01-foto.png

Nekonečné možnosti, no len pár správnych

Okrem typu osobnosti existuje nejedno kritérium, podľa ktorého si treba vybrať rúž. Treba prihliadať aj na spoločenskú udalosť, teplotný podtyp ženy a napokon aj efekt, ktorý chceme dosiahnuť.

Spoločenská udalosť: aj pri líčení existuje etiketa

Mejkap má obrovskú moc, preto s ním treba narábať opatrne. Etiketa pre biznis hovorí o decentnosti. Dôraz by ste mali v tomto prípade klásť na prirodzenejšie odtiene pier a jemné líčenie očí. Treba zvýrazniť krásu, no neupozorňovať. V prípade svadieb musí žena, nevesta, vynikať. Na druhej strane je potrebné navodiť aj dojem nepoškvrnenosti a čistoty, preto sa volia nude matné rúže, lícenky a výrazné oči. V showbiznise je situácia úplne opačná a je až neetické schovávať svoju krásu a prednosti. Mejkap artisti preferujú výrazné líčenie, odvážne a sýte odtiene rúžov.

shutterstock_1629569458.jpg

Teplotný podtyp: farbou vlasov to nekončí

Túto záležitosť riešila už snáď každá žena a ide o dobre známe: „Mne sa tá farba nehodí." Dôležitý je váš komplexný teplotný podtyp, ktorý sa týka pôvodnej farby vlasov, očí, žíl a tónu pleti.

Teplé typy majú žily na zápästiach s nádychom zelenej a pokožku v odtieňoch žltej, zlatej, broskyňovej či marhuľovej. Oči môžu byť žltozelené či orieškovohnedé a vlasy zvyčajne v tónoch slnka, zlata, medi či bronzu. Ak ste sa v opise našli, určite vám bude sedieť líčenie s teplými podtónmi, v prípade rúžov voľte tie s prímesou žltej, oranžovej alebo oranžovočervenej.

02-foto.png

Studené typy sú typické bledou pokožkou s modrými až fialovými žilami. Oči sú zvyčajne tmavohnedé, sivé, modré či tmavozelené a po vlasy čierne, platinové alebo tmavohnedé. Ak ste týmto typom aj vy, nebojte sa studených nádychov rúžov, napríklad ružových, červených, modrých, strieborných, magentových a sivých.

Efekt: Harmónia či kontrast?

Chcete vytvoriť kontrast alebo vytvoriť dojem harmónie? Kontrastné líčenie znamená vyzdvihnutie jednej časti tváre, na ktorú chceme upriamiť pozornosť. Najčastejšie sa kontrast vytvára medzi očami a perami a následne medzi šatami, topánkami a doplnkami. Ak máte napríklad zelené oči, môžete si vybrať kontrastný červený rúž a vizáž doplniť zelenými šatami a sýtočervenou kabelkou. V prípade harmonického líčenia vytvárame dojem dokonalej zladenosti. Ak teda volíte napríklad oranžové šaty s červeným opaskom, naneste si rúž v podobných odtieňoch.

Ak si vyberáte rúž, zaoberajte sa aj efektom, ktorý chcete docieliť. Zmyslom nude efektu je potláčanie pier, stávajú sa menej výraznými. Uberáte z nich pozornosť a upriamujete ju inam, napríklad na oči. Neexistuje však jednotný odtieň, ktorý by sme takto vedeli nazvať. Nude efekt je pre každú ženu iný, vždy však ide o odtieň bledší, ako je prirodzená farba. Pre blondínky so svetlou pleťou je to hnedastý či hnedoružový rúž. Pre ženu s opálenou pleťou je to zas ružovočervená farba.

shutterstock_623165183.jpg

Ak chcete vyvolať prirodzený efekt, vyberte si rúž podobný vašej farbe pier. Cieľom je podčiarknuť ich prirodzený tvar a farbu. Tento efekt je vhodný na každodenné nosenie či do práce.

Cieľom dramatického efektu je vytvoriť výrazný a vyzývavý mejkap, preto sú vhodné intenzívne farby. Aj tu však máme jedno všeobecné pravidlo - rúž by mal byť tmavší ako farba pier.

03-foto.png

Trendy jesene prajú výraznejším typom

Túto jeseň je v kurze plné intenzívne krytie v červenej, červenobordovej a bordovej. Trendy však nie sú smerodajné. V prvom rade sa treba riadiť vami - aby rúž sedel vašej osobnosti a nosili ste ho s hrdosťou, aby ladil s vaším teplotným podtypom a aby ste sa držali etikety udalosti, na ktorú sa chystáte. Móda totiž prichádza a odchádza, štýl zostáva. Madame Chanel tým chcela naznačiť, že ak sa necítite byť vo svojej koži v tom, čo je aktuálnym trendom, nepodriaďujte sa mainstreamu a radšej príďte s vlastným vyjadrením, štýlom. V PUPA Milano si budete môcť v celej dúhovej palete rúžov nájsť kus seba, ktorý podporí vašu krásu a naštartuje sebavedomie. 

Zdroj: PUPA