shutterstock_12768886.jpg

Odkiaľ sa vzali a prečo sú skvelé

Čerešne, ktoré poznali už Rimania, pochádzajú z Prednej Ázie a juhovýchodnej Európy, odkiaľ sa rozšírili do celého sveta. V súčasnosti poznáme asi 500 rôznych čerešňových a polovičný počet višňových odrôd.

Okrem toho, že sú chutné, sú aj bohatým zdrojom minerálov ako horčík, železo, zinok či vápnik a vitamínov A, B, C, E a P. Spolu s fantastickou chuťou si tak v čerešniach doprajete aj látky prospešné pre dobré trávenie, imunitu, krásne vlasy, dobrý spánok či zdravé srdce. Ako aj pri iných kôstkoviciach, v prípade čerešní tiež dochádza pri kontakte s vodou k rýchlemu kvaseniu. Nekombinujte ich preto s vodou, vyhnete sa nepríjemným zažívacím ťažkostiam.

Čerešňové týždne

Čerešňa je špeciálny ovocný strom, ktorý má podľa rôznej odrody rôzne doby dozrievania. Odrody sa tak delia na skoré, poloskoré a neskoré a zaraďujú sa do čerešňových týždňov podľa toho, kedy začínajú dozrievať.

V Bory Mall si počas sezóny zásoby čerešní môžete kúpiť v predajniach BILLA či Starý Otec.

shutterstock_163883435.jpg

Čerešne v kuchyni

Bobuľové ovocie nevydrží dlho čerstvé, preto odporúčame čerešne spotrebovať do 2 - 3 dní. Na tanieri si ich viete užiť v podstate celý deň. Či už ako šťavu, v koláčoch a tortách, v omáčke ku kačke, v guľôčkach, štrúdľach… S čerešňami máte takmer neobmedzené možnosti. Zo zvyšku, ktorý nestihnete spracovať, môžete pripraviť džem, marmeládu či kompót. Čerešne sa dajú aj zmraziť alebo sušiť. Po skončení čerešňových týždňov akoby ste našli. Nezabudnite ich však najskôr vykôstkovať.

Jedným zo spôsobov, ako čerešne využiť, je aj kandizovanie, čiže konzervovanie cukrom. Nečakajte však vitamínovú bombu. Kandizované čerešne ocenia hlavne všetci maškrtníci ako sladkú spomienku na leto. Na 1 kg čerešní budete potrebovať 1 kg cukru a 1,5 litra vody.

Z vody a cukru uvarte sirup a kým je horúci, zalejte ním odkôstkované čerešne. Nechajte odstáť do nasledujúceho dňa a potom čerešne sceďte, sirup opäť prevarte a zalejte ním čerešne znovu. Tento postup opakujte 10 dní. Potom čerešne nechajte voľne vysušiť a uskladnite ich v uzatvárateľnej nádobe. Preváraním sirupu dosiahnete vyššiu koncentráciu cukru. Znižuje sa tak podiel vody v ovocí, čo nepraje šíreniu mikroorganizmov, a preto sa kandizované ovocie pri správnom skladovaní nekazí.

Zdroj: www.plnielanu.zoznam.sk

shutterstock_791649277.jpg

Obľúbeným spôsobom spracovania čerešní je, samozrejme, zaváranie. Vďaka nemu si čerešne môžete vychutnať po celý rok. Tí menej skúsení môžu siahnuť po malej nápovede v podobe kníh o zaváraní. V Bory Mall si určite vyberiete v ponuke Panta Rhei. Všetky pomôcky, vrátane zaváracích pohárov, viečok či zaváracích hrncov, nájdete v predajniach Orion či Tescoma.

MicrosoftTeams-image.png  

Ak si čerešne radšej vychutnáte čerstvé, môžete si z nich okrem klasických pochúťok skúsiť pripraviť dobrotu starých mám, čerešňové halušky, takzvané strakoše. Budete potrebovať 3 vajcia, 500 g hladkej múky, 500 g čerešní, vodu a suroviny na posypanie podľa chuti.

Z vajec, vody a múky si spravte cesto, do ktorého primiešate odkôstkované a nakrájané čerešne. Do vriacej vody z lopárika hádžte halušky a vyberte, keď vyplávajú na povrch. Hotové halušky môžete opláchnuť studenou vodou, aby sa nelepili. Na strakošoch s maslom a kakaom, makom či škoricou si pochutia nielen tí najmenší.

Zdroj: www.plnielanu.zoznam.sk

Ak si chcete na čerešniach zamaškrtiť bez starostí s prípravou, navštívte v Bory Mall pekáreň Lipót, kde si pochutíte na štrúdli či pité.

Čerešne inak

Ak by ste si počas čerešňovej sezóny chceli čerešne dopriať aj mimo kuchyne, môžete si v Bory Mall napríklad kúpiť ponožky s čerešňovým vzorom (Fusakle), ozdobiť uši čerešňovými náušnicami (d´FASHION ) či si ich dokonca obliecť ako top (d´FASHION).

NKN_4661.jpgNKN_4727.jpgNKN_4734.jpg