Teplo, teplejšie, horúco


Rôzne druhy sáun ponúkajú rôzne blahodarné účinky a taktiež i rôzne stupne zahriatia. Zatiaľ čo klasická suchá (fínska) sauna dosahuje teplotu od 80 do 85°C, parná alebo bylinková je vyhriata len na 45 až 55°C. Infrasauna vyžarujúca neviditeľné infračervené žiarenie, je vyhriata na 45 až 60°C. Tieto hodnoty treba mať na pamäti pri výbere tej správnej sauny pre vás. Od toho sa totiž potom aj odvíja aj odporúčaná dĺžka pobytu v danej saune. Zatiaľ čo  by sme nemali stráviť viac ako 10 minút, v parnej či infrasaune môžeme stráviť aj 15 minút.

spa-4671389_1920.jpg Zdroj: pixabay.com
 

Toto v saune áno


1. Pred saunovaním sa osprchujte a utrite do sucha. Aby sa dosiahol správny efekt, je potrebné, aby pokožka mohla postupne a rovnomerne otvoriť póry a vylučovať škodlivé látky potom.

2. Začínajte postupne. Najskôr si sadnite na najnižší schodík, kde je najmenej tepla a pomaly sa adaptujte. Neskôr, ak vám to vyhovuje, sa môžete posunúť aj vyššie.

3. Dýchajte opatrne, pomaly, jemne a povrchne, nie zhlboka. Odporúča sa tiež dýchať prevažne nosom.

4. Po 10 až 15 minútach saunovania pomaly a opatrne vstaňte a opustite saunu.

5. Ochladzujte sa opatrne a postupne. Začnite od nôh, postupujte smerom k pásu, potom schlaďte ruky a trup si nechajte na záver. Hlavu vynechajte.

6. Po schladení sa zabaľte do županu, nájdite si pohodlné ležadlo a odpočiňte si minimálne 10 minút. Medzi tým si môžete dopĺňať tekutiny vodou či ovocnou šťavou.

7. Následne tento proces saunovania, ochladzovania a odpočívania môžete zopakovať ešte 2, maximálne 3 krát.


BeFunky-collage.jpg


A toto zas nie


1. Pred vstupom do sauny minimálne hodinu, ideálne dve, nič nekonzumujte. Obzvlášť nebezpečná je konzumácia alkoholických nápojov a ťažkých jedál.


2. Určite nevstupujte do sauny v plavkách. Syntetické látky, z ktorých sú vyrobené, sa pri vysokých teplotách zahrievajú a uvoľňujú sa z nich škodlivé, rakovinotvorné látky, ktoré tak dostanete nielen do svojho tela cez pokožku, ale ohrozujete aj ostatných, ktorým sa môžu do organizmu dostať dýchacími cestami. Použite radšej plachtu – je to príjemnejšie, zdravšie i štýlovejšie.


3. Neseďte vzpriamene ako na stoličke. Ak je to možné, pokúste sa nájsť si vhodnejšiu polohu, akou je napríklad v ľahu či polosede. Pri vzpriamenom sede sa hlava prehrieva viac ako chodidlá, čo môže spôsobiť závrate alebo bolesť hlavy.

4. Nikdy nezostávajte v saune dlhšie, ako vám to je príjemné. Každý organizmus je iný, myslite na to a neublížte si.


5. Akokoľvek zábavne či heroicky to môže vyzerať, ochladzovanie šokom je často nebezpečné. Ak vás láka na seba vyliať obrovské vedro s ľadovou vodou, schlaďte sa najskôr jemne sprchou a až potom skúšajte vedro. Rovnako je to so skákaním do snehu či jazera.


6. Ak sa cítite prechladnutí, či máte nebodaj zvýšenú teplotu, saunu si radšej odpustite. Chorobu tam „nevypotíte“ a môžete si jej priebeh len skomplikovať. Sauna sa tiež neodporúča tehotným ženám, diabetikom či pacientom so srdcovými problémami.

BeFunky-collage (2).jpg Zdroj: pixabay.com


Saunovanie nám prináša úžasný relax, odpočinok, zbavuje nás stresu, toxínov, prehrieva kosti, šľachy, uvoľňuje, čistí pokožku, zvyšuje látkovú výmenu či zvyšuje odolnosť organizmu. Ak dodržíte všetky zásady, domov budete odchádzať odpočinutí a šťastní. Ak si chcete dopriať tento pôžitok, navštívte wellness v Golem Club, ktorý nájdete aj priamo v našom nákupnom centre Bory Mall. Príjemné saunovanie.


Ak si sa dočítal až sem, určite sa ti zapáčia aj vychytávky a novinky, ktoré nájdeš na našom Facebooku a Instagrame. Takto ti nič neunikne a získaš prehľad zo zaujímavého sveta Bory MalI.