Jedna pasta pre celú rodinu?

Pri nákupe zubnej pasty sme zvyknutí vziať jednu pre dospelých členov domácnosti a jednu pre deti. Toto rozhodnutie je možno z ekonomického hľadiska výhodné, avšak len málokedy sa nám podarí nájsť vzácnu zhodu v tom, čo potrebujú zuby a ďasná celej rodiny. Zatiaľ čo manžel bojuje s krvácaním ďasien, vaša dcéra by chcela mať zuby belšie, pre vás by bola najvhodnejšia pasta na citlivé zuby. Všetko sa to bohužiaľ to jednej tuby zmestí len ťažko. 


Aj drsní chlapci môžu mať citlivé zuby

Citlivé zuby nie je niečo, za čo by sme sa mali hanbiť a už vôbec to nie podceňovať. Ak si nemôžete bez bolesti a nepríjemných pocitov vychutnať zmrzlinu či horúci nápoj, patríte k väčšej časti našej populácie, ktorú trápia citlivé zuby. Zubní lekári však odkazujú, aby sme nezúfali, s týmto problémom sa dá niečo urobiť.
 
Stačí si zuby nezaťažovať prílišným čistením, kúpiť si kefku s ultra jemnými štetinkami a nájsť zubnú pastu s vyšším množstvom flouridov. Vyhýbať by sme sa tiež mali pastám s vyššou abrazivitou. Tú nájdete aj pod skratkou RDA. Čím je hodnota RDA vyššia, tým je pasta „drsnejšia“ a tým viac sklovinu obrusuje. Ak máte citlivé zuby, vyberajte si pasty s RDA nižším ako 40.

1-2-3-4.jpg

Zdroj: Dr.Max


Už ani kvapka krvi nazmar

Krvácanie ďasien môže mať niekoľko príčin, najčastejšou z nich je zápal. Ten vzniká vtedy, keď sa nám pri čistení zubov nepodarí dostatočne odstrániť zubný povlak. Dôvodom môže byť aj fajčenie, diabetes či hormonálne zmeny počas tehotenstva. Ak chcete krvácanie predísť, dajte si záležať na dôkladnom čistení medzizubných priestorov pomocou špeciálnych kefiek či nití. Keď už vás krvácanie trápi, zmierniť sa dá aj pomocou vhodných zubných pást, väčšinou s obsahom chlórhexidínu, ktorý pôsobí antibakteriálne.
 
Vyhnúť by sme sa mali pastám (či už trpíme krvácaním ďasien, alebo nie), ktoré obsahujú zložku SLS (Sodium Lauryl Sulphate), čo je pomerne agresívnym penotvorným činidlom. Najnovšie pasty značky Curaprox napríklad už toto činidlo zo svojich produktov úplne odstránili.

BeFunky-collage(17).jpg

Zdroj: Dr.Max, DM drogéria, Curaprox


Zúbky ako perličky

Väčšinou doteraz pri bieliacich zubných pastách platilo, že pokiaľ sme chceli nájsť nejakú, ktorá bude účinná, utrpela pri tom naša zubná sklovina a zuby boli obrúsené ako od šmirgľu. Bolo to spôsobené už spomínanou vysokou abrazivitou pást, ktorá síce pigment odstránila, ale vzala so sebou aj sklovinu. Najnovšie zubné pasty sa už preto snažia vytvoriť zloženie, ktoré jednak účinne odstráni povrchové pigmenty spôsobené pitím kávy, čajov či fajčením, a jednak zachová vaše zuby zdravé a sklovinu nepoškodenú.

8-9-10-11.jpg

Zdroj: Dr.Max, DM drogéria, Curaprox
 
 
Veríme, že sme vám v našom článku trochu priblížili, prečo je dôležité vyberať si vhodnú zubnú pastu a naučili vás niečo nové o zložkách, ktoré pasty obsahujú. Prajeme vám veľa zdravých a žiarivých úsmevov!