Beh pre zdravie

Keby sme mali vymenovať všetky pozitíva, ktoré nám behanie prináša, bol by to asi dlhý zoznam. Spomeňme preto iba to najpodstatnejšie. Beh, pokiaľ pri ňom vytrváte, je veľmi účinná diéta. Najmä pri pomalom behu sa svaly sústreďujú na spaľovanie tuku, zatiaľ čo cukor nechávajú k dispozícii pre mozog. Naše bunky sú viazané na prísun kyslíka a ten v nás dokáže prebudiť kreativitu. Preto ak si každé ráno pred prácou zabeháte, môžete prísť na veľa užitočných myšlienok. Beh má priaznivý vplyv aj na naše cievy a srdce. To sú pozitíva. Na druhej strane si pri behu môžete aj ublížiť. Hlavne vtedy, ak nedodržíte niektoré zásady alebo si nezvolíte vhodnú obuv či oblečenie.



Začíname behať

Ak ste počas zimy trochu viac leňošili, nie je vhodné začať s behom hneď naplno. To isté sa týka aj začiatočníkov. Najskôr si treba vytvoriť tzv. bežecký reflex. Naučte sa chodiť behať pravidelne v rovnakom čase. Vhodnejšie je to ráno, pretože vzduch je čistejší. Pred začiatkom behania sa nezabudnite rozcvičiť, vhodný je strečing. Začnite napríklad rýchlou chôdzou, potom rozhýbte svaly a kĺby. Nezabudnite ani na tekutiny. Aj keď bežíte pomaly, vaše telo sa potí. Stratu tekutín treba pravidelne dopĺňať. Potením z tela odchádzajú aj minerálne látky, preto je vhodné zvoliť nápoj s dostatkom vápnika a horčíka.



Dobrá obuv je základ

Pri behu je obuv veľmi dôležitá. Výrobcovia prichádzajú každý rok s užitočnými inováciami. „Najväčšou inováciou sú tzv. elastické zvršky," hovorí Lukáš Púčik zo spoločnosti Adidas. „Výrobcovia už upúšťajú od klasického prešívania obuvi. Každá noha má jedinečný tvar, preto sa elastické tenisky vedia lepšie prispôsobiť. Pri behaní tak máte väčší komfort." Čo sa týka podrážky, už niekoľko rokov je na „výslní" technológia Boost. „Jej výhodou je návratnosť energie, ktorú vynaložíte. Tým pádom má obuv lepšie tlmiace a pružiace účinky. Okrem dobrého pocitu zo samotného behu, tak menej trpia aj vaše kĺby."
Do bežeckých tenisiek sa oplatí investovať trochu viac. Vaše telo sa vám po čase poďakuje. Ak si neviete vybrať, vyškolený personál v špecializovaných predajniach, vám určite dobre poradí.



Tričko z bavlny? Už dávno nie!

Kedysi prevládal názor, že najvhodnejším oblečením na šport je tričko z čistej bavlny. Aj tu technológie výrazne pokročili. Dostupné sú elastické materiály s rôznymi úpravami podľa potreby. „Novinka Primeknit je momentálne azda najväčším lákadlom," hovorí Lukáš Púčik. „ Tričká z tohto materiálu sú veľmi prispôsobivé a príjemné na dotyk. V lete sú vhodné ako vrchná vrstva s výbornou ventiláciou, v zime zas ako spodná vrstva na udržanie komfortu počas celej doby športového výkonu." Veľmi zaujímavá je aj špeciálna kolekcia, ktorú možno kúpiť iba v Bory Mall. „Response kolekcia patrí do vyššieho štandardu bežeckej výbavy. Jej prednosťou je výborná ventilácia materiálu a odvod potu. Kolekcia využíva technológiu 100% polyesteru, nakoľko prímesi bavlny sa vyznačujú „viazaním" vody. Nik predsa nechce mať počas behu mokrý chrbát, „ dodáva Lukáš Púčik zo spoločnosti Adidas.



Nebaví vás behať osamote?

Na záver máme pre vás ešte jeden zaujímavý tip. Ak sa vám často nechce ísť behať alebo nemáte motiváciu, skúste do behania zapojiť svojho domáceho miláčika. Vyskúšajte beh so psom alebo canicross. Tréning nie je zložitý, ale má svoje špecifiká. V prvom rade si treba uvedomiť, že psík má úplne inú motiváciu ako vy. Nepotrebuje schudnúť ani si vyčistiť hlavu. Jeho jedinou motiváciou je zábava. Preto mu pripravte čo najpestrejší tréning - striedajte miesta, typy povrchu i dĺžku trasy. Na začiatku netrénujte dlhé vzdialenosti, na pravidelný beh by si mal zvykať postupne. S tréningom nezačínajte príliš skoro. Doprajte mu detstvo, začnite najskôr v jednom roku života. Ak dodržíte hlavné zásady, získate na beh určite dobrého a verného spoločníka. Želáme vám teda veľa zábavy a čo najviac zabehnutých jarných kilometrov.