Aký je rozdiel medzi mikrozeleninou a klíčkami?

Nebojte sa, nejde o žiadne špeciálne zázračné super byliny či geneticky modifikované rastlinky tak, aby nevyrástli viac. Mikrozelenina, ktorú nájdete aj pod názvom mikrobylinky, sú v skutočnosti len obyčajné mladé výhonky zeleniny a byliniek, ktoré si prešli štádiom klíčku a vyrástli do 6 až 12 cm. Zatiaľ čo klíčky konzumujeme už v prvých dňoch ich života, mikrobylinky potrebujú aspoň 5 dní, na to, aby vyrástli do žiadanej veľkosti.

  a.jpg
Zdroj: sandiegohomegarden 
 

Megazdravé a megarýchle

 
Mikrobylinky sú svieže, chutné, chrumkavé, ale predovšetkým plné antioxidantov, minerálov a výživných látok, ktoré potrebujeme dopĺňať predovšetkým v zimnom období. Výživová hodnota sa môže síce trochu líšiť, ale všeobecne väčšina druhov mikrozeleniny obsahuje vysoké dávky draslíku, železa, zinku či horčíka. Pomáhajú pri vysokom tlaku, znižujú cholesterol a množstvo cukru v krvi, bojujú proti rakovine, zlepšujú zrak, zvyšujú imunitu i kvalitu vlasov.
 
Jedna zo štúdií tiež dokázala, že čím mladšia rastlinka je, tým viac živín obsahuje, čo je pre nás super výhodné, lebo nemusíme čakať niekoľko mesiacov, kým rastlinka narastie a dozrejú jej plody, kým si budeme môcť dopriať dávku jej vitamínov. Takto nám stačí 5 až 12 dní na kuchynskom parapete a môžeme zožať bohatú a cennú úrodu.
 
   b.png
Zdroj: Tchibo


Aké druhy semiačok sú vhodné na takéto pestovanie?

Žeruchu asi všetci dobre poznáme. Ona je asi prvou mikrobylinkou, ktorú sme si už mnohí z nás dopestovali a ani sme nevedeli, ako dobre sme urobili. Tak isto ako žeruchu môžeme pestovať aj reďkovku, ľan, pohánku, chia semiačka, horčicu, brokolicu, šošovicu, hrášok, kapucínku, senovku, šalát, cviklu či cesnak. Dávať si však treba pozor na to, aké semienka ideme používať a mali by sme si overiť, či neboli chemicky ošetrené. Ak si chceme byť úplne istí, môžeme siahnuť aj po špeciálnej zmesi na nakličovanie, ktorú dostať prevažne v bio predajniach.

1.png

Zdroj: Pinterest
 

Dajme sa do toho!

Pestovanie mikrobyliniek je úplne jednoduché. Nepotrebujete žiadnu špeciálnu výbavu či substrát. Postačia semiačka a vhodná nádoba. Potom sa už môžete rozhodnúť, či chcete mikrobylinky pestovať na vate, sitku či v substráte.
 

1.      Pestovanie v špeciálnej miske so sitkom

Ak sa vám podarí zohnať špeciálnu nakličovaciu nádobu, ktorej súčasťou je aj sitko, máte vyhraté a pestovanie bude úplne bezproblémové. Stačí len na jej dno naliať vodu, nad ňu umiestniť sitko a pomerne nahusto naň nasypať semienka. Mali by mať kontakt s vodou, ale nemali by v nej plávať. Potom stačí misku len umiestniť na svetlo a nechať rásť.

d.png

 Zdroj: Pinterest
 

2.      Pestovanie v miske s vatou

Do akejkoľvek plytkej nádobky vložíme čistú vatu a navlhčíme ju rozprašovačom. Na ňu nahusto nasypeme semienka, položíme na svetlo a necháme rásť. Vatu pravidelne Rosíme rozprašovačom, aby nevyschla.

3.      Pestovanie v substráte

Do misky s otvormi na dne vsypeme substrát, naň nasypeme semienka, jemne zatlačíme a prikryjeme asi 1 cm hrubou vrstvou substrátu. Na záver polejeme, položíme na svetlé stanovisko a necháme rásť. Pravidelne polievame, ale dávame pozor na preliatie. Po 3 – 5 dňoch môžeme vidieť prvé rastlinky.
 
 
Prajeme vám mega veľa zdravia a zábavy s mikrozeleninkou.