve poruke.

breakfast-1209260_1920.jpg Zdroj: pixabay.com
 
Na 1 uzatvárateľný pohárik budeme potrebovať:
 
1 PL ovsených vločiek
1 PL chia semiačok
1 PL mlieka podľa vlastného výberu
1 PL bieleho jogurtu
1 KL škorice
1-2 ČL medu alebo javorového sirupu
sezónne ovocie (čučoriedky, maliny, jahody, banán)
 
Postup:
 
Všetky ingrediencie okrem ovocia nasypte do poháriku a zamiešajte. Na vrch uložte ovocie, uzatvorte a dajte na noc do chladničky. Ráno stačí pohárik len vytiahnuť a vložiť školáčikovi do tašky.
 
 
Streda
 
VOŇAVÝ BANÁNOVÝ CHLEBÍK
 
Chlebík môžeme upiecť s orieškami, sušeným ovocím alebo kúskami čokolády vo vnútri, nech sa už rozhodnete akokoľvek, môžete sa spoľahnúť, že dávate svojím deťom nie len sladučkú, ale aj zdravú pochúťku.

IMG_1815-4.jpg Zdroj: zivotjezmena.sk
 
Na 1 formu potrebujeme:
 
2-3 zrelé banány
1 vajíčko
80 g gréckeho jogurtu
2 PL rozpusteného kokosového oleju
1 ČL sódy bikarbóny
1 KL škorice
30 g trstinového cukru alebo medu
170 g celozrnnej múky
oriešky/sušené ovocie/čokoláda
štipka soli
 
 
Postup:
 
Rúru si vyhrejeme na 180°C. V miske roztlačíme banány, pridáme vajíčka, jogurt a olej. Premiešame a pridáme cukor, sódu bikarbónu, škoricu, soľ. Na záver vmiešame oriešky a dáme piecť na 50-60 minút. Podávať môžeme ešte teplé.
 
 
Štvrtok
 
SUPERBOBUĽOVÉ SMOOTHIE
 
Toto smoothie je vitamínovou bombou pre všetkých, ktorá nabije potrebnou energiou, zasýti a poteší svojou krásnou farbou. Len pozor na biele tričká!

BeFunky-collage (8).jpg

 Zdroj: pixabay.com
 
Na 4 porcie potrebujeme:

 
450 g bobuľovitého ovocia (čučoriedky, maliny, černice, jahody, čokoľvek, čo máte radi) – môže byť čerstvé alebo mrazené
450 g bieleho jogurtu
100 ml mlieka podľa výberu
30 g jemných ovsených vločiek
2 PL medu
 
Postup:
 
Bobuľky s jogurtom a mliekom zmixujeme dohladka. Pridáme med a vločky a ešte chvíľu pomixujeme. Nalejeme do dobre uzatvárateľných pohárikov a deti sú vyzbrojené superdávkou vitamínov na celý deň.
 
 
Piatok
 
SLADUČKÉ ZEMIAKY
 
O sladkých zemiakoch alebo batatoch sa u nás ešte toho toľko nevie, ale to, čo vám vieme sľúbiť, je extra dávka draslíku, vitamínu A, C a vlákniny. Čo viac na skvelý štart dňa potrebujete?

suesskartoffeln-gesund-bild.jpg Zdroj: brigitte.de
 
Na 1 stredný zemiak potrebujeme:
 
1 batat (sladký zemiak)
2 PL gréckeho jogurtu
čučoriedky
2 PL granoly alebo müsli zmesi
 
Postup:
 
Rúru si vyhrejeme na 190°C. Sladký zemiak dôkladne umyjeme (môžeme použiť aj kefku), pretože potom ho budeme môcť zjesť aj so šupkou. Vidličkou poprepichujeme, aby mala kadiaľ unikať para. Vložíme do rúry a pečieme 45 minút. Po upečení zemiak opatrne pozdĺžne prerežeme a naplníme jogurtom, čučoriedkami a posypeme granolou. Ideálne je, keď sa tieto zemiačky pripravujú ráno, alebo sa aspoň prihrejú, pretože teplé sú lepšie. :)