Buďte srdeční

Slovo srdečnosť nie je odvodené od slova srdce len tak pre nič, za nič. Pozitívne naladení ľudia, rozdávajúci dobro a lásku všade naokolo, sú väčšinou spokojnejší, šťastnejší i zdravší. Kardiovaskulárne ochorenia častejšie postihujú ľudí, ktorí sú neustále utrápení, sťažujú sa, nedokážu si vychutnávať život a uzatvárajú sa pred svetom, z čoho často bývajú i podráždení. Nalaďme sa teda na pozitívnu vlnu, robme si radosť, tešme sa a aj naše fyzické srdcia budú plesať. Upečme si obľúbený koláč, prečítajme dobrú knihu, meditujme, spomaľme a vychutnajme si príjemnú hudbu či voňavý kúpeľ. 

sviecky.png

Bory Mall tip: Vytvorte si príjemnú atmosféru so sviečkami z Albi, či uvoľňujúci kúpeľ so soľami z Manufaktúry.
 

Zvýšte svoj tep, nie tlak

Každý deň by sme sa mali snažiť dostať svoj tep do vyšších čísel pridaním akejkoľvek kardio aktivity. Nemusíte hneď každý deň zabehnúť maratón, ale aby ste udržali svoje srdce v správnom rytme, je dobré venovať sa takýmto aktivitám aspoň 30 minút 5 krát do týždňa. Či si už vyberiete bicyklovanie, plávanie, jogu, turistiku či obyčajné prechádzky – všetko sa ráta. Pamätajte, že čím máte nižší pokojový tep, tým lepšie. A to dosiahnete pravidelným cvičením toho najpodstatnejšieho svalu vo vašom tele. Pohľadajte si dobré fitnes aplikácie na internete, kúpte si fitnes hodinky a na vlastné oči uvidíte svoje výsledky.

joga.png

Bory Mall tip: Štýlové hodinky Xiaomi a podložku na jogu kúpite v predajni Intersport.
 

Ryby, ktoré si získajú vaše srdce

Určite pre vás nie je novinkou, že rybí olej obsahuje vzácne a nenahraditeľné omega-3 mastné kyseliny, ktoré spriechodňujú cievy a chránia nás pred infarktom či vysokým krvným tlakom. Preto je dobré dopriať si napríklad sardinky, makrely či tresku. Kto nemá rád ryby, môže si tieto esenciálne mastné kyseliny dopĺňať aj z orieškov, semiačok či vo forme toboliek. Okrem toho, ak chceme mať srdce v dobrej kondícii, mali by sme znížiť príjem jednoduchých cukrov a zvýšiť príjem čerstvej zeleniny a ovocia. Zredukujme smažené jedlá, vyhýbajme sa spracovaným potravinám a konzervám, pripravujme si radšej svoje vlastné chutné a zdravé pokrmy. Vypočítajte si svoje BMI a zistite, ako na tom ste so svojou hmotnosťou a či nebude treba upraviť jedálniček aj ráznejšie.

tuky (1).png

Bory Mall tip: Vsaďte na zdravé tuky, široký výber nájdete v DM drogérii či obchode Biopark.
 

Cigarety, alkohol, káva nedajú srdcu spávať

Asi tušíte správne, že žiaden z týchto pôžitkov k zdraviu nášho srdca veľmi neprispieva. Napríklad fajčenie je zodpovedné za 20% úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia, pretože nebezpečne zužuje cievy a bráni priechodu krvi. Alkohol spôsobuje poruchy srdcového rytmu a zvyšuje riziko infarktu. Káva zvyšuje krvný tlak. Nie všetko je však také čierno-biele. O svoj správny pitný režim musíme denno-denne dbať. Čo to znamená? Veľa vody, málo kofeínu, ešte menej alkoholu – toto je vzorec pre správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. To ale neznamená, že si nemôžeme dopriať šálku kávy denne a pohár dobrého vínka raz za týždeň. Tak na zdravie našim srdciam!

mondie.jpg

Bory Mall tip: Oddýchnite si pri šálke skvelej kávy či čokolády v Mondieu priamo u nás, v Bory Mall.