Marian, na začiatok nám povedzte, ako je to s módnym citom. Je vrodený, alebo ho možno časom aj nadobudnúť?

M: Povedal by som, že je to viac o vkuse, než cite. Ak má človek, nazvime to jemnejší módny senzor, odráža sa to aj v ďalších oblastiach jeho života - či už vkuse pri výbere kníh, zariaďovaní domácnosti a pod. Samozrejme, je to vec, ktorú sa môžete naučiť a nie je to nič náročné. Častokrát postačí napozerať si veci, módne časopisy, editoriály, knihy, mobilné aplikácie a podobne. A hlavne nezabúdať na detaily! Tie bývajú zo všetkého najdôležitejšie.


S módou prichádzate do kontaktu denne. V čom spočíva podľa vás jej know-how? A aké  je tajomstvo žien, ktoré to s ňou vedia?

M: Najmä v tom, že ide o prelínanie rôznych vecí / kontrastov, ktoré však v určitých kombináciách fungujú. Určite ste sa aj vy stretli so spojením „niečím outfit rozbiť“. Môže to byť úplný detail, maličkosť. Žiaľ, mnohí to chápu rôzne a svoj styling rozsypú úplne. Keď takú slečnu vidím, musím sa sám seba pýtať: „Ona si fakt ráno povedala, že je dobre oblečená?“ Móda je veľakrát postavená na kontrastoch. Tie sa neustále menia. Pred niekoľkými rokmi bolo nepredstaviteľné obliecť si k džínsom lodičky alebo elegantné sako. Dnes je to bežná vec. Ešte donedávna sa najväčšej obľube tešili tenisky s čistými líniami, tie sú v súčasnosti nahrádzané farebnými, výraznými, neraz až neónovými farbami a hrubými podrážkami. Vedel by som pokračovať...

PHOTO-2019-10-15-14-19-53 (15).jpg


Ako je to  so starým známym pravidlom – v oblečení sa treba cítiť hlavne pohodlne?

M: S tým absolútne súhlasím. Módu nerobia aktuálne trendy a naučené kombinácie, no práve ľudia, ktorí ju vedia nosiť. Človek má neraz vlastný, osobný limit. Málokedy vyjde zo svojej komfortnej zóny. Pomoc stylistu spočíva v tom, že klientke rozšíri obzory, respektíve jej šatník obohatí o kúsky, ktoré by si za bežných okolností ani nevšimla. Presvedčí ju, nech si ich aspoň vyskúša. Nejedna býva potom prekvapená, ako jej na prvý pohľad možno neatraktívny kúsok pristane. Stylista klientovi ukáže, ako nosiť vybrané kúsky a cítiť sa v nich príťažlivo a sebavedomo. Pretože ako spomínam vyššie, o tom to je. Keď sa v niečom dobre cítime a vieme to nosiť, máme tendenciu uveriť si a vyslať signál aj okoliu, že vyzeráme úžasne.


Fashion stylista je bežnou vecou v modelingu, potrebujú však stylistu aj „bežné“ ženy? Aká je presne jeho úloha?

M: Samozrejme, služby fashion poradcu vyhľadávajú aj ženy, ktoré sa pohybujú mimo kamier a aktívneho spoločenského života. Veď jeho primárnou úlohou je zadefinovať štýl, pomôcť nájsť vhodné kúsky a strihy, ktoré ladia postave. Taktiež podporiť štýl obliekania, ktorý klient má a vniesť doň zopár šikovných návrhov. Práca fashion poradcu je o hľadaní symetrie, korigovaní vecí, ktoré sú výrazné a ich dopĺňanie tam, kde je to potrebné. Veľkou pomocou zo strany stylistu je taktiež farebné a materiálové spájanie, ukážka, čo spolu funguje a čo zas nie. Úplne na samom konci sú trendy.

PHOTO-2019-10-15-14-19-53 (6).jpg


Podľa čoho si vybrať dobrého módneho poradcu?

M: Za najlepšiu referenciu považujem výsledky jeho práce, čiže výzor samotných ľudí, nie outfit stylistu. Kto sú tí najlepší stylisti? Predsa ľudia, ktorí módu prezentujú, stoja v pozadí módnych časopisov, editoriálov, obliekajú figuríny v obchodoch (tzv. visual merchandiser) a podobne. Väčšinou sa obliekajú veľmi minimalisticky, nemajú potrebu byť výrazní a pútať na seba pozornosť. To sa mi v praxi osvedčilo. Akonáhle sa poradca neštylizuje do potreby zaujať a byť stredobodom vesmíru, bude vedieť poradiť a pomôcť.
 

Ako ste už naznačili, trendy sú až na samom konci cesty za výborne padnúcim outfitom. Napriek tomu nás výrazne ovplyvňuje to, čo vidíme na ženách bežne v meste. Prezraďte, čo nám priniesla tohtoročná sezóna a na aké nové kúsky sa môžeme tešiť?

M: V tomto smere napríklad dokonale platí – lepšie vidieť ako počuť. Veľa vecí sa dá naučiť pozorovaním, následne dať poznatky do praxe. V týchto dňoch nájdete v Bory Mall fashion inštaláciu – BORY TREND REPORT. Tu sa môžete inšpirovať a dozvedieť sa ako zladiť outfit v jednej farbe alebo jej odtieňoch, ako nosiť široké nohavice, prípadne ako použiť “disko” kúsky do denného outfitu. Objavíte tu i trendy kombinácie rovnakých vrchov a spodkov, džínsové bundy s kožušinovým golierom, neónové detaily, káro, sukne pod kolená, úplety či  zvýraznené ramená, kombinácie obleku s teniskami či páperkou a podobne.

Pri tvorbe outfitov netreba zabúdať na detaily! Tie bývajú zo všetkého najdôležitejšie.

11.jpg

Konkrétne tipy Mariana Hornyáka, ako vyskladať a kombinovať jednotlivé kúsky oblečenia nájdete do 9.11. priamo v zábavno – nákupnom centre Bory Mall, vrámci inštalácie BORY TREND REPORT.

Autormi inštalácie sú stylisti Marian Hornyák a Jana Tomas.


Pokiaľ túžite vyskúšať, aké je to zveriť sa do rúk profesionálneho fashion poradcu, máte jedinečnú šancu! Zastavte sa v sobotu 19.10. u nás vrámci Zľavobrania v stánku módnej poradkyne Petry Pridalovej (genteslap.com). a zistite viac o farebných kombináciách, materiáloch a strihoch, ktoré sú základným kľúčom k dosiahnutiu dokonalého stylingu.

Pripravili sme pre vás aj príjemné beauty záležitosti. Nezmeškajte možnosť diagnostiky pleti s kozmetickou značkou Yves Rocher, a vyskúšate aj ich najnovšie produkty. PUPA Milano skrášli dámy make-upom podľa najnovších trendov sezóny, Manufaktura zas ukáže, ako najvhodnejšie miešať soľ do kúpeľa. Ani páni neodídu naprázdno. Dostane sa im jedinečnej možnosti vyskúšať si štýlový strih vlasov či brady s Gold Barber Shop!


Navyše  počas Zľavobrania (17. - 20. októbra) vás nákupy budú stáť ešte menej, vďaka zľavám až do – 50% percent. Všetky zľavy a špeciálne ponuky nájdeš TU.


Zdroj foto: Bory Mall, Joj archív


Ak si sa dočítal až sem, určite sa ti zapáčia aj vychytávky a novinky, ktoré nájdeš na našom Facebooku a Instagrame. Takto ti nič neunikne a získaš prehľad zo zaujímavého sveta Bory MalI.