Esenciálne alebo éterické?

Esenciálne oleje sa najčastejšie využívajú v aromaterapii, jednej z foriem alternatívnej medicíny, ktorá využíva výťažky z rastlín na podporu zdravia a psychickej pohody. Nájdeme ich aj v kozmetike či parfumoch. Esenciálnymi sa nazývajú preto, lebo je v nich v tekutej podobe zachovaná esencia rastliny, teda jej pravá podstata, teda vôňa a chuť. Esenciálne a éterické oleje sú v skutočnosti tým istým produktom a vyrábajú sa z čerstvých alebo sušených častí rastlín lisovaním, vyvarením alebo destiláciou.


Prevoňajú váš domov i dušu

Blahodarné vône, ktorými nám olejčeky dokážu spestriť život nemusia byť len na vytvorenie príjemnej atmosféry v našich príbytkoch. Môžete ich použiť napríklad namiesto vône do prania, pár kvapiek môžete nakvapkať aj do podomácky vyrábanej kozmetiky alebo môžu výborne poslúžiť ako prírodný repelent. Omnoho častejšie sa však dnes spomínajú ich účinky na naše zdravie. S čím nám teda môžu pomôcť?

difuzer-collage.jpg Difúzery kúpite (zľava) v Tchibo a Dr. Max.


Stres a úzkosť

Dnes sú už vedecky dokázané účinky niektorých esenciálnych olejov na naše psychické zdravie. Inhaláciou napríklad levanduľového, medovkového, bazalkového, kamilkového či bergamotového olejčeku prispieva k upokojeniu, uvoľneniu a zbaveniu sa stresu. Tieto druhy vám pomôžu aj s kvalitným spánkom či insomniou.


Bolesti hlavy a migrény

Trpíte bolesťami hlavy a hľadáte prírodnejšiu formu pomoci? Skúste si vmasírovať esenciálne oleje z levandule, kamilky či mäty na bolestivé miesta a na spánky a uvidíte, Najnovšie výskumy tvrdia, že by sa vám od bolesti malo účinne uľaviť.

1261.jpg   Zdroj: Manufaktura


Zníženie zápalu

V súvislosti s používaním esenciálnych olejov sa dnes hovorí aj o ich vnútornom použití. Tu treba byť extrémne opatrní a dôkladne si preštudovať, či ide o olej, ktorý môžete užívať aj vnútorne. Hľadajte vždy čo najčistejšiu esenciu bez ďalších prísad a informáciu o požívateľnosti. Tymiánový a oreganový esenciálny olej by mali pomáhať pri liečbe kolitídy či iných ochorení vnútorných orgánov spôsobených zápalom. 


Antibakteriálne účinky

Pepermintovýčajovníkový olej sú považované za silno dezinfekčné a preto sa často a s obľubou používajú na čistenie pokožky, ale aj povrchov v domácnosti či na čistenie vzduchu. Sú tiež dobre použiteľné na odpudzovanie hmyzu a čistenie dýchacích ciest od škodlivých mikróbov. Čajovníkový olej má zároveň aj protiplesňové účinky, takže ho môžete vyskúšať pri plesňových ochoreniach nôh.


Najznámejšie druhy esenciálnych olejov a ich využitie

Pepermint (mäta / mentol): používa sa na dodanie energie a pomáha tráveniu
Levanduľa: upokojuje a zmierňuje stres a úzkosť
Santalové drevo: upokojuje nervovú sústavu a pomáha so sústredením
Bergamot: znižuje stres a pomáha pri kožných problémoch, napríklad pri ekzémoch
Ruža: zlepšuje náladu a zmierňuje úzkosť
Kamilka (rumanček / harmanček): zlepšuje náladu a pomáha relaxácii
Ylang-Ylang: pomáha pri bolestiach hlavy, nevoľnosti a kožných problémoch
Čajovník (tea tree): pomáha v boji s infekciami a posilňuje imunitu
Jasmín: pomáha pri depresii, pôrode a problémoch s libidom
Citrón: pomáha tráveniu, zlepšeniu nálady a pri bolestiach hlavy

oleje.jpg Zdroj: Manufaktura

Na záver ešte pár kvapiek dobrých rád
 

  1. Až po tom, čo si dôkladne preštudujete zloženie konkrétneho oleja a jeho použitie si ho kvapkajte do difuzéra, na pokožku či do pohára s vodou. Niektoré druhy sú vhodné aj na vnútorné použitie, ale nie všetky. Taktiež nie všetky môžete aplikovať na všetky časti tela.
  2. Nesnažte sa za každú cenu ušetriť pri kúpe esenciálnych olejov. Za kvalitu sa v tomto prípade ozaj oplatí priplatiť. Menej kvalitné oleje či zmesi môžu obsahovať rôzne iné látky, ktoré vám môžu spôsobiť prinajlepšom alergické reakcie.
  3. Ak si nie ste istí a chcete vyskúšať nový druh esenciálneho oleja, nakvapkajte si najskôr malé množstvo oleja na pokožku a počkajte, ako zareaguje. Prírodné zložky, hoci aj v úplne najčistejšej forme môžu v niektorých ľuďoch spôsobovať alergické reakcie.
  4. Olejčeky, ktoré sú staré viac ako 3 roky nemilosrdne vyhoďte, aby ste sa vyhli nepríjemným reakciám organizmu.
  5. Ak dlhodobo užívate nejaké lieky, poraďte sa so svojím lekárom, či môžete popri nich užívať aj niektoré druhy esenciálnych olejov, pretože môže dôjsť ku kontraindikácii s niektorou z látok v lieku. 
  6. Nepoužívajte esenciálne oleje na podráždenú či poranenú pokožku. 
  7. Používanie niektorých druhov esenciálnych olejov v tehotenstve či pre deti do 6 rokov pre istotu konzultujte s lekárom.

Esenciálne oleje sú istým spôsobom zázrakom, ktorý nám poskytuje príroda. Dokážu nám pomáhať s množstvom ťažkostí a zlepšovať nám zdravie i náladu. Naplnia naše príbytky nádhernými vôňami, uvoľnia nás, vyvolajú v nás možno i krásne spomienky. Veľakrát nám pomôžu nahradiť niektoré bežné lieky, ale musíme byť pri ich používaní opatrní a nezamieňať ich za všelieky či používať ich nesprávnym spôsobom. Prajeme vám veľa zdravia a príjemných chvíľ plných vašich obľúbených vôní.