Čoraz viac ľudí si do svojej domácnosti tohto štvornohého miláčika prisvojí aj vďaka časovej nenáročnosti pri ich chove. Mačka však ako každé domáce zvieratko potrebuje vhodnú starostlivosť a láskyplný domov. Ako jej ho vytvoriť? Na oslavu týchto chlpatých spoločníkov sme si pre vás pripravili niekoľko tipov a rád, ktoré donútia vašu mačku priasť.

foto3.jpg

Spokojné bruško

Základom každej starostlivosti je kvalitná strava, a inak to nie je ani u mačiek a kocúrikov. Odporúča sa krmivo s vysokým podielom mäsa, ktoré je bohaté na vitamíny a minerály. Dbať by ste mali rovnako na aktívny život svojho miláčika. Mačka v domácnosti nemá toľko pohybu ako mačka chovaná vonku. Preto, aby netrpela nadváhou či obezitou, môžete využiť dávkovač krmiva a pri lenivejších miláčikoch diétne granule.

Pri stravovaní však pozor na laktózu. Ako väčšina cicavcov, aj mačky majú v dospelosti intoleranciu na laktózu. Nemali by ju teda konzumovať pravidelne alebo vo väčších množstvách. Nezabúdajte ani na pitný režim, ktorý je dôležitý aj v mačacom svete. Klasickú misku môžete nahradiť špeciálnou vodnou fontánkou, ktorá vášho miláčika nielen napojí, ale aj zabaví.

Miesto neodkladnej potreby

Mačacia toaleta by mala mať vymedzený priestor na pokojnom mieste a nemala by sa vyskytovať pri krmive a vode. Čoho sa mnohí obávajú je nepríjemný zápach, ktorému sa pri pravidelnom každodennom čistení dá predísť. Celková výmena steliva je vhodná približne raz do týždňa. Zápach z mačacej toalety totiž nelahodí nielen vášmu, ale ani mačaciemu čuchu.

Ako na obláčiku

foto1.jpg

Mäkko a teplo, to sú preferencie pre pokojné miestečko vášho miláčika. Možností je niekoľko - od klasických pelechov, kukaní a domčekov cez prepracované domčeky pre mačky až po multifunkčné odpočívadlá. Výber a počet odpočívadiel a pelieškov je už len na vašom uvážení.

Pripravené na akciu

foto2.jpg

Aj keď mačky väčšinu z dňa prespia, sú to hravé tvory! Ak máte mačičku doma v byte, odporúča sa s ňou hrať aspoň 15 minút, raz či dvakrát do dňa. Trh je zaplavený rôznymi typmi hračiek, tunelov a preliezačiek. Skúšaním a sledovaním jej preferencií postupne zistite, čo sa vašej mačičke páči. Nezabúdajte, že nedostatkom hry a aktivity môže vaša mačka trpieť. Okrem hračiek sa taktiež odporúča kúpa škrabadla. Predídete tak škrabancom na neželaných miestach, či už v domácnosti, alebo na svojom tele. Škrabanie je totiž dôležité na brúsenie pazúrikov, ale slúži aj na označovanie svojho teritória.

Chvíľa pre ňu či pre neho

Mačky si samé samy pravidelne čistia srsť a brúsia pazúriky. To však k ich úplnej starostlivosti nestačí. Čas na domáci wellness by ste si mali nájsť najmä na zastrihávanie pazúrikov pomocou špeciálnych nožničiek či klieští. Osobitnú starostlivosť o kožúšok zabezpečíte vyčesávacím hrebeňom alebo masážnou kefou. Majte na pamäti, že zdravie a spokojnosť prichádzajú zvnútra, preto nevynechávajte ani pravidelné návštevy u veterinára.

foto5.jpg

Všetko potrebné pre svojho miláčika nájdete v predajni Super Zoo v Bory Mall. A ak chlpáčika ešte nemáte, ale pohrávate sa s myšlienkou jedného si osvojiť, neváhajte navštíviť útulky či špecializované občianske združenia vo svojom meste a podeľte sa o domov s mačičkami, ktoré ho zatiaľ nemajú.