Ostáva len pár dní a rutinné povinnosti začnú nanovo. Skôr, než to celé vypukne, treba deti vystrojiť a zaobstarať im tú správnu školskú výbavu. Dôležité je myslieť aj na detaily, keďže práve tie sa zvyknú po čase ukázať ako veľmi užitočné. Svoje samozrejme zohráva aj vek dieťaťa. Kým prváčikovia ani netušia, čo ich čaká, stredoškoláci by si najradšej všetko pozháňali sami (a to by nemuselo dopadnúť najlepšie, čo poviete?) Poďme si preto tzv. „must-have výbavu“ v nasledujúcich riadkoch zrekapitulovať.


Maminy, nestresujte!

Pár dní pred začiatkom školy plnia sociálne siete príspevky rodičov – najmä mamičiek, ktoré spolu s deťmi čaká, nazvime to školská premiéra. Obvykle stresujú viac, než samotné deti, pritom podrobný zoznam potrebných vecí dostávajú priamo zo školy s dostatočným časovým predstihom.
 
Zapamätajte si základné pravidlo: nikdy dieťa nestresujte, nestrašte a nedajte mu pocítiť vlastnú nervozitu. Naopak, tešte sa, motivujte ho a aj z obyčajného nákupu školských potrieb urobte veľké dobrodružstvo.

dieta.jpg

Jedno je už teraz isté. Najdôležitejšia je školská taška.

Aj tú však treba rozlíšiť podľa toho, koľko rokov má váš školák. Pre žiaka prvej a druhej triedy sa v obchode poobzerajte po školskej taške, v prípade žiakov prvého stupňa základnej školy sa pýtajte na školské batohy a pre školákov navštevujúcich druhý stupeň základných škôl a vyššie sú aktuálne študentské batohy. Tak či onak platí, že vhodná školská taška by mala byť vyrobená z ľahkého, no zároveň pevného materiálu, má mať nastaviteľné popruhy, na svojom povrchu neobsahovať žiadne kovové časti, ostré hrany, a čo je taktiež dôležité, mala by byť dobre viditeľná, čiže vybavená reflexnými prvkami.
 

Nezabudnite na peračník!

Druhou najdôležitejšou súčasťou školskej výbavy býva peračník (nároky detí na jeho veľkosť, farebnú pestrosť a motívy klesajú s pribúdajúcim vekom) s písacími potrebami. A tušíte, čo je prvou pomocou v peračníku každého školáka? No predsa guma na gumovanie a strúhadlo.

peracniky.png

Zdroj: Ševt, Faxcopy


Na detailoch záleží

U starších detí starostlivo prejdite pomôcky z minulého roka, vyraďte potrhané obaly, polámané ceruzky aj pastelky. Spíšte si zoznam, no počítajte s tým, že isté položky budete musieť dokúpiť až po prvých dňoch v škole, keď získate jasnejšie predstavy o vyučovaných predmetoch. Nákup základných ceruziek, pasteliek, vodových farieb, písacích pier a ďalších univerzálnych pomôcok ušetrí čas a starosti. Nezabudnite skontrolovať, ako vášmu dieťaťu sedí cvičebný úbor a tenisky. Cez leto deti podrastú a v malých teniskách by sa im na hodinách telocviku ťažko behalo.


Dôveruj ale preveruj

Na druhom stupni základnej školy sú deti dostatočne veľké, aby si školské veci odkontrolovali sami. Podobne to platí aj v prípade stredoškolákov. So zoznamom a nákupom im pomôžte, no základ nechajte na ich pleciach. Uvidíte, že to zvládnu.
Za prejavenú dôveru vám budú vďačné. Tento vek sa predsa vyznačuje tým, že jedine oni vedia všetko najlepšie. No vy buďte za ich chrbtom minimálne ako sponzor a supervízor v jednom. Potom zbežne skontrolujte, či majú zoznam predmetov zakúpený na sto percent a ak aj nie, pre kľud v domácnosti využite moment, keď budú v škole a nenápadne im chýbajúce veci dokúpte.

skolaci.jpg

Malá rada na záver

Na vašom nákupnom zozname nesmie chýbať dostatok obalov na zošity, pevné dosky, vrecká na papuče a cvičebný úbor, kufrík či vreckár na výtvarné pomôcky, tenisky s bielou podrážkou, prezuvky, uterák s pútkom a ramienko. Akonáhle začnete školské predmety nakupovať s predstihom a po častiach, príliš citeľne to nezasiahne váš rodinný rozpočet.
 
V druhej polovici augusta mávajú navyše veľké obchodné reťazce i menšie papiernictvá zľavy. Tie môžete v týchto dňoch naplno využiť a podľa zoznamu zaobstarať. Zastavte sa Bory Mall v papierníctvach Ševt, Titi či Faxcopy kde nájdete širokú ponuku.
 

Zdroj foto: Internet


Ak si sa dočítal až sem, určite sa ti zapáčia aj vychytávky a novinky, ktoré nájdeš na našom Facebooku a Instagrame. Takto ti nič neunikne a získaš prehľad zo zaujímavého sveta Bory MalI