Prečo vás trápi nafúknuté brucho?

Nafukovanie brucha začína nadmerným nahromadením plynov v črevách. Všetko začína konzumáciou potravy, ktorú naše telo trávi. Pri trávení prechádza strava tráviacim traktom, kde sa na jej rozkladaní podieľajú baktérie. Pri tomto procese najčastejšie vznikajú plyny, ako napríklad metán alebo oxid uhličitý.

Pri bežnom fungovaní je vznik plynov úplne normálny. Ak ale plyny z tela neodchádzajú, nastáva nepríjemné nafukovanie brucha. Tlak nahromadených plynov spôsobuje pri dlhšom pretrvávaní bolesti brucha.

Ako sa nafukovanie brucha prejavuje?

Nafúknuté brucho a jeho prejavy sú u každého iné. Niekto má pocit tlaku a plnosti, iný má nepríjemné bolesti v bruchu. Sprievodnými znakmi sú taktiež viditeľne nafúknuté brucho alebo rušivé zvuky.

V krajných a výnimočných prípadoch môže byť situácia kritická. Na dlhé zadržiavanie plynov vám vaše telo poukáže závratmi alebo bolesťou na hrudníku. Ak sa takéto silné prejavy opakujú pravidelne, návšteva lekára bude pre vás tou najlepšou voľbou.


Čo hľadať za nafukovaním brucha?

Príčin, ktoré majú za následok nafúknuté brucho môže byť mnoho. Pozrime sa na niekoľko z nich:

1. Predmenštruačný syndróm – PMS

Obdobie nepríjemných symptómov pred menštruáciou pozná väčšina žien. Zvyčajne ide o obdobie 1-2 týždne pred samotným menštruovaním. Každá žena má prejavy iné. Od chute na sladké a zmeny nálad až po bolesť brucha. Prejavy po čase prirodzene odídu, preto sa netreba obávať.

2. Prejedanie sa

Jedlo, ktoré zjete, sa nemôže záhadne vytratiť z tela. Niektorým surovinám trvá trávenie dlhšie, iným pomalšie. Čím viac toho zjete, tým plnší obsah žalúdka aj čriev bude. Pri nadmernej konzumácii jedla sa nafúknuté brucho môže objaviť. Konzumujte stravy toľko, koľko potrebujete. Zbytočne sa neprejedajte.

Biopotraviny sa stali veľmi vyhľadávanými. Môže mať ich uprednostnenie pred klasickými potravinami pozitívny vplyv na trávenie?

Oproti "bežným" potravinám obsahujú biopotraviny vyšší podiel určitých vitamínov, minerálnych látok, omega mastných kyselín, ale treba myslieť na fakt, že bio klobása zostáva stále len klobásou, teda potravinou, ktorú si doprajem len občas na spestrenie jedálnička," zdôraznila Silvia z Bioorganic. "V bio hospodárstve sa minimalizujú umelé hnojivá, pesticídy a rôzne chemické látky. To je veľký bonus nielen pre ovocie a zeleninu, ale aj vajíčka, mäso a ryby."

3. Málo alebo priveľa baktérií

Slovo baktéria môže vyvolávať u niektorých ľudí skôr nepríjemné pocity. V skutočnosti sú baktérie nevyhnutnou súčasťou nášho fungovania. V našom tele, konkrétne v črevách, nájdete až 100 biliónov rôznych baktérií. Zloženie mikrobiómu je ovplyvniteľné napríklad správnou a vyváženou stravou.

Predajňa Bioorganic

4. Zjedený vzduch

Nie nadarmo nám naše maminy hovorili: „Nerozprávaj a jedz!“ Rýchlo prehĺtate jedlo? Nedostatočne prežúvate stravu? Rozprávate počas jedenia? Pri unáhlenej konzumácii je pravdepodobné, že prehltnete aj vzduch, ktorý môže spôsobiť nafukovanie. Nestresujte sa pri jedle. Vychutnajte si obed alebo večeru v pokoji.

5. Črevná chrípka

Nepríjemné prejavy v podobe hnačky, vracania, bolesti brucha, nafukovania, dokonca aj horúčky sú najčastejšie výsledkom črevnej chrípky. Zvyčajne trvá 1-7 dní. Základom je dopĺňanie tekutín, vyhnúť sa mliečnym či mastným jedlám a dopriať si čas na oddych.

6. Stres a napätie

Vedeli ste, že psychická pohoda je veľmi úzko spätá s tráviacim traktom? Napätie v práci, skúšky v škole a ďalšie stresujúce situácie vôbec telu neprospievajú.

7. Intolerancie

Nafukuje vás a neviete prísť na príčinu? Možno vás trápi práve niektorá z možných potravinových intolerancií.

Môžu bezlepkovú a bezlaktózovú stravu dodržiavať aj ľudia bez intolerancie? Dokáže to človeku pomôcť alebo viac uškodiť?

Podľa Silvie, „ľudia, ktorí netrpia žiadnou intoleranciou, nemajú dôvod na jedenie bezlepkových a bezlaktózových produktov. Vplyv na zdravie v podobe výrazného benefitu v prípade zdravého človeka nemá. Bezlaktózové produkty sú ľahšie stráviteľné, to môže byť vnímané ako benefit".

Predajňa Bioorganic

Ako vyriešiť problémy s nafukovaním?

Doprajte si čas

Neponáhľajte sa. Jedlo si vychutnajte. Využite čas na poriadne prežúvanie. Jedlo sa stane pre váš tráviaci trakt ľahšie stráviteľnejším. Počas jedla prehltnete menej vzduchu, ak budete menej rozprávať.

Dostatočný pitný režim

Pravidelné dopĺňanie tekutín by nemalo byť iba letnou záležitosťou. Ak vám nechutí čistá voda, zvoliť môžete aj rôzne čaje.

Mnoho ľudí si dnes bez rannej kávy nevie predstaviť začiatok dňa. Môže mať káva na prázdny žalúdok zlý vplyv? 

Problém skôr vidím v tom, že ani nie tak káva ráno na lačno je tým problémom, ako jej rýchle vypitie v strese, v zhone a bez následného zdravého raňajkovania."

Silvia tiež vysvetlila, že šálka kávy na lačno je ráno lepšie tolerovaná s trochou mlieka, či už živočíšneho alebo jeho rastlinnou alternatívou, nakoľko spomalí uvoľňovanie kofeínu a jeho vstrebávanie v čreve do krvi a takisto je menej dráždivá na steny sliznice v prípade ľudí s citlivým žalúdkom.

Mohla by voľba ranného čaju zlepšiť nepríjemné pocity?

Ako dôležitejší považujem fakt, že ráno si po noci doplním tekutiny v podobe čistej vody (nie, nemusí byť s citrónom), rehydratujem organizmus po nočnom spánku a potom si (najmä v pokoji) doprajem obľúbenú šálku kávy spoločne s hodnotným raňajkami."

Silvia doplnila, že problém môže spôsobiť samozrejme i čierny alebo kyslý ovocný čaj. „Tu sa s následným pocitom pálenia záhy stretávam skôr ako pri vypití kvalitnej kávy s trochu mlieka."

Zdravo a výživne

Blíži sa leto – najvyšší čas vymeniť sladkosti, koláče a rôzne dezerty za čerstvé ovocie. Tráviaci trakt zaťažíte tak menej. Vyskúšajte na určitý čas obmedziť vyprážané, mastné a príliš korenisté jedlá. Svoje odporúčania pripojila tiež Silvia.

Na spestrenie a obohatenie jedálnička je možné zvoliť rôzne formy pečiva či cestovín vyrobených z prirodzene bezlepkových obilnín ako je pohánka, pšeno, amarant, čirok, ryža alebo kukurica. Výhodou je používanie alternatívnych obilovín, ktoré majú vyššiu výživovú hodnotu ako bežná pšenica. Zvoľte produkty, čo najmenej priemyselne spracované."

Silvia odporúča, aby ste nekupovali rôzne bezlepkové sušienky, čokolády, koláčiky v domnienke, že sú lepšie pre vaše zdravie. Vždy sa riaďte zložením a nutričnou hodnotou danej potraviny a neberte do úvahy len fakt, že je to bezlepkové.

Otestujte sa

Zistite, či sú vaše problémy zdravotného charakteru. Ak vaše žalúdočné a črevné problémy trvajú dlho, odporúčame navštíviť odborníkov. Správna diagnóza a liečba vám pomôže predísť závažnejším problémom.

Probiotiká

Probiotiká môžete prijímať prirodzene zo stravy. Doplniť ich viete aj pomocou probiotík z lekárne. Pomôžu vám s trávením a chrániť sliznicu.

Zavítajte do Bory Mall, kde nájdete nielen bezlepkové a bezlaktózové produkty od Bioorganic, ale aj probiotiká z lekárne Dr. Max. V prevádzke Naturhouse vám dokonca spravia test potravinových intolerancií.

Tešíme sa na vašu návštevu.