Spánok je pravidelný proces, pri ktorom sa telo regeneruje. Pokiaľ mu túto potrebu nezabezpečujeme, organizmus nám dáva jasné náznaky, aby sme ho unáhlene doplnili. Telo nás upozorní na nedostatok, ale taktiež odmení, ak spíme poctivo.

Pri dostatočne dlhom a kvalitnom spánku budete počas dňa zásobení energiou, znížite riziko vážnejších zdravotných problémov a zlepšíte svoju náladu.

Aké sú základné piliere kvalitného spánku?

Kvalitný spánok nerovná sa dlhý spánok. Aj keď si mnohí myslia, že čím dlhšie, tým lepšie. Nie je to vždy tak. Ako vyzerajú základy zdravého spánku?

1. Správna dĺžka spánku
Dĺžka spánku závisí predovšetkým od veku človeka. Vedeli ste, že tínedžeri by mali spať 8 až 10 hodín? Novorodenci potrebujú 14 až 17 hodinový spánok a dospelí 7 až 9 hodín. Existujú aj individuálne rozdiely v potrebách spánku, ktoré závisia od životného štýlu alebo genetiky.

2. Kontinuita spánku
Nepretržitosť a stálosť spánkového procesu je základný predpoklad na poctivý oddych. Medzi faktory, ktoré pôsobia na spánok, patria napríklad konzumácia alkoholu a kofeínu, svetlo, hluk alebo teplota priestoru, v ktorom spíte.

3. Nastavenie pravidelnosti
Pravidelnosť znamená ísť spať každý deň v rovnakom čase s minimálnymi výkyvmi. Vyhovujúci čas si stanovte na základe vlastného pozorovania. Je normálne, že niektorým vyhovuje ísť spať o 10 večer a vstať o 6 ráno, iným naopak byť hore až do neskorých nočných hodín.

4. Hĺbka spánku
Počas noci sa nám striedajú rôzne fázy spánku. Z non-REM fázy prechádzame do REM spánku. V prvej fáze non-REM fázy zaspávame. Trvá len niekoľko minút. Hlboký spánok prichádza v tretej fáze non-REM fázy. Počas delta spánku sú svaly uvoľnené, dýchanie a mozgové vlny sú pomalé.

Čo odporúča Jana z PreSpánok?

Area manažérka spoločnosti PreSpánok, Jana Ondrušová: „Aby bol spánok naozaj kvalitný, správne zvolený matrac, vankúš a správne zvolená posteľ a prikrývka, sú neodmysliteľným základom."

"Dôležitými faktormi pre zdravý spánok sú aj dostatok pohybu, zaspávanie v rovnakom čase, vetraná miestnosť, vyhýbanie sa ťažkým jedlám, kofeínu a alkoholu vo večerných hodinách. Mobilný telefón, počítač alebo tablet tiež nie sú vhodnými pomocníkmi pri večernom ukladaní sa do postele. Naopak, patria medzi najčastejšie dôvody nekvalitného spánku.“


Aké sú prejavy nedostatku spánku?

Ak hľadáte odpoveď na otázku, či kvalita spánku dokáže ovplyvniť každodenné fungovanie – áno, dokáže. Riziká nám priblížila Jana Ondrušová:

„Deficit kvalitného spánku môže mať viacero prejavov, ktoré môžu spôsobiť vážne problémy:

  • Hlavný rizikový faktor obezity - hormóny „chuti do jedla“ sú v nerovnováhe a my  máme tendenciu prijímať viac kalórií.
  • Zhoršenie pamäte a zručností pri riešení problémov
  • Znížená produktivita a koncentrácia - krátky spánok má na mozgovú aktivitu vplyv, ktorý je podobný ako pri intoxikácii alkoholom
  • Zvýšené riziko mozgových, srdcovocievnych príhod a cukrovky 2. typu
  • Vznik depresie – až 90% ľudí s depresiou sa sťažuje na kvalitu spánku
  • Zhoršené imunitné funkcie a predĺžený čas trvania choroby rekonvalescencie“

Predajňa PreSpánok

Ako vnímajú nadmerne dlhý spánok v PreSpánok?

„Dlhý spánok súvisí najmä s kvalitou spánku. Ak spíme viac ako 9 hodín denne, je pravdepodobné, že trávime príliš krátky čas v tzv. hlbokej fáze spánkového cyklu, v ktorej dochádza k celkovej regenerácii organizmu, k tvorbe a regulácii hormónov. Ak je táto fáza vynechaná alebo príliš krátka, naše telo si pýta viac hodín strávených v posteli. Dospelí, ktorý spia viac ako 9 hodín, sú vystavení podobným rizikám, ktoré hrozia pri nedostatku spánku.“ priblížila bližšie dlhý spánok area manažérka z PreSpánok, Jana Ondrušová.

Nadmerná spavosť, inak nazývaná aj hypersomnia, spôsobuje nadmernú ospalosť alebo aj zaspávanie počas dňa. Ak podobné príznaky pociťujete aj vy, určite by ste mali navštíviť svojho lekára.

Predajňa PreSpánok

Spánok a deti

Zabezpečiť deťom správny životný štýl pomáha so správnym vývojom. Dieťa sa s dostatočným spánkom, kvalitnou stravou a pohybom cíti dobre. Rovnako, ako u dospelých, aj pri deťoch je kvalita spánku kľúčová.

Na tému spánok a deti nám povedala svoj názor aj Jana z PreSpánok: „U detí je dôležitá najmä tzv. plytká fáza spánkového cyklu, kedy sa nám ukladajú zážitky, poznatky, ktoré sa cez deň naučíme, spracovávajú sa všetky informácie.“

Koľko by mali deti spať?

Poznáte dĺžku spánku, ktorá je pre vaše deti zdravá a odporúčaná? Pozrite si prehľad.

  • 0 – 3 mesiace: 14 až 17 hodín
  • 4 – 12 mesiacov: 13 až 16 hodín
  • 1 – 2 roky: 11 až 14 hodín
  • 3 – 5 rokov: 10 až 13 hodín
  • 6 – 13 rokov: 9 až 12 hodín
  • 14 – 17 rokov: 8 až 10 hodín


Ako vybrať matrac do detskej postieľky?

Z hľadiska správneho vývinu je dôležité, aby bol matrac do postieľky od certifikovaného výrobcu, zdravotne nezávadný a z peny s vysokou hustotou a priedušnosťou. Nevhodné sú lepené a farbené peny a tiež pružiny v akejkoľvek forme.“ vysvetlila area manažérka PreSpánok, Jana Ondrušová.

Je spánok v autosedačke alebo detskom kočíku zdravý pre bábätko?

Využívanie autosedačky a detského kočíka je samozrejmosťou pre každého rodiča. Aký názor má na spánok v týchto pomocníkoch Jana Ondrušová z PreSpánok?

„Spanie v dostatočne priestrannom kočíku a na čerstvom vzduchu, v rámci jedného denného spánkového cyklu je pre dieťa zdraviu prospešný. Detská sedačka by mala slúžiť iba ako krátkodobé a núdzové riešenie pri cestách. Dieťa je v nej v neprirodzenej a hlavne stiesnenej polohe.“

Predajňa PreSpánok

Dajte si záležať na svojom spánkovom režime. Doprajte oddych svojmu telu, ktoré sa vám odvďačí energiou, dobrou náladou a správnym fungovaním organizmu. S kvalitným spánkom vám pomôžu v predajni PreSpánok v Bory Mall, kde majú na výber matrace pre dospelých aj deti.