Ako vyskladať ideálnu desiatu?

Desiata pre deti by mala byť nielen chutná, ale aj výživná. Aby ste zabezpečili, že vaše deti dostanú všetky potrebné živiny, je dôležité zahrnúť do ich desiaty bielkoviny, sacharidy, tuky a dostatok vlákniny. Tieto živiny sú základom pre energiu, rast, dobrú imunitu a správnu funkciu buniek.

Základné makroživiny, ktoré by mala obsahovať každá desiata:

Bielkoviny – mäsové výrobky, vajcia, ryby, mliečne výrobky
Sacharidy – ovocie, celozrnné pečivo, sladkosti
Tuky – orechy, semienka, avokádo, olivový olej
Vláknina – ovocie a zelenina, obilniny

Deti jedia očami

Ak vaše dieťa nie je veľký jedák, skúste ho presvedčiť hravými tvarmi a pestrými farbami. Jedlo bude zrazu zábavné, ale aj plné živín. Určite ste už videli v obchode syry alebo šunky v tvare zvieratiek alebo smajlíkov. Ale čo tak vytvoriť niečo podobné doma? S formičkami na medovníky to bude hračka.

Skúste do prípravy zahrnúť aj vaše deti. Vyzdobte spolu desiatový box, zapojte ich do prípravy a budú sa tak na desiatu tešiť ešte viac.

Inšpirujte sa našimi tipmi na jednoduché a výživné recepty:

1. Plnené tortilly

Tortillové placky sú zaujímavou alternatívou k bežnému pečivu. Stačí ich naplniť zeleninou, mäsom, ktoré vám zostalo z včerajška alebo vajíčkom, či tuniakom. Na dochutenie môžete pridať jednoduchý jogurtový dresing. Potom už len zabaľte, rozkrojte na polovicu a máte hotové výživné občerstvenie.

2. Banánové lievance

Jednoduché banánové lievance pripravíte zmiešaním roztlačeného banánu, vajíčka a múky. Podľa potreby môžete cesto zriediť mliekom a následne na panvici opekajte malé lievance do zlatista.
Ak použijete zrelé banány, lievance už nemusíte sladiť. Na potretie bude ideálna domáca marmeláda alebo orieškové maslo.

Tip: Namiesto bežnej múky skúste do banánových lievancov použiť rozomleté ovsené vločky.

3. Nátierky

Nátierky sú ideálnou desiatou, s ktorou sa viete donekonečna vyhrať. Môžete rýchlo vytvoriť desiatky variácií, ktoré vaše deti tak rýchlo neomrzia.

Vyskúšajte napríklad rýchlu tuniakovú nátierku. Konzervu tuniaka zmiešajte s nátierkovým maslom, citrónovou šťavou, troškou horčice, soli a korenia.

Cícerovú nátierku pripravíte rozmixovaním konzervovaného cíceru, olivového oleja a korenín.
Teraz stačí natrieť nátierku na celozrnné pečivo a skombinovať so zeleninou.

4. Pestrofarebné špízy

Zelenina a ovocie vždy chutia lepšie, ak sú podávané zábavnou formou. Vyskúšajte napichať na špajle napríklad cherry paradajky, mini mozzarellu a bazalku.
Pestrofarebnú ovocnú verziu vytvoríte jednoducho z nakrájaného ovocia a môžete ju deťom ponúknuť ako zdravú sladkú bodku.

5. Arašidové maslo a banán

Arašidové maslo obsahuje množstvo zdravých tukov a ľahko vaše ratolesti zasýti. Viete si ho vyrobiť aj doma, stačí do hladka rozmixovať nesolené arašidy. Ak budete arašidové maslo kupovať v obchode, dbajte na zloženie – nekupujte produkty, ktoré majú zbytočné ingrediencie naviac.

Arašidový krém stačí natrieť na chlieb alebo toast a na vrch poukladať na plátky nakrájaný banán.

6. Domáci pribináčik

Príprava domáceho pribináčika vám nezaberie veľa času, ale určite si na ňom deti pochutia. Zmiešajte 250 g tvarohu, 1 vanilkový cukor, 1 smotanu na šľahanie a navrstvite do pohárov s piškótami.

7. Zapečený toast

Zapečený toast je jednoduchá klasika, ktorá poteší vaše ratolesti vždy, ked otvoria desiatový box. Skúste nahradiť biele pečivo celozrnným a naplniť kvalitnou šunkou a syrom.

8. Zeleninové hranolky

Podávanie zeleniny zaujímavou formou môže deti motivovať k tomu, aby sa do nej s chuťou pustili. Nakrájajte mrkvu, uhorku, papriku alebo hocijakú inú zeleninu na tenké hranolky, ktoré deťom padnú presne do ruky. Môžu si ich namáčať napríklad v humuse alebo arašidovej omáčke.

Nezabúdajte na pitný režim

Ako určite viete, čistá voda je vždy najlepšou voľbou. Ak sa vašej ratolesti nepáči, oživte ju citrónovou, či pomarančovou šťavou alebo pridajte ovocie. Vodu môžete striedať aj s ovocnými a bylinkovými čajmi.

predajňa Orion

Zdravá desiatka je základom pre energický a produktívny školský deň našich detí. Vďaka jej správnemu výberu potravín môžeme podporiť ich koncentráciu, vitalitu a celkovú pohodu. A aby bola desiata nielen zdravá, ale aj praktická a atraktívna, nezabudnite na kvalitný desiatový box, ktorý zoženiete napríklad v Tescome, Albi, či Orione. Tento malý pomocník udrží jedlo čerstvé a zároveň môže byť skvelým módnym doplnkom pre každého školáka.