Čistenie pleti nie je taká banalita, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ide o ten najdôležitejší krok v rámci dôkladnej starostlivosti o pokožku. Ak čistenie podceníte, pri následnom použití hoc tej najkvalitnejšej kozmetiky sa očakávaný účinok nedostaví. Aj preto sa vyvarujte týchto chýb:


Príliš časté čistenie pleti

Suchšia pleť potrebuje dôkladné vyčistenie raz denne, mastnejšia dvakrát. Každé čistenie vedie k vysušovaniu pleti, čo ju núti produkovať viac mastnoty pre intenzívnejšiu ochranu. Pri suchej pleti to samozrejme neplatí, tá má produkciu kožného mazu obmedzenú. Čistenie však neignorujte. Veď počas dňa sa na make-up i prirodzenú mastnotu nachytajú nečistoty z ovzdušia. Tie spôsobia napríklad nepríjemné prejavy akné či predčasné starnutie pleti.

Photo-du-haut_Beaut---780x439.jpg


Používanie nevhodných produktov

Na čistiace obrúsky a bežné mydlo už úplne zabudnite! Čistiace obrúsky využívajú na čistenie pleti chémiu, čo nie je pre pokožku žiaduce, mali by ste po nich siahnuť skôr z núdze, povedzme na cestách alebo po cvičení.
Bežné mydlo zase nekompromisne zmýva všetky vrstvy z kože, vrátane tých ochranných. Zanecháva pleť suchú, podráždenú, s väčším sklonom k mastnote. Používať rovnaký výrobok na umytie špinavých rúk z MHD alebo zo záhrady, a následne ho použiť aj na vyčistenie jemnej pokožky na tvári, nie je najšťastnejšou voľbou.


Nedostatočné čistenie pleti

V dobrej viere, že ste si dopriali dokonalú starostlivosť, sa tejto častej chyby možno dopúšťate i vy. Pokiaľ si nanesiete krém na nedostatočne zmytý penový odličovač alebo tonikum, pokožke tým veľmi škodíte. Majte na pamäti, že všetky prípravky musíte starostlivo (nie agresívne) zmyť. Tie, ktoré na pleti zostávajú, treba potom starostlivo rozotrieť všade a rovnomerne.

Pri čistení radšej vsaďte na kvalitné odličovače:

kolaz.png

Zľava: 2x Fann, Dr. Max


Nevyhovujúca teplota vody

Zvyknete si dopriať ľadovú sprchu, prípadne sa ráno prebrať k životu studenou vodou špliechajúcou na tvár? Chyba. Studená voda totiž uzavrie póry. To sa síce javí ako skvelý nápad, keďže chceme, aby sa pleť mastila menej, no v skutočnosti sa v póroch usadená špina uzamkne. Príliš horúca voda má zas opačný efekt. Aj v tomto smere preto platí, že ideálna je zlatá stredná cesta.
 

Utieranie pokožky do sucha

Ani utieranie pokožky do sucha sa nevypláca. Mechanické pôsobenie uteráka od istého bodu stiera z tváre užitočné lipidy a proteíny, ktoré plnia funkciu ochrannej bariéry. Celkom postačí uterák k tvári iba jemne prikladať.


Nanášate krém správne?

Potrebnú hydratáciu by sme mali pokožke dopriať, kým je vlhká, pokojne aj mokrá. V tomto stave býva predsa najčistejšia. Výnimkou sú ale prípravky proti akné. Tie by v takomto prípade mohli zreagovať s vodou a spôsobiť podráždenie. Voda by taktiež mohla zabrániť vstrebaniu dôležitých, účinných látok. Preto daný typ kozmetiky používajte výlučne na čistú a suchú pleť. 
 

Špinavý mobil

Ďalšie riziko, ktoré sa týka nás všetkých, je každodenné používanie mobilných telefónov. Využívame ich všetci, no telefón - nevyčistený a opakovane prikladaný k tvári, býva veľkým zdrojom baktérií. Je to porovnateľné so záchodovou doskou. Aké je riešenie? Dôležité je udržiavať telefón v čistote, ukladať ho do obalu a utierať ho najlepšie antibakteriálnou utierkou.

moible.jpg

Liečivý spánok

Regenerácia našich kožných buniek je v noci viac než dvojnásobná a najrýchlejšia za celý deň. Ide hlavne o čas medzi 23. hodinou večer a 4. hodinou rannou. V tomto intervale by sme mali spať hlbokým a pokojným spánkom, aby sme sa po prebudení mohli s radosťou pozrieť do zrkadla. Základom pre dobrý spánok sú kvalitné matrace a vankúše, odborné poradenstvo a široký výber nájdete v obchodoch Dormeo alebo Pre spánok v Bory Mall.
 

Takto zistíte, čo vám chýba

Možno ste netušili, že spoľahlivým indikátorom zdravia sú (ne)obyčajné nechty. Aj vďaka nim ľahko zistíte, aké vitamíny treba dodať vášmu organizmu a postúpiť tak hore na stupnici krásy. Ak sú vaše nechty zahnednuté a ich konce sa zakrivujú, pravdepodobne potrebujú vitamín B12. Sú až viditeľne mäkké a priesvitné ako papier? Dodajte im vápnik. Keď sú krehké a lámu sa, na vine môže byť absencia vitamínu A alebo opäť vápnika, respektíve kombinácia oboch. Biele fliačiky na nechtoch signalizujú, že telu chýba vitamín C, proteíny alebo zinok. V každom prípade ide presne o tie isté látky, ktoré ocení aj vaša pokožka.

Zdroj foto: Fann, Dr. Max, Internet


Ak si sa dočítal až sem, určite sa ti zapáčia aj vychytávky a novinky, ktoré nájdeš na našom Facebooku a Instagrame. Takto ti nič neunikne a získaš prehľad zo zaujímavého sveta Bory MalI.