Čo získate a čo stratíte, keď sa vzdáte stejku a vajíčok?

Keď sa rozhodnete stať sa vegánom, zákonite sa stane jedna vec. Do tela budete prijímať viac vlákniny, ale, veľmi pravdepodobne, aj o čosi menej bielkovín, vápnika a soli než pri „všežravej“ strave. Častým je aj nedostatok dôležitého vitamínu B12, ktorý sa stará o ochranu našich nervových zakončení. B12 by ste pritom mali prijať denne okolo 1,5 mikrogramu.
 
Jedna zo štúdií, ktorá porovnávala všeobecné zdravie mäsožravcov, vegetariánov a vegánov, dospela k zaujímavému zisteniu. Vegáni majú nižšie riziko srdcovo-cievnych ochorení, ale, na druhej strane, vyššie riziko infarktu. A to práve z dôvodu nedostatku azda magického vitamínu B12.
 
Napríklad pri železe, ktorého nedostatku sa budúci vegáni tiež obávajú, nehrozí prakticky nič. Telo ho síce začne pri vegánskej strave prijímať menej, ale zvykne si na to a dostupnú dávku začne efektívnejšie využívať. Mimochodom, kvalitné vegánske potraviny kúpite napr. v predajniach Biopark alebo BILLA. Vitamínové doplnky nájdete v lekárni Dr. Max.

small_dr-max-vitamin-b12-100-tablet.jpg

Zdroj: Dr. Max


Vegánska strava je vo všeobecnosti zdravšia

 
Kto je vegán, chtiac-nechtiac musí prijímať dostatok strukovín, ako je šošovica, fazuľa alebo cícer. Vegáni taktiež jedia veľa ovocia a zeleniny, ako aj orieškov a prípadných semiačok, kam patria chia alebo konope. To ich robí zdravšími, pretože prijímajú množstvo skutočnej stravy.
Tá má ďaleko od priemyselne spracovaných potravín, ktoré telu dávajú iba málo, ak vôbec nejakú výživu.

unnamed.jpg

Zdroj: Global Predict


Aj svetové športové hviezdy sú vegáni

 
Možno vás to prekvapí, ale aj rôzne svetové celebrity zo sveta športu sú vegáni a na ich výsledkoch by ste to nespoznali. Medzi vegánskych šľachticov patrí napr. jazdec Formuly F1 Lewis Hamilton, tenistka Venus Williams alebo snoubordistka Hannah Teter. Aj títo ľudia sú dôkazom, že aj na vegánskej strave sa dá dosahovať skvelé výsledky.
 

Na to byť zdravým nepotrebujete byť vegánom

 
Ak chcete byť vo všeobecnosti zdravšími a nezakladáte si na tom volať sa vegánom, v tom prípade máme riešenie aj pre vás. Do svojho jedálnička by ste mali zaradiť čo najviac strukovín, zeleniny, ovocia, semiačok alebo orechov, podobne ako to robia vegáni. Avšak, ak si raz za čas pochutíte na kvalitnej rybe, mäse alebo vajciach, vaše zdravie môže byť rovnako dobré. To, čo stratíte na kvantite, investujte do kvalitných surovín, ktoré sú zdravšie a častokrát chutia omnoho lepšie.
 
Slovenská klasika na záver: Ako pripraviť dokonalé vegánske „bryndzové“ halušky?
 
Mysleli ste si, že ak sa predsa len rozhodnete stať sa vegánom, musíte sa vzdať obľúbených „bryndzákov“? Mali ste pravdu. Vzdať sa ale nemusíte chuti, ktorá je tejto slovenskej pochúťke naozaj blízko. Pozrite si recept a uvidíte, že si pochutíte.

2.jpg Zdroj: veganskaspolocnost.sk
 
Potrebovať budete:
 
700 g zemiakov
200 g špaldovej múky
120 g pohánkovej múky
1 balenie seiden alebo silken tofu (zhruba 250 g)
1 ČL lahôdkového droždia
2 PL rastlinného masla
Morskú soľ
Pažítku alebo petržlenovú vňať
 
Vegánske „bryndzáky“ navaríte takto:
 
1.     Zemiaky ošúpte a najemno nastrúhajte. Akúkoľvek prebytočnú vodu zo zemiakov odstráňte a pridajte obe múky a soľ. Všetko dobre rozmiešajte, cesto by malo byť skôr tuhšie. Ak sa vám zdá riedke, pokojne pridajte 2 – 3 lyžice pohánkovej múky.
 
2.     Cesto cez haluškovač pretlačte priamo do vriacej vody a varte. Tak ako pri bežných haluškách, tie, ktoré v hrnci vyplávajú na povrch, sú hotové, takže ich môžete priebežne cediť. Keď dokončite všetky halušky, umiestnite ich do väčšej nádoby, spolu s dvomi lyžicami rastlinného masla. Premiešajte, aby boli lahodné.
 
3.     Následne si pripravte vegánsku „bryndzovú“ zmes. Rozmixujte tofu so zakysaným sójovým nápojom, troškou droždia a soľou.
 
4.     Porciu halušiek umiestnite na tanier a polejte „bryndzovou“ zmesou. Posypte bylinkami a je to. :)
 
Zdroj receptu: https://veganskaspolocnost.sk/recept/veganske-bryndzove-halusky/