Rozprávajú telom

Kto by im nechcel rozumieť? Mačky sa s nami síce neporozprávajú, ale existuje mnoho fyzických signálov, ktoré nám môžu prezradiť ich náladu. Význam týchto signálov sa však môže meniť v závislosti od situácie. Napríklad, jedným z najspoľahlivejších ukazovateľov sebavedomej mačky je chvost, ktorý je zdvihnutý zvislo nahor. Väčšinou tento postoj chvosta znamená, že sa mačka cíti pohodlne a je otvorená komunikácii. Avšak v určitých kontextoch, napríklad pri odháňaní cudzej mačky na svojom teritóriu, môže zdvihnutý chvost signalizovať pripravenosť k útoku.

Takže, pokiaľ ide o čítanie telesnej reči, kľúčové je venovať pozornosť nielen fyzickým signálom, ale aj situácii, v ktorej sa nachádzajú. Keď sa mačka natiahne a dobrovoľne sa vystavuje, tak ukazuje, že sa necíti ohrozene. Na druhej strane, mačka stočená do gule obvykle nie je otvorená interakcii a mali by sme jej dopriať priestor.Xenon a Xaver

Liečivé pradenie

Pradenie je zvyčajne znakom pohody a relaxácie. Ak pri vás vaša mačka rada pradie alebo dokonca zaspí, môžete to brať ako silný kompliment. Hoci mačky najčastejšie pradú, keď sú spokojné, nemusí to úplne vždy znamenať, že majú dobrú náladu. Tento zvuk má aj veľa špeciálnych vlastností.  

Mačky niekedy pradú, keď sú zranené alebo ich niečo bolí. Je to spôsob, ako sa dokážu upokojiť, rovnako, ako keď si bábätko cmúľa palec, aby sa cítilo lepšie. Odborníci sa domnievajú, že pradenie pomáha mačkám rýchlejšie sa liečiť. Nízkofrekvenčné pradenie spôsobuje vibrácie v tele, ktoré môžu liečiť kosti alebo rany, uľahčovať dýchanie a znižovať bolesť a opuch.

Mačacia pasca

Ak niekedy uvidíte mačku ležať bruškom nahor, ľahko môžete predpokladať, že je bezpečné ju po ňom pohladkať. Odkryté brucho je znakom pohodlia a dôvery, ale nie nutne pozvánkou na masáž. Mnohí ľudia sa dotkli mačacieho brucha, len, aby ich potvora mačka (väčšinou v rámci hry) okamžite chytila pazúrmi a zahryzla sa do ich ruky.Adelka a Riško

Tomuto sa vyhnite

Niektoré mačičky sú naozaj vyberavé a iné sú zasa veľkí jedáci. Avšak existujú potraviny, ktoré by ste im naozaj ponúkať nemali.

Alkohol je pre všetkých domácich miláčikov naozaj nevhodný. Môže spôsobiť hnačku, vracanie, dýchacie problémy, triašku a iné vážne stavy. Nebezpečná je aj čokoláda. Obsahuje látku teobromín, ktorú mačky metabolizujú oveľa pomalšie, ako ľudia a je pre ne toxická. Hrozno a hrozienka tiež obsahujú nebezpečné toxíny. Ďalšími bežnými potravinami, ktoré sú pre ne jedovaté, sú všetky druhy cibule, cesnak a pažítka.

Mačka, ktorá pije z misky mliečko, nám môže znieť ako klasická vec. Mnohých preto možno prekvapí to, že mačky sú v dospelosti často citlivé na laktózu a nemali by sme im podávať mlieko ani mliečne výrobky. Síce je vaša domáca šelma mäsožravec, opatrní by sme mali byť aj pri surovom mäse. Môže obsahovať potenciálne smrteľné vírusy a baktérie, ako sú E. Coli a Salmonella.

Murko, Mica alebo Mia?

Jednou z najdôležitejších úloh pri zaobstarávaní si domáceho miláčika je výber mena. Svetovo najpoužívanejšie mačacie mená v minulom roku boli Luna, Lily, Oliver a Milo. A ako to je s tými vašimi? Na našom Facebooku sme sa vás pýtali, aké meno ste dali svojim mačičkám vy. Vašich odpovedí bolo naozaj mnoho a vyhrávali klasické mačacie mená ako Mica, Cica, Cilka a Murko. Najviac z vás nazýva svoje šelmy Mia a Lili a našlo sa veľa kocúrov menom Riško alebo Cyril. V niektorých prípadoch ste boli s výberom naozaj originálni, čomu svedčia mená ako Tiger, Mafia a Zemiak. Niektoré mačičky dostali skôr typicky ľudské meno – Lujza, Sára, Alexandra, ale našli sme aj Mišku a Adelku.

Ak milujete mačičky tak ako my, určite si nenechajte ujsť podujatie Mačkofest, na ktoré sa môžete tešiť už 30.9. v Bory Mall. Príďte vybrať najkrajšiu mačku, pozrieť si rôzne mačacie plemená alebo sa niečo nové dozvedieť.