Cvičenie pochádzajúce z Číny býva častokrát prezývané ako čínska jóga. Kedysi patrilo medzi bojové umenie, dnes je vnímané skôr ako meditačné cvičenie. Cviky sú nenáročné a základom je správne hlboké dýchanie. Tai-chi sa cvičí v pomalom tempe, nemusíte sa preto obávať žiadnych prudkých pohybov ani náročných kreácií. Okrem zlepšenia fyzickej kondície je pri tai-chi dôležitá jeho ozdravná funkcia. Správne vykonávaný pohyb má totiž pozitívne účinky na psychiku a duševné zdravie. Telu prináša vyváženosť a vnútorný pokoj. Navnadili sme vás? Tu sú ďalšie dôvody, prečo by ste mali tai-chi vyskúšať.


Je pre každého

Toto cvičenie nie je obmedzené vekom. Keďže si nevyžaduje žiadnu fyzickú kondíciu zvládnu ho aj vyššie ročníky. Nie je nič nezvyčajné vidieť v Číne v parku cvičiť tai-chi aj sedemdesiatročných ľudí.

bm_cina_photo_1.jpg Zdroj: Getty Images


Pozitívny vplyv na zdravie

Keďže tai-chi je meditačné cvičenie, okrem prínosu pre vašu fyzickú stránku je jeho najdôležitejším plusom pocit rovnováhy a pokoja. Jeho relaxačný účinok pocítite už po prvom cvičení. Majstri tai-chi sú presvedčení aj o jeho liečivých schopnostiach pri ťažkých ochoreniach.

Dôkazom blahodárneho vplyvu na telo je aj najstarší majster tai-chi Lu Zijian, ktorý sa dožil až 118 rokov. Aj vo vysokom veku si udržal vďaka cvičeniu pružnosť a vitalitu.



Dobrá nálada

Základom cvičenia je správne dýchanie, ktoré musí byť hlboké a sústredí sa na brušnú dutinu. Práve vďaka nemu prečistíte všetky energetické dráhy v tele a tiež posilníte svoj organizmus proti stresu, zlepšíte schopnosti koncentrácie a odstránite vnútorné napätie, čo sa v dnešnej vystresovanej a uponáhľanej dobe hodí určite každému.


Mladé telo i duch

Aj keď cvičenie vychádza z inej kultúry a môže sa vám zdať na prvý pohľad “exotické” dajte mu šancu. Pomalým precvičovaním zostavy budete vnímať svoje telo a vedieť usmerňovať jeho vnútornú energiu. Výsledkom bude vaša ohybná figúra a spokojný úsmev na tvári.

Zacvičte si základnú zostavu pre začiatočníkov video.

       


Príďte si pozrieť majstrov bojových umení na vlastné oči a osláviť čínsky nový rok do Bory Mall!

Z Číny pochádza aj tradičný čínsky zverokruh, ktorý je založený na sústave 12 zvierat, kedy vždy jedno zviera vládne jednému roku. Ten začína na prelome januára a februára. Tento rok to bude 5. februára, kedy odštartuje rok prasaťa. Mal by byť plný radosti a šťastia, pretože prasa prináša úspech vo všetkých oblastiach života.

Atmosféru starovekej Číny, jej kultúru a bojové umenia môžete zažiť už túto nedelu 3. 2. 2019 v Bory Mall. Tešiť sa môžete na predstavenie štýlov čínskeho wushu, ako aj na tanec draka a dvoch levov.

Ak si sa dočítal až tu, určite sa ti zapáčia aj vychytávky a novinky, ktoré nájdeš na našom Facebooku a Instagrame. Takto ti nič neunikne a získaš prehľad zo zaujímavého sveta Bory Mall.