Elektromobily sú mimoriadne tiché

 
Klasický spaľovací motor je na vozidlách jednou z najhlučnejších častí. Pri elektromobiloch je táto súčasť, naopak, jednou z najtichších. V elektromotore totiž nie sú žiadne pohyblivé súčasti ako napr. valce alebo ventily. Všetko, čo pri jazde budete z motora počuť, bude len jemné pískanie a so zvyšujúcou sa rýchlosťou iba vzduch, ktorý budete prerážať. Aj preto niektoré elektromotory majú systém, ktorý upozorňuje chodcov na ich prítomnosť.

PEUGEOT-e-208-2-988x553.jpg Zdroj: Peugeot.sk


Sú úsporné a ohľaduplné k životnému prostrediu

 
Elektromobily nevydávajú žiadne priame emisie, pretože... jednoducho nemajú výfuk. Nehrozia tak žiadne výfukové plyny, ktoré poznáme zo smradľavých nákladných áut. Vďaka tomu neohrozujú životné prostredie a aj keď s nimi vyrazíte na lesnú cestu, nemusíte sa báť, že by ste ohrozili lesy.
 

Sú jednoduché na údržbu

 
Elektromobily, práve preto, že nemajú tak veľa pohyblivých súčastí, sú menej náchylné na rôzne poruchy. Svojim majiteľom tak robia kopu radosti po dlhú dobu. Prakticky ich stačí iba nabíjať pri špeciálnych staniciach a umývať. O zvyšok sa postará zázrak zvaný elektrina. :)

Renault_Zoe_2019-01.jpg Zdroj: Renault.sk


Aké druhy hybridov existujú?

 
Tak ako pri vozidlách so spaľovacími motormi, je aj medzi tými na elektrinu hneď niekoľko typov. Rozdeľujeme ich na:
 
Mild hybrid – tieto hybridy majú 48-voltový akumulátor, v ktorom sa zbiera energia z bŕzd. Tá je následne využívaná iba na akúsi podporu motora, čím sa znižuje jeho spotreba a námaha. Nejde o auto s elektrickým motorom. Takéto vozidlá ponúka aktuálne napr. Volvo alebo Kia.
 
Klasický hybrid – kombinácia spaľovacieho motora a elektromotora. Elektromotor je dobíjaný brzdením a plachtením a zapína sa aj vypína podľa virtuálneho „mozgu“ vozidla. Najznámejším predstaviteľom tejto triedy je Toyota.
 
Plug-in hybrid – ako napovedá názov, ide o kombináciu elektromotora s klasickým spaľovacím motorom. Elektromotor je tu však, na rozdiel od bežného hybridu, aj reálne dobíjateľný zo zásuvky alebo zo špeciálnej dobíjacej stanice. Ponúka aj možnosť prejsť isté množstvo kilometrov čisto na elektrinu (zväčša okolo 40 – 60 na jedno nabitie). Plug-in hybridy aktuálne ponúka napr. Kia, Mitsubishi, BMW, Honda a ďalšie značky.
 
Elektromobil – v tomto vozidle nenájdete žiadnu naftu, benzín, ani plyn, len elektromotor. Najlepšie v triede dokážu na jedno nabitie prejsť až okolo 500 km, tí najslabší cca 200 km. Na Slovensku aktuálne nájdeme elektromobily značiek Audi, BMW, Hyundai, Jaguar, Kia, Nissan, Renault, Smart a Volkswagen.


Na ich kúpu dostanete dotáciu

 
Väčšina štátov Európskej únie už v túto chvíľu dáva záujemcom o elektromobil aj slušné dotácie. Napr. na Slovensku ide o 5-tisíc eur, ak si chcete zakúpiť Plug-in hybrid (kombinácia spaľovacieho motora a elektromotora) a dokonca až 8-tisíc eur, ak ide o plne elektrické vozidlo bez spaľovacieho motora. To sa naozaj oplatí.
 
 
Zastavte sa počas víkendu od 24. – 26. 1. v Bory Mall a pozrite si elektromobily, ktoré sú aktuálne v ponuke na Slovensku. Samozrejmosťou budú aj panelové diskusie, kde sa dozviete o svete elektriny vo vozidlách viac. A ak máte elektromobil, nemusíte sa báť, že ostane vybitý – máme pre vás pripravené aj ZSE nabíjačky, a to nielen na vonkajšom, ale aj podzemnom parkovisku.
 
Prídete objaviť, čo skrýva svet elektriny! :)