Čo je potravinová intolerancia?

Richard Lukáč, certifikovaný poradca pre Naturhouse, objasňuje základné rozdiely v pojmoch: „To najdôležitejšie, čo si treba vždy uvedomiť je to, že je veľký rozdiel medzi intoleranciou a alergiou. Alergia na potravinu vzniká odpoveďou imunitného systému na akékoľvek množstvo požitej potraviny, má okamžité príznaky a môže mať fatálne následky. Intolerancia na potravinu má rôzne stupne závažnosti, príznaky nenastanú okamžite a vždy záleží aj na množstve požitej potraviny. Intolerancia má miernejšie následky, ale aj tieto vedia pekne znepríjemniť život."

Pojmy intolerancia a alergia sú zamieňané. Potravinovú intoleranciu spôsobuje konzumácia potravín, na ktorých spracovanie nemá organizmus dostatok enzýmov. Príznaky sa zvyknú objavovať za niekoľko hodín, niekedy dokonca dní. Prejavy dokážu život znepríjemniť, častokrát nie sú až tak závažné.

Alergia na potraviny je prepojená s imunitným systémom. Pri konzumácii potraviny spúšťajúcej alergiu, telo začne produkovať špecifické protilátky. V tom momente prichádzajú na rad prejavy, ktoré môžu byť aj životu nebezpečné. 

Prejavy, ktoré sú pre alergie typické, sú:

  • výražky, ekzémy, svrbenie
  • ťažkosti s dýchaním, kašeľ
  • tráviace ťažkosti, vracanie, pálenie záhy
  • anafylaktický šok – multiorgánová reakcia (napr.: nevoľnosť, sčervenanie, svrbenie, horšie dýchanie, zvýšený tep srdca a ďalšie)

Príznaky intolerancií

Nepríjemností spojených s potravinovými intoleranciami je mnoho. Záleží nielen od druhu potravinovej intolerancie, ale aj organizmu, znášanlivosti človeka a intenzity intolerancie. Častými príznakmi sú napríklad:

  • bolesti hlavy a migréna
  • chronická únava a nespavosť
  • bolesti brucha, nadúvanie, nevoľnosť, zápcha alebo hnačky
  • akné a ekzém
  • depresia a úzkosť
  • bolesti kĺbov a svalov
  • u žien môže ísť aj o nepravidelnú menštruáciu

Dá sa nastavením výživného a zdravého stravovania predísť vzniku intolerancií? Alebo ich máme z časti geneticky dané?

Je malé percento ľudí, ktorým sa už pri narodení prejaví napr. intolerancia na laktózu, pri prvom kontakte s materským mliekom, ale je to naozaj zriedkavé. Väčšina intolerancií vzniká počas života. Správnou stravou, pestrou a vyváženou, sa vieme intoleranciám vyhýbať. Niekedy však ani to nestačí a telo si vyvinie intoleranciu úplne samo, napríklad vekom stratí schopnosť tráviť mliečnu bielkovinu, avšak zdravým životným štýlom to vieme určite zlepšiť," vysvetľuje Richard Lukáč, certifikovaný poradca pre Naturhouse.

Naturhouse

Je možné sa z intolerancií vyliečiť?

Richard nám objasnil situáciu: „Je ťažké odpovedať na tak komplexnú otázku, pretože intolerancií je veľké množstvo. Vo všeobecnosti poviem, že je možné si zmierniť príznaky a reakcie pri intolerancii, ale stále je možné, že sa vráti. Veľmi dobré je podporiť trávenie alebo črevný mikrobióm, ktoré nám pomôžu napríklad s laktózovou intoleranciou, ale aj s mnohými ďalšími."

Aké potravinové intolerancie poznáme?

Prísť na to, aká potravina spôsobuje organizmu problémy, je základom úspechu. Problémy samovoľne nezmiznú. Situáciu nepodceňujte a zistite, aké jedlo vám nevyhovuje predtým, než sa príznaky zhoršia.

Histamínová intolerancia

Histamín je látka, ktorá sa prirodzene nachádza v našom tele. Jeho množstvo dopĺňame pomocou stravy. Pri normálnom fungovaní je histamín odbúravaný enzýmom diaminooxidáza. Problém nastáva, keď telo nedokáže odbúrať histamín a jeho množstvo sa hromadí.

Príznaky

Histamínová intolerancia sa prejavuje v rôznych intenzitách. Niekto ma len určité príznaky, ďalší trpí naopak všetkými naraz. Ako zistíte, že trpíte histamínovou intoleranciou práve vy? Časté sprievodné znaky sú napríklad kŕče v žalúdku, hnačka, nervozita, únava, ťažkosti s dýchaním, búšenie srdca, opuch sliznice alebo kožné prejavy.

Nevhodné potraviny

Potraviny, ktoré by mal človek s histamínovou intoleranciou obmedziť je naozaj mnoho. Patria k ním napríklad alkohol, droždie, citrusové ovocie, kyslá kapusta, rajčiny, špenát, údené produkty, káva, čaj, morské plody a iné.

Navštívte svojho lekára a nechajte si urobiť testy na potravinové intolerancie. Uistite sa, že trpíte práve histamínovou intoleranciou a začnite si postupne sledovať, ktoré potraviny vám spôsobujú nepríjemné príznaky.

Naturhouse

Laktózová intolerancia

Laktózu poznáme ako mliečny cukor. Dnes sa nachádza laktóza nielen v mlieku, ale aj v rôznych mliečnych výrobkoch, pečive, sladkostiach, dezertoch, proteíne, nátierkach a iných potravinách. Problém nastáva, ak ľudia nedisponujú dostatočným množstvom laktázy. Enzým laktáza je potrebný v tele práve pre správne trávenie laktózy.

Príznaky laktózovej intolerancie

Ak laktáza neštiepi v tele laktózu tak, aby bola ľahko stráviteľná, nastávajú ťažkosti. Laktózová intolerancia sa prejavuje nadúvaním, hnačkami, nepríjemným škvŕkaním v bruchu alebo prelievaním črevného obsahu. Príznaky spozoruje človek v priebehu niekoľkých minút alebo hodín.

Základom pokojného fungovania s intoleranciou na laktózu je včasná diagnostika. Odborníci vám vedia poradiť, aké doplnky s obsahom laktázy užívať, aby ste si mohli dopriať aj laktózové výrobky.

Jednou z alternatív, ako sa stravovať výživne a zdravo aj s laktózovou intoleranciou, je nastavenie správneho jedálnička. Obmedzením výrobkov s obsahom laktózy je skvelý spôsob, ako sa vyhnúť nepríjemným ťažkostiam.

Laktózová intolerancia u detí

U detí sa laktózová intolerancia môže objaviť a následne aj zmiznúť. Spôsobuje ju najmä prekonanie infekčného ochorenia alebo užívaní antibiotík, kedy je črevná mikroflóra narušená. Intolerancia na laktózu po zahojení opäť zmizne. V každom prípade je návšteva lekára viac než žiadúca. Na základe vyšetrenia vie lekár zistiť, či ide o dočasný stav, alebo dlhodobý problém. Prejavy sú častokrát rovnaké ako u dospelých.

Hovorte o vašich problémoch s trávením s vašim lekárom a zlepšite svoje každodenné fungovanie. Spoznajte, ktoré potraviny vám spôsobujú problémy. Nastavte si jedálniček, s ktorým budete bez problémov jesť bez prejavov intolerancie.

Bioorganic

Intolerancia na lepok

Intoleranciu na lepok poznáme aj pod pojmom neceliatická gluténová senzitivita. Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v pšenici, jačmeni a raži. Ak vaše telo neznáša dobre lepok, nastávajú prejavy v podobe nafukovania, bolestí žalúdka, hnačky, zvracania, únavy, bolestí hlavy, dokonca aj depresií.

Celiakia, intolerancia alebo alergia?

Pri príznakoch navštívte lekára, ktorý vám vylúči, že ide o celiakiu alebo alergiu na lepok. Celiakia je dedičná, autoimunitná choroba, ktorá spôsobuje zápal a poškodenie tenkého čreva. Pri alergii na lepok telo reaguje po konzumácii lepku v priebehu sekúnd či minút. Alergiu vám odhalí alergológ a môže po čase zmiznúť.

Vhodné potraviny

Potraviny s obsahom lepku sú dnes takmer všade. Najčastejšie ide o pečivo, cestoviny, sladkosti, koreniny, pivo, šunky a mnohé ďalšie. Ako skvelé alternatívy bez obsahu lepku sa konzumujú quinoa, pohánka, kukurica, hnedá ryža, zelenina, ovocie, mäso, ryby, vajcia, orechy a mliečne výrobky. Dnes už našťastie máme k dispozícii široké množstvo bezlepkových produktov, ktoré ľuďom s intoleranciou uľahčujú stravovanie.

Ľuďom trpiacich celiakiou alebo alergiou na lepok sa predpisuje prísne bezlepková diéta. Tá býva aj dnes často dodržiavaná ľuďmi, ktorý s lepkom nemajú problém. Účinnosť bezlepkovej stravy pre zdravých ľudí nie je nijak vedecky podložená.

Intolerancia na lepok u detí

Možnosť, že vaše dieťa bude intolerantné na lepok, nie je vylúčená. Sprievodné znaky sú podobné ako u dospelých, individuálne sa môžu líšiť. Prvotnou voľbou by mala byť návšteva detského lekára, ktorý vám poradí následný postup.

Stravovanie s intoleranciami nie je jednoduché. Vedeli ste, že aj v Bory Mall dokážete nakúpiť rôzne bezlepkové a bezlaktózové produkty? Mlieko, tvaroh, syry alebo pečivo pre ľudí s intoleranciami nájdete aj napríklad v Bille. Skvelú ponuku výrobkov nájdete aj v predajni Bioorganic.

Bioorganic

Pri potravinových intoleranciách musíme zo stravy určité suroviny vylúčiť. Mali by si ľudia s intoleranciou nastaviť správny jedálniček, aby dokázali správne doplniť všetky chýbajúce živiny?

Určite áno. Podľa druhu intolerancie je vždy dobré nájsť určitú náhradu potraviny, ktorú potrebujem z jedálnička vylúčiť. Restrikčná diéta (vylúčenie určitej potraviny) vie spôsobiť následne iné problémy, ktoré sa nám prejavia na zdraví. Určite je dôležité preštudovať si všetko o vašej intolerancií alebo sa poradiť s odborníkom a naučiť sa, ako s danou intoleranciou žiť. Ak chceme, aby telu nič nechýbalo, tak jedálniček v mnohých prípadoch musíme posilniť rôznymi doplnkami stravy alebo vitamínmi," priblížil nám problematiku Richard Lukáč, certifikovaný poradca pre Naturhouse.

Mnoho ľudí dnes cvičí a snaží sa žiť zdravým životným štýlom. Niektorým ide o chudnutie, ďalším o priberanie. Ako je to v prípade intolerancií? Je vhodné sa predtým poradiť ohľadom jedálničku, surovín a ďalších podrobností s odborníkom?

Takto rieši situáciu Richard Lukáč z Naturhouse: „Vždy odpovedám: určite sa poraďte s odborníkom. Máme aj dnes množstvo klientov s intoleranciou, ktorí vymenili výhovorky za správny jedálniček a chudnúť sa im darí. V dnešnom svete nám potravinársky priemysel ponúka rôzne náhrady a naozaj kvalitné doplnky tak, aby mohol každý žiť komfortne, len ich treba poznať a vedieť správne vybrať."

Príďte spolu s nami osláviť zdravie

Vážime si zdravie, a preto chceme informácie, rady a tipy priniesť aj vám. V sobotu 15. apríla 2023 od 10:00 vám prídu o témach zdravej stravy, pohybe, koži a pleti, deťoch a rôznych prevenciách porozprávať odborníci z praxe.

Navštívte Bory Mall a zistite viac počas prednášok a workshopov. Nechajte si odmerať tlak, cholesterol, podkožný tuk alebo vyšetriť srdcovú činnosť.

Tešíme sa na vašu návštevu v Bory Mall.