Názorov, dobrých rád a odporúčaní je nekonečno a človek už ani nevie, či by nebolo najlepšie poslať dieťa do školy bosé. Pozreli sme sa na tému vhodnej detskej obuvi a dúfame, že vám pri výbere týmto článkom trochu pomôžeme.

bata-collage (1).jpg Zdroj: Baťa


Prezuvky nie sú „len papuče“

Pri výbere topánočiek, ktoré dáme deťom na nohy ako prezuvky by sme si mali v prvom rade uvedomiť, že v nich strávia pomerne veľa času, možno aj viac ako v akýchkoľvek iných. Brázdením školských chodieb a tried strávi dieťa priemerne 1300 hodín, čo nie je zanedbateľná doba, ak si uvedomíme, že to predstavuje 55 celých dní. Prezuvky nie sú len na to, aby si dieťa nezašpinilo a nezranilo nožičky. Mali by poskytovať aj správnu podporu a chrániť ju pred úrazmi a deformáciou. Ak detská noha nedostane stabilnú oporu, môžu sa v staršom veku objaviť problémy s kolenami, bolesťou chrbtice, hypermobilitou, zápalom šliach či plochými nohami.

ble-collage.jpg Zdroj: Bleble


Správna veľkosť je základ

Možno si niektorí z vás povedia, že sa neoplatí investovať do maličkých topánok, keď z nich dieťa aj tak rýchlo vyrastie a kúpia svojmu dieťaťu prezuvky, „do ktorých dorastie“. Takéto riešenie je možno výhodné pre peňaženku, ale určite nie pre školáčika či škôlkara. Dieťaťu by mala obuv správne sedieť, aby sa mu nôžka nedeformovala, alebo aby nezakopávalo kvôli príliš dlhej špičke. Pri skúšaní prezuviek dohliadnite na to, aby v nich nebolo viac ako 1, 7 cm navyše, ale ani menej ako 1, 2 cm. Zároveň by sme mali dohliadnuť na to, aby sme škôlkarom a malým školákom menili prezuvky aj každého pol roka.

eco,hum-collage.jpg Zľava: Ecco, Humanic


Ortopedické či barefoot?

V posledných rokoch sa názory na podrážku topánok (najmä detských) začali výrazne rozchádzať. Zatiaľ čo donedávna platilo, že čím tvarovanejšia je vložka v topánke, tým lepšie, dnes sa už mnohí proti tomuto názoru búria a tvrdia, že najlepšou voľbou pre detskú klenbu sú topánky s čo najtenšou podrážkou. Fyzioterapeuti radia hľadať riešenie niekde uprostred. V prvom rade je dôležité, aby mala obuv pevnú pätu, flexibilnú podrážku a dostatok miesta pre prsty. Ak už vaše dieťa má nejakú vrodenú či získanú vadu, určite je potrebné siahnuť po ortopedickej obuvi. Filozofia barefoot topánok je založená na tom, aby poskytovali dostatok priestoru pre prsty a čo najtenšiu podrážku, simulujúcu chôdzu na boso, čo má posilňovať svalstvo chodidla. Všeobecne sa však odporúča tento typ obuvi nenosiť dlhodobo, ale striedať ho aj s pevnejšou podrážkou.

g78706005-gld-t.jpg

Kúpite v Officeshoes


Na veku záleží

Samozrejme, je rozdiel, či kupujete prezuvky škôlkarovi alebo štvrtákovi na základnej. Zatiaľ čo malým deťom je potrebné zabezpečiť poctivú oporu a stabilitu, veľkáčom už môžeme kúpiť aj sandále či prezuvky s otvorenou pätou. Topánky najmä pre mladšie deti by nemali byť ťažké, aby nespôsobovali bolesť a únavu svalov. Fyzioterapeuti neodporúčajú ani veľkým, ani malým deťom kupovať nazúvacie prezuvky, keďže tie sa nedajú dobre prispôsobiť danej nôžke. Menším deťom je dobré hľadať papučky so zipsom, suchým zipsom a starším aj so šnúrkami, aby sme zaistili dostatočné spevnenie. Nech je vaše dieťa akokoľvek staré, určite vždy nakupujte prezuvky s ním, aby si ich poriadne vyskúšalo a povedalo, ako sa v nich cíti.

Snímka.PNG

Zdroj: Deichmann


U nás v Bory Mall nájdete predajňu Blowbal, ktorá sa špecializuje výhradne na detskú obuv.

ccc-collage.jpg

Photo-0.jpg

Photo-1.jpg

Zdroj: CCC shoes