1. Biele Vianoce

Teraz vás možno šokujeme, ale sneh nie je biely. Tvoria ho ľadové kryštáliky, ktoré neprepúšťajú svetlo. Spektrum farieb sa od povrchu snehovej vločky odráža, čo je dôvodom, prečo sneh vidíme biely. Existujú dokonca záznamy aj o červenom, žltom alebo čiernom snehu padajúcom z neba. Netešte sa, pravdepodobne je to dôsledkom peľu, prachu alebo sadzí. Skutočnosť je taká, že sneh je priehľadný.

2. Gigantická vločka

Najväčšia zaznamenaná snehová vločka na svete, spadla v Montane (USA), 28. januára v roku 1887. Merala 38,1 centimetra a mala hrúbku 20,3 centimetra, čím sa zapísala do Guinessovej knihy rekordov.

snowflake-1-134-2019-John-Entwistle-NJ-e1548359736899.jpg Zdroj: John Entwistle


3. Chionofóbia

Áno, je možné báť sa aj snehu. Ľudia, ktorí pociťujú intenzívny až panický strach zo snehu sa nazývajú chionofobici.


4. Dokonalý snehový dom - iglu

V iglu je možná dosiahnuť teplotný rozdiel až 70 stupňov oproti vonkajšej teplote, čím predstavuje perfektné útočisko pred nízkymi teplotami. Priestor v iglu je zahrievaný výlučne telesným teplom. Čerstvo zhutnený sneh zachytí 90 až 95 percent vzduchu a keďže sa nemôže pohybovať a prenášať teplo, je to vynikajúci izolátor.

lake-2067760_1920.jpg


5.  1,000,000,000,000,000,000,000,000

Netrápte sa počítaním, je tam presne 24 núl ! Toľko, teda 1 seplitilión ľadových kryštálov spadne z neba každú zimu v USA. Minimálne.
 

6. Treba byť na horách potichu?

Spustenie lavíny závisí od viacerých faktorov. Lavína sa spustí vtedy, keď je snehová vrstva nestabilná a zaťaženie je väčšie ako odpor proti pohybu. Faktorov je niekoľko.
Dôležité je aký je podklad, sklon svahu, smer vetra, teplota, vlhkosť vzduchu a snehu, slnko atď. Všetky tieto parametre dokážu pôsobiť na vznik lavín vo vzájomnej kombinácii.
Kričanie, jódlovanie alebo iné hlasité zvuky teda samostatne spustiť lavínu nemôžu, opatrnosti však nikdy nie je dosť.


7.  Kokosy na snehu

V januári 2018 nasnežilo dokonca aj na jednom z najhorúcejších miest na zemi – v Afrike.
V alžírskom meste Aïn Séfra v saharskej púšti namerali 2,5 cm snehovej pokrývky priamo v púštnych dunách. Scenérie boli v skutku nádherné, čo poviete?

pust.jpg Zdroj: CNN


Kým k nám dorazia prvé snehové vločky, príďte načerpať zimnú atmosféru do Bory Mall. Naše stromčeky sú už rozprávkovo zasnežené!


Ak si sa dočítal až sem, určite sa ti zapáčia aj vychytávky a novinky, ktoré nájdeš na našom Facebooku a Instagrame. Takto ti nič neunikne a získaš prehľad zo zaujímavého sveta Bory MalI.