Nepodceňujte prípravu

Nezáleží na tom, či ste úplný začiatočník alebo aj mierne pokročilý. Aby ste si zážitok z behania v zime mohli naplno užiť, je dôležité vedieť, ako sa správne obliecť a pripraviť, aby ste predišli zraneniam a udržali sa v teple. Výber správneho oblečenia a doplnkov, ktoré vám pomôže zostať v teple, suchu a dobre viditeľní aj počas chladných a tmavých dní je kľúčový.

Zima so sebou prináša nielen nižšie teploty, ale často aj sneh, vietor a vlhkosť, čo môže byť pre bežcov veľkou výzvou. Aby ste si pohyb vonku užili a zároveň zostali v bezpečí, je dôležité venovať pozornosť vrstveniu a výberu materiálov, ktoré vás udržia v teple a zároveň efektívne odvedú pot.

Predajňa Under Armour

Vrstvy, čiapka a odhodlanie

V tomto prípade sú základom vrstvy. Začnite s funkčnou spodnou bielizňou, ktorá odvádza pot od tela a zároveň udržuje teplo. Mala by byť priedušná a rýchloschnúca. Druhá vrstva slúži ako izolácia, ktorá udrží teplo vášho tela. Tu sa hodí napríklad mikina alebo tenká bunda z fleece materiálu. Vrchná vrstva by mala byť odolná voči vetru a vode, aby vás ochránila pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami.

Pri výbere materiálov je dôležité vyhýbať sa bavlne, ktorá si udržiava vlhkosť a môže vás ochladiť. Namiesto toho siahnite po syntetických alebo merino vlnených materiáloch, ktoré sú navrhnuté tak, aby udržiavali teplo a zároveň odvádzali vlhkosť.

Nezabúdajte ani na doplnky. Čiapka alebo pokrývka hlavy je nevyhnutná, pretože cez hlavu uniká veľké množstvo tepla.

Nepodceňujte ani reflexné prvky alebo svetelné doplnky, vďaka ktorým budete v tmavých zimných dňoch dobre viditeľní.

Širokú ponuku funkčného a štýlového oblečenia a doplnkov nájdete predajni Under Armour.

Predajňa Under Armour

Benefity zimného behu

Behanie v chladnom počasí prináša viacero zdravotných výhod. Jednou z nich je posilnenie imunitného systému. Studené počasie stimuluje telo k lepšej obranyschopnosti. Okrem toho, beh v zime môže zlepšiť vašu vytrvalosť, pretože telo pracuje tvrdšie, aby zostalo v teple, čo zvyšuje celkovú kondíciu. Ďalšou výhodou je zlepšenie duševného zdravia. Beh v prírode, obzvlášť v zimnej krajine, môže byť veľmi upokojujúci a terapeutický.

Pravidelná fyzická aktivita, ako je beh, stimuluje uvoľňovanie endorfínov, tzv. hormónov šťastia, čo môže výrazne zlepšiť náladu a celkový pocit pohody.

Predajňa Under Armour

Praktické tipy

Nezabúdajte aj na bezpečnosť a prevenciu zranení. Vyberajte si topánky s dobrou priľnavosťou, aby ste predišli pošmyknutiu na ľade alebo snehu. Rovnako je dôležité správne sa rozcvičiť pred behom, aby ste predišli svalovým zraneniam, ktoré sú v chladnom počasí častejšie. Rozcvička by mala byť dlhšia a dôkladnejšia, aby ste telo postupne zahriali a pripravili na fyzickú námahu.

Takže obúvajte bežecké topánky, oblečte vrstvy a vyrazte von do chladného, ale osviežujúceho vzduchu. Nech vás zimný beh inšpiruje, posilňuje a prináša radosť pri každom kroku.