1.      Zožeňte si externú klávesnicu alebo monitor

Áno, notebooky sú úžasným pomocníkom, ktorého si môžete položiť kamkoľvek a pri práci na ňom môžete aj miešať polievku. Na občasné použitie je to úplne v poriadku, ale ak by ste s laptopom mali pracovať denno-denne niekoľko mesiacov či nebodaj rokov, vaša krčná chrbtica by vám v najlepšom prípade nepoďakovala. Je to tým, že monitor a klávesnica na notebooku sú spojené. To znamená, že ak je klávesnica v pohodlnej polohe na písanie, automaticky musíte zohnúť krk, aby ste videli na obrazovku. Ak chcete ušetriť svoju krčnú chrbticu, radšej si zožeňte externú klávesnicu alebo monitor. 

mys-collage.png

Zdroj: zľava Nay, Mi Store
 

2.      Pravý uhol je pre lakte i kolená to pravé

Asi sme už všetci videli ten známy obrázok ukážkovo sediaceho pracovníka za stolom s perfektne vystretým chrbtom a rukami i nohami ohnutými do pravého 90° uhla. Áno, vyzerá to ako utópia, ale pravda je taká, že toto by bol ideálny spôsob sedenia za pracovným stolom. Ak vám to okolnosti a podmienky čo i len trochu dovoľujú, snažte sa myslieť na pravý uhol, ktorý zvierajú vaše lakte a kolená. Poďakujú sa vám nielen oni, ale aj zápästia, krk aj oči. Zabezpečiť sa to dá nie len správnou výškou stola a stoličky, ale napríklad aj stojanom na notebook, podpornými vankúšikmi či ergonomickými podložkami pod myš.


3.      Majte oči uprené priamo na monitor

Týmto vás neobviňujeme z toho, že sa málo pozeráte na obrazovku, ale snažíme sa upriamiť vašu pozornosť na správny uhol pohľadu. Aby ste nezaťažovali svoje oči i krk, pozerajte sa na monitor priamo – teda nie zdola, zhora, ani zboku. Ak nemáte vhodný stojan na monitor či notebook, pomôžte si jednoducho knihami či pevnými škatuľami. Obrazovku si umiestnite na stôl tak, aby ste na ňu nemuseli pozerať z uhla, čiže určite nie na druhý koniec stola. Ak potrebujete pracovať na dvoch monitoroch naraz, pokúste sa ich dať čo najbližšie jeden k druhému. Oči si tiež môžete ochrániť pomocou špeciálnych okuliarov, ktoré eliminujú negatívne účinky modrého svetla, ktoré všetky obrazovky (vrátane mobilov a televízie) vyžarujú.
 
izipizi-collage.png

Výber okuliarov s ochranou proti modrému svetlu značky IZIPIZI nájdete v predajni POKROK.


4.      Každý pohyb sa ráta

 
Najlepšou prevenciou zdravotných ťažkostí spôsobených sedavým zamestnaním je pohyb. Akýkoľvek. Či už si doma zacvičíte zopár jogových ásan alebo pôjdete cez obednú prestávku na prechádzku do lesa, všetko sa ráta. Fyzioterapeuti tiež počas práce z domu často meniť polohy, aby ste nestrávili v nesprávnych polohách 8 hodín denne, 5 dní v týždni. Jednoducho stačí, ak chvíľu budete pracovať za stolom, potom zas na gauči, inokedy na zemi, pokojne chvíľu pracujte s prekríženými nohami či ležiac na bruchu. Podstatné je, aby ste mali čo najväčšiu rozmanitosť pohybu.

sport-collage.png