Čo je to hygge?

Hygge je koncept, ktorý predstavuje pocit útulnosti, pohody a spokojnosti s jednoduchými radosťami života. Je o vytváraní teplého a príjemného prostredia, kde dominuje pohodlie, jednoduchosť a prítomnosť. Predstavte si všetko, čo vám môže zlepšiť náladu počas pochmúrnych dní. Oslavuje malé potešenia, ako sú teplé nápoje, mäkké prikrývky, sviečky a domáce pečivo. Nájdite šťastie v každodennom živote a naučte sa oceniť momenty prítomnosti a domácej pohody.

Kde sa hygge vzalo?

Pôvod hygge siaha hlboko do dánskej histórie a kultúry. Táto severská krajina je známa svojimi dlhými zimami a krátkymi dňami. Prišla teda so spôsobom, ako aj v týchto podmienkach nájsť šťastie a spokojnosť. Riešením je zamerať sa na vytváranie teplej, priateľskej atmosféry u seba doma. Tu môžete tráviť čas s rodinou a priateľmi alebo si jednoducho užívať pokoj samoty.

Jeho pôvod sa dá vystopovať až do 19. storočia, kde sa tento termín začal používať na opisovanie špecifického druhu pohody, tepla a intímnosti, ktorá sa dá vytvoriť aj v najchladnejších a najtmavších mesiacoch. Slovo "hygge" je odvodené z nórskeho slova "hugga", čo znamená "utešiť". To napovedá aj o jeho podstate.

predajňa H&M Home

Nie je to len o deke a sviečke

Hygge nie je len módnym výstrelkom alebo dočasným trendom. Je to životný štýl, ktorý sa zakorenil v dánskej kultúre a ponúka jednoduchý, avšak obohacujúci spôsob ako nájsť šťastie v každodennom živote. Dôležitá je predovšetkým prítomnosť – byť tu a teraz.

Ako teda vytvoriť svoj vlastný recept na šťastie?

Naladiť sa na tento koncept je jednoduchšie, než si možno myslíte. Nevyžaduje si to veľké investície, ani zásadné zmeny vášho životného štýlu. Ide skôr o zmenu perspektívy a o hľadanie radostí v malých veciach.

Vytvorte si útulný priestor

Začnite tým, že si vytvoríte miesto, kde sa budete cítiť pohodlne a uvoľnene. Môže to byť kútik s kreslom, mäkkou dekou, knihami a sviečkami alebo len váš gauč v obývačke. Dôležité je, aby tento priestor odrážal vašu osobnosť a bol miestom, kde môžete úplne relaxovať. Využite to, čo už máte doma alebo si doprajte novú mäkkú deku z H&M Home a sviečku z predajne Tedi či Pepco.

predajňa Tedi

Zapojte všetky zmysly

Hygge je o vnímaní okamihu všetkými zmyslami. Zapáľte voňavé sviečky alebo difuzér s esenciálnymi olejmi, pustite si relaxačnú hudbu, pripravte si teplý nápoj a niečo dobré pod zub. Tieto malé rituály vám pomôžu vytvoriť si pocit pohody a pokoja.

Trávte čas s blízkymi. Hygge nie je len o samote. Oslavujte jednoduché potešenia života aj s rodinou a priateľmi. Spoločné večere, hry, alebo len rozhovory s vašimi najbližšími, môžu vytvoriť nezabudnuteľné spomienky a posilniť vaše vzťahy.

Nájdite radosť v každodenných činnostiach

Najdôležitejšou podstatou je nachádzanie šťastia v obyčajných momentoch. Či už je to varenie, záhradkárčenie, čítanie alebo prechádzka v prírode. Nájdite aktivity, ktoré vás napĺňajú a robte ich s plnou prítomnosťou a vďačnosťou.

Vytváraním týchto malých rituálov a momentov pohody vo vašom každodennom živote môžete objaviť krásu a šťastie, ktoré hygge prináša. Nech už sa rozhodnete začať kdekoľvek, kľúčom je robiť to s úmyslom a otvoreným srdcom.