Čaro čínskej kuchyne

Čínska kuchyňa dbá na rovnováhu chutí, farieb aj vôní. Pre čínske jedlá je typická kombinácia sladkých, pikantných, horkých aj kyslých prvkov. Špeciality z čínskej kuchyne sú pripravované z čerstvých a pestrých surovín. Uprednostňuje sa zelenina, bravčové, kuracie či hovädzie mäso, ryža, cestoviny, fazuľa a huby. Pochutiť si môžete na množstve vynikajúcich omáčok.

Aké sú tradičné čínske špeciality? Najznámejším jedlom je typické Kung Pao kura. V skratke ide o kúsky marinovaného kurčaťa s chilli papričkami. Výraznú chuť dopĺňa sečuánske korenie. Mäso sa neskôr restuje so zeleninou vo woku.

Rozkošné plnené taštičky z cesta poznáme pod názvom Dim Sum. Taštičky pripravované na slano alebo sladko sa konzumujú ráno, prípadne popoludní. Názov tejto špeciality znamená „dotknite sa srdca“. Tak čo, dotkne sa táto dobrota toho vášho?

Rolky, ktoré zbožňuje snáď každý - jarné závitky. Tieto vyprážané rolky si doprajeme dnes už kedykoľvek, typické sú však pre oslavy čínskeho nového roka.

Vedeli ste, že ... 

  • Čínska kuchyňa je známa svojou rozmanitosťou a delí sa na 8 regionálnych kuchýň, z ktorých každá má svoje jedinečné prísady, techniky prípravy a typické chute?
  • Citrusové ovocie pomelo je pôvodom z južnej Číny? Využíva sa na prípravu nápojov, šalátov a mnohých dezertov.

Japonsko a jeho gastro svet

Japonskí gastro mágovia si pri varení dávajú záležať na jednoduchosti. Japonská kuchyňa je zameraná na zachovanie prirodzenej chuti potravín a využívanie čerstvých surovín. Jedlá vyzerajú chutne a esteticky vkusne.

Aké jedlo vás pri Japonsku napadne ako prvé? Za nás je to jednoznačne vynikajúce čerstvé sushi. Ide o najznámejšie jedlo z japonskej kuchyne, ktoré si môžete dopriať v rôznych formách, ako napríklad nigiri – ryža s plátkom ryby na vrchu, maki – rolky naplnené zeleninou alebo rybou s ryžou a nori riasami, prípadne sashimi, ktoré predstavujú plátky rýb bez ryže.

Neodmysliteľnou špecialitou je ramen. Japonská polievka na báze vývaru s rezancami, rôznymi druhmi mäsa, vajíčkom a ďalšími prísadami, má svojich fanúšikov po celom svete.

Vedeli ste, že ...

  • Tradícia využívania morských žraločích plutiev v japonskej kuchyni bola taká rozšírená, že ju vláda zakázala? Od roku je ilegálne loviť žralokov a využívať morské žraločie plutvy v Japonsku.
  • V meste Shinyokohama sa nachádza Múzeum ramenu, ktoré ponúka expozíciu venovanú histórií a rôznorodosti ramenu.

Prechádzka chuťami Vietnamu

Vietnam si zakladá na vyváženosti chutí, ktorá je doplnená o rôzne bylinky a koreniny. Tými sa rozhodne nešetrí a využívajú sa takmer v každom jedle.

Akú tradičnú dobrotu z vietnamskej kuchyne môžete vyskúšať? Určite si doprajte vynikajúcu a bohatú polievku Pho z vývaru z hovädzieho mäsa, s pridaním zeleniny a rezancov.

Poznáte Gi cun rolky? Vietnamské jarné rolky predstavujú tenké ryžové papieriky plnené čerstvou zeleninou, krevetami alebo mäsom a bylinkami.

Vedeli ste, že ...

  • Jeden z najslávnejších vietnamských dezertov che ba mau symbolizuje trojicu vietnamských náboženstiev? Každá farba predstavuje jedno náboženstvo: červená sú katolíci, žltá budhisti a zelená konfuciáni.
  • Vietnamské jedlo Pho má pôvod na severe Vietnamu v meste Hanoji? Prvýkrát sa začalo pripravovať v 20. storočí a stalo sa jedným z najpopulárnejších vietnamských jedál na svete.

Dostali ste chuť na kúsok Ázie?

Navštívte Bory Mall, kde nájdete chute celého sveta. V Bory Mall si vyberiete to, čo vám momentálne ide na chuť. Vo Viahe, Edo-Kin, Noodles by Yan a Pho nájdete prierez chuťami celej Ázie. Doprajte si vynikajúce pho, kung pao alebo skvelý ramen.

Tu nájdete aj zoznam ochutnávok rôznych špecialít, ktoré si pre vás pripravili rôzne prevádzky nášho foodcourtu.

Noodles by Yan

Tešíme sa na vašu návštevu.