Ako vzniká kompost?

Na začiatok si povedzme, čo to vlastne ten kompost je a prečo je teraz tak v kurze. Kompostovanie je úžasne prirodzený proces, pri ktorom sa biologické látky v odpade premieňajú na humusové látky, ktoré sú prospešné pre rastliny. Jednoducho povedané, svoj bioodpad efektívne opäť využívame a získavame vzácnu surovinu – hnojivo, čím nie len pomáhame prírode a svojim rastlinám, ale aj šetríme peniaze. Kompostovať môžeme aj v záhradke, aj byte. Do záhradky potrebujete väčší záhradný kompostér, v byte vám postačí malý a štýlový vermikompostér.

knihy.PNGRady a inšpirácie ako kompostovať, záhradkárčiť v súlade s prírodou, napríklad aj na sídlisku nájdete v knižkách v Panta Rhei.
 

  1. https://www.pantarhei.sk/knihy/hobby-volny-cas/zahrada/okrasna-zahrada/kompost.html
  2. https://www.pantarhei.sk/knihy/hobby-volny-cas/zahrada/uzitkova-zahrada/biokompost.html
  3. https://www.pantarhei.sk/knihy/hobby-volny-cas/zahrada/uzitkova-zahrada/zahrady-ve-meste-urban-gardering.html


Ver mi, že vermikompostér nezapácha

Dnes už nekompostujú len poctiví záhradkári a farmári, ale výhody tohto spôsobu spracovania odpadu začínajú spoznávať aj ľudia bývajúci v bytovkách. Ako je to možné? Pravda je taká, že kompostovať dnes už môže ktokoľvek, nemusíte mať na to ani záhradku. Stačí si zabezpečiť takzvaný vermikompostér, ktorý môžete mať dokonca aj uprostred obývačky. A to nesmrdí? Vôbec. Ak dodržíte všetky zásady správneho kompostovania, nebude vám nič zapáchať, plesnivieť ani nebude obletovaný muškami. Funguje totiž tak, že odpad je rozkladaný špeciálnym druhom dážďoviek, ktoré sa ním živia a tak ho prirodzene premieňajú na organické hnojivo, ktoré je pre rastliny zdravšie, napáda ich menej chorôb a ich plody majú viac vitamínov.

pokrok.png

Ak chcete byť viac EKO, zájdite do predajne Pokrok. Okrem množstva praktických pomôcok do domácnosti tam majú aj takéto krásne poháriky, ktoré môžete používať a používať, až kým ich nevhodíte do kompostu.


Čo do kompostéra patrí a čo nie

Kompostovanie je v zásade založené na kombinovaní dusíkatých a uhlíkatých materiálov. Medzi dusíkaté patrí napríklad pokosená tráva, zvyšky zeleniny a ovocia, bylinky, kvety, burina, ale aj zvyšky čaju či kávy a podrvené škrupinky vajec. Uhlíkaté materiály sú papierové obaly z vajec, kotúčiky z toaletného papiera, suché lístie, slama či piliny. Tieto dva druhy materiálov vytvárajú vzácnu spoluprácu, vďaka ktorej môže vzniknúť cenné hnojivo. Čo by sme ale do kompostu nikdy dávať nemali? Mliečne výrobky, kosti, zvyšky varených jedál, citrusové plody, plasty, prach či oleje. Zatiaľ čo do klasického záhradného kompostéru dávame bioodpad postupne a jednotlivé vrstvy uhlíkatých a dusíkatých materiálov priamo na seba (ideálne je tieto vrstvy starostlivo striedať), vermikompostér má niekoľko oddelených „poschodí“.

Tchibo.png

Opadané lístie či pokosenú trávu je tiež možné kompostovať a takýto štýlový zberač vám s tým s radosťou pomôže. Nájdete ho v predajni Tchibo.


Aké sú teda hlavné výhody kompostovania?

V prvom rade je to jeden z najlepších spôsobov recyklácie, ktorú môže robiť každý z nás, napríklad aj vo svojom byte. Pomôžeme tak odbremeniť našu planétu a prírodu od zbytočného vyvážania bioodpadu na skládky, kde sa odpad nielenže rozkladá dlhšie, ale aj vytvára skleníkové plyny kvôli kombinácii s iným odpadom. Takže sa nie len zbavíte svojho bioodpadu ekologicky, ale ešte z toho aj získate vzácnu a cennú surovinu – kompost, ktorý vám poslúži ako výživné a organické hnojivo. Nemáte vlastnú záhradku? Použiť ho môžete aj na izbové rastliny, rozdať kamarátom, alebo pokojne aj vysypať k nejakému stromčeku či kríčku na sídlisku. Nikto sa na vás nemôže hnevať, práve naopak, mali by vám poďakovať.

Pepco.png

Aj takto krásne môže vyzerať vaša balkónová záhradka s doplnkami od Pepco a vlastným kompostom, ktorý vám dobre poslúži ako hnojivo.


Kompostovanie je krásny spôsob, ako vrátiť do pôdy živiny, ktoré sme si z nej pestovaním vzali a zároveň ako tvoriť menej zbytočného odpadu a pomôcť našej planéte. Ak vás téma zaujala a chceli by ste tiež trochu prispieť k lepšej budúcnosti našej planéty a ešte aj získať kvalitné hnojivo, stačí si o tom trochu naštudovať a vrhnúť sa na to. Je to jednoduché a dobrý pocit máte zaručený.