Vitamíny, vitamíny, vitamíny


Aby náš imunitný systém pracoval na plné obrátky, potrebuje denný prísun dôležitých vitamínov, akým je predovšetkým vitamín C. Takže namiesto konzervy so sardinkami  siahnite radšej po jahodách, kiwi, pomarančoch, citrónoch, paprike, brokolici, či kyslej kapuste a cesnaku. Vitamínmi môžete doplniť aj hlavné jedlá v podobe čerstvých šalátov namiesto hranoliek či ryže. Ďalšími skvelými pomocníkmi budujúcimi imunitu sú rakytník, zázvor, čili, hliva či echinacea. Ak nie v čerstvej podobe, určite si skúste zadovážiť aspoň výživové doplnky z lekárne.

superfood.jpg

Zdroj: Pixabay
 

Umývajte si ruky

Je trochu prekvapivé, že je to potrebné zdôrazňovať a pripomínať tak často, ale opakovanie je matkou múdrosti. Odborníci odporúčajú mydlením rúk stráviť minimálne 20 sekúnd. Skúste si počas tejto doby zaspievať refrén svojej obľúbenej piesne, takto zabavíte seba aj svoje ratolesti. Umývanie rúk obyčajným mydlom bolo dokonca nedávno potvrdené ako účinnejšie v boji proti vírusovým infekciám ako používanie antibakteriálnych gélov či utierok. Upokojme sa a prestaňme vykupovať všetky dezinfekčné prostriedky, pretože ak sa nechceme nakaziť nejakým vírusom, chceme predsa, aby si mali čím umyť ruky aj ostatní, čo poviete?

mother-daughter-washing-hands-76763895-small.jpg

Zdroj: Parentingsquad
 

Nepodceňujte spánok

Spánok je jedným z najdôležitejších a najpodceňovanejších faktorov, pôsobiacich na imunitný systém. Vieme predsa, že v spánku sa náš organizmus regeneruje a vytvára protilátky, ktoré slúžia na našu obranu pred nevítanými hosťami. Dospelý človek by mal denne spať minimálne 8 hodín, deti viac. Pokúste sa dať si kvalitný spánok za svoju prioritu, lebo len dobre odpočinutý organizmus môže účinne bojovať s vírusmi a baktériami. Aby ste si zabezpečili kvalitný spánok a regeneráciu, snažte sa aspoň hodinu pred večierkou obmedziť používanie mobilného telefónu, pozeranie televízie či pitie alkoholu.

sleep.jpg

 Zdroj: Sleepfoundation
 

Snažte sa byť fit

Zdravý pohyb na čerstvom vzduchu imunitu len upevní, tak sa nemusíte báť a pokojne si vyrazte na prechádzku, ideálne do lesa. Ak ste zvyknutí navštevovať rôzne skupinové cvičenia, jogu či posilňovňu, odporúčali by sme vám teraz tieto miesta pre istotu obísť a radšej si zacvičiť či zabehať vonku. Pohybom totiž organizmus vyplavuje škodlivé látky a štartuje imunitný systém, a to je presne to, čo chceme docieliť. Pobyt na slniečku nám navyše nielen zdvihne náladu, ale nás aj nabije potrebným vitamínom D. Určite tiež nezabúdajte na dostatočný príjem tekutín, ktorý je v tomto chrípkovom období kľúčový, keďže voda vyplavuje z tela toxíny.

run.jpg

 Zdroj: Pixabay
 

Zachovajte pokoj

Vedeli ste o tom, že strach oslabuje našu obranyschopnosť? Ak sme dlhodobo vystavovaní strachu a stresu, či dokonca panike, organizmus postupne prichádza o energetické zásoby, minerály i vitamíny. Tým sa oslabuje imunitný systém a telo je náchylnejšie na vírusové a zápalové ochorenia. Ako sa ale tohto strachu zbaviť alebo ho aspoň zmierniť? Dodržiavajte všetky nariadenia a odporúčania, choďte sa prejsť do prírody, upečte si koláčik, prečítajte si dobrú knižku, pozrite si veselý film a pokúste sa obmedziť sledovanie správ a sociálnych sietí na nutné minimum. Ak vám to pomôže, relaxujte, meditujte a zapĺňajte si myseľ len pozitívnymi vecami. Nie nadarmo sa hovorí, že úsmev lieči.

books-brunette-girl-home.jpg

Zdroj: Pinterest
 

V opatrení každom prípade, určite nie je dôvod prepadať panike, stačí sa len zariadiť, urobiť pár, dodržiavať odporúčania, jesť zdravo, dostatočne spať, prijímať dostatok tekutín a vyhýbať sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí a ste dostatočne ochránení. Prajeme vám, aby ste všetci zostali pokojní a zdraví.