1. Pozor na ležoviská

Mačky prenášajú alergény zo svojich slín na srsť a odtiaľ na látku, na ktorej ležia. Preto by nebolo vhodné, aby jej obľúbeným miestom na leňošenie bol napríklad váš gauč. Najlepšie je naučiť mačku na pelech, v ktorom ju prinesiete domov. Ten nemôže byť umiestnený vo vašej spálni.


2. Dajte zbohom kobercom

Drevená, laminátová alebo vinylová podlaha bez kobercov je pre milovníkov mačiek najlepšou voľbou. Na rozdiel od kobercov sa ľahko udržiava čistá.

adorable-adult-animal-918441.jpg

3. Žalúzie namiesto závesov

Alergény milujú tkaniny. Na závesoch dokážu prežiť aj rok. Ak sa ich nechcete vzdať, perte ich aspoň každé tri týždne. Ideálne je vymeniť ich za žalúzie, ktoré raz za týždeň pretrite vlhkou handričkou.

4. Vysávač s HEPA filtrom

Čalúnenie na sedačke a kreslách je pre alergény hotovým magnetom. Vysávajte ich aspoň raz do týždňa. Nezabudnite si pri tom dať na ústa prachovú masku.

cat-2520988_1920.jpg

5. Častý kúpeľ

Napriek tomu, že mačky ho veľmi nemajú radi, raz týždenne svojho miláčika okúpte. Srsť prekefujte každý deň. Vďaka tomu ju zbavíte alergénov. S kúpaním a česaním by vám v ideálnom prípade mala pomôcť osoba, ktorá nie je alergik.

6. Hygiena je základ

Po každom hraní s vaším pokladom si nezabudnite umyť ruky. Taktiež každodenné vyčistenie mačacej toalety je úplnou samozrejmosťou.


7. Mačka pre alergikov

Žiadna mačka nie je hypoalergénna, avšak sú druhy mačiek, ktoré produkujú minimálne množstvo alergénu. Medzi tie patrí napríklad sibírska mačka. 

siberian cat.png

Ak patríte medzi milovníkov mačiek, určite si nenechajte ujsť MAČKO FEST, ktorý sa uskutoční 11. augusta v Bory Mall!  Okrem výstavy unikátnych chovných plemien, na vás čaká množstvo sprievodných akcií a odborných prednášok, na ktorých sa dozviete všetko o starostlivosti o týchto chlpatých maznáčikov. Navyše, svoju alergiu môžete konzultovať priamo na mieste so skúsenými vystavovateľmi, ktorí vám poradia, ktoré plemená sú pre alergikov najvhodnejšie.